24/04/2024

Πέντε βασικότατοι λόγοι για να εγκαταλείψετε άμεσα τον εθισμό στο κάπνισμα…

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.gr

Πρώτος…μα φυσικά η Υγεία.

Έχουν γίνει ανεπανάληπτες έρευνες πάνω στο θέμα του καπνίσματος. Θεωρείται η αιτία πολλών ασθενειών, πάνω από 3000. Οι ασθένειες στερούν από τον καπνιστή την ευκαιρία να ζήσει ευτυχισμένα, ικανοποιητικά τη ζωή του και μπορεί κάλλιστα να τον οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Ο καπνιστής δεν είναι σε θέση να μιλήσει αντικειμενικά σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς δεν είναι σε θέση να συγκρίνει, ούτε να θυμάται τον εαυτό του μη καπνιστή. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να διακόψει το κάπνισμα και να αναλάβει σωστά τη φροντίδα του σώματός του, σε λίγες ημέρες αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δυναμικά ισχυρός και άκρα ενεργητικός.

Δεύτερος…τα Παιδιά.

Αντιγράφουν τη συμπεριφορά των ενηλίκων σαν τις μαϊμούδες. Σε μια οικογένεια, όπου η μητέρα ή ο πατέρας (ή κι οι δύο γονείς) δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τσιγάρο, το παιδί σε μεγάλο βαθμό γίνεται κι αυτό ένας σκλάβος του εθισμού. Γνωρίζοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση καπνού, θα ήταν ανώφελο – δε θα είχε κανένα νόημα, να τις αναφέρουμε στο παιδί, εφόσον μπροστά στα μάτια του και καθημερινά διαδραματίζεται το αρνητικό σας παράδειγμα. Επιπλέον, κάνοντας το παιδί παθητικό καπνιστή, ο γονέας δημιουργεί σοβαρό πλήγμα εις την υγεία του, καθώς και την ψυχική και σωματική του ανάπτυξη.

Τρίτος…το κάπνισμα οδηγεί με ακρίβεια σε ανικανότητα και στειρότητα.

Οι γονείς που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα, δεν αυξάνουν μόνο τις πιθανότητες να συλλάβουν παιδί, αλλά πάνω απ ‘όλα να κάνουν ένα υγιές μωρό! Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίζεται το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια τριών ετών μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος είναι ακόμα ορατός και το μωρό πιθανότατα να πάσχει από μία ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νευροψυχιατρικών.

Τέταρτος…Όλα τα πλεονεκτήματα του τσιγάρου που προωθούν οι διαφημιστικές εταιρείες είναι φανταστικά κι αναληθή. 

Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίας – οικονομικοί κολοσσοί, προωθούν τα προϊόντα καπνού κάτω από το ψευδές πέπλο συσχετισμού με το ύφος, την αυτάρκεια, κοινωνικού κύρους. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία, καταστρέφει σταθερά και διαρκώς το σώμα, την κοινωνικότητα του ατόμου. Μέχρι τώρα, κανένας μα κανένας από αυτούς που διέκοψαν το κάπνισμα, δεν το έχει μετανιώσει.

Πέμπτον…το κάπνισμα σας κλέβει τουλάχιστον 10 – 15 χρόνια ζωής.

Πάρα πολύ ακριβή αμοιβή, δε νομίζετε! Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα της υπόλοιπης ζωής στους καπνιστές είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ότι στους μη καπνιστές.