26/04/2024

Ναρκωτικά κι Αθλητισμός

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr


Δυστυχώς ή ευτυχώς οι αθλητές είναι απλοί άνθρωποι, αντιμετωπίζοντας  τα ίδια προβλήματα με τις ναρκωτικές ουσίες. Το παράλογο είναι ότι σχεδόν όλοι τους αρνούνται μέχρι τέλους τη χρήση των αυτών ουσιών, λόγω φήμης ή φοβούμενοι ότι θα επηρεαστεί η καριέρα τους.

Ας δούμε από κοντά μερικά είδη ναρκωτικών ουσιών και ποιες είναι οι συνέπειες στους πάνω σε αθλητή που κάνει χρήση.

Cocaine…εισπνέοντας μία δόση κοκαΐνης, ο άνθρωπος αισθάνεται άμεσο κύμα δύναμης και ενέργειας. Αυτό δεν διαρκεί όμως πολύ, οι δυνάμεις σταδιακά χάνονται. Ο εθισμός στην ουσία είναι πολύ εύκολος και γρήγορος, ενώ αυτός που κάνει χρήση απλά δεν είναι σε θέση να κάνει προπόνηση, ούτε φυσικά να ανέβει στο ρινγκ. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, ο αθλητής εκ των υστέρων κυριεύεται από άγχος και κατάθλιψη.

Marihuana…σύμφωνα με πολλές έρευνες που είχαν διεξαχθεί σε φοιτητές κι αθλητές, χρησιμοποιούν μαριχουάνα διότι από τη μία νιώθουν ότι ενισχύει τη διάθεση, από την άλλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες. Κάποιοι απλά πιστεύουν ότι με τη χρήση δείχνουν «cool» και εντάσσονται ευχάριστα στην παρέα. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι προσωρινά, καθώς και οι συνέπειες στη χρήση διαφέρουν από άτομο σε άτομο, με την καρδιά ως όργανο να επηρεάζεται πολύ περισσότερο.

Tramadol…Από τη λήψη ενός τέτοιου ισχυρό ναρκωτικού, υπάρχουν συνέπειες που οδηγούν σε οργανική γάγγραινα, μυϊκή παράλυση, έμφραξη αιμοφόρων αγγείων, τέλος πολύ πιθανόν και θάνατο. Το άτομο όσο εθίζεται στην ουσία, τόσο θέλει να τη συνεχίσει, χωρίς φυσικά να τον ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα.

Ecstasy…το πιο κοινό ναρκωτικό στη σύγχρονη εποχή. Ο άνθρωπος «απολαμβάνει» αξέχαστη διασκέδαση, αλλά στην πραγματικότητα, αν το παρακάνει με ένα ή δύο χάπια παραπάνω, οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες κι οι παρενέργειες μελλοντικά μη ελεγχόμενες. Ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι ο χρήστης δημιουργεί μία δική του πραγματικότητα, ενώ ο ρεαλιστικός κόσμος δεν του αρέσει πια. Αυτή ειδικά η παρενέργεια ωθεί και το άτομο στη συνεχόμενη χρήση του ecstasy.

Alcohol…υπερβολική δόση οινοπνεύματος επηρεάζει άμεσα τον αθλητή που χάνει την πάροδο του χρόνου όχι μόνο τις αγωνιστικές του επιδόσεις, αλλά και την υγεία, επηρεάζοντας ανεπανόρθωτα τα όργανα, όπως ήπαρ, νεφρά, πάνω απ΄ όλα καρδιά.

 

Ρίχνοντας μία ματιά στην βιογραφία του Mike Tyson, αρκεί για μας πείσει ότι η ζωή του έπρεπε να είχε γίνει εδώ κι χρόνια κινηματογραφική ταινία, χωρίς happy end. Ο κατά τα άλλα παγκόσμιος πρωταθλητής είχε προλάβει να συλληφθεί περισσότερες από 30 φορές μέχρι τα 13 του για το γεγονός ότι ανήκε σε συμμορία. Τα τεράστια οικογενειακά προβλήματα και ο πρόωρος θάνατος της μητέρας του, συνεχώς τον ωθούσαν στη βία, την παρανομία και τα ναρκωτικά. Από την άλλη καταδικάστηκε τουλάχιστον τρεις φορές για το πάθος στα ναρκωτικά από 1987 – 1991 για επίθεση κατά υπαλλήλου στάθμευσης αυτοκινήτων, βιασμό, ενώ το 2006 φυλακίστηκε ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια κοκαΐνης, μαριχουάνας και αλκοόλ.

Τελευταία, ο Mike άρχισε να εκτιμά τη ζωή κι να εκμυστηρεύεται δηλώνοντας πριν ένα χρόνο ότι: «Συνεχώς έλεγα σε όλους ψέματα ότι είμαι νηφάλιος, αλλά δεν ήμουν. Βέβαια δεν έχω πιει ούτε έχω πάρει ναρκωτικά τις τελευταίες έξι ημέρες και για εμένα αυτό είναι ένα θαύμα. Θέλω να παίρνω ναρκωτικά κάθε μέρα. Θέλω να πίνω κάθε μέρα. Αλλά προσπαθώ να μη το κάνω, γιατί έχω πολλές υποχρεώσεις. Σιγά – σιγά άρχιζα να συνηθίζω αυτό τον τρόπο ζωής. Τέλος κατανόησα ότι οι παλιές συνήθειες θα με κατέστρεφαν, δεν ήταν υπέρ μου. Σήμερα προσπαθώ να οικοδομήσω τα πάντα από το μηδέν»