27/04/2024

Μαργαρίνη…ακόμα την τρως;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Προσοχή παιδιά η μαργαρίνη είναι μία πλαστική ουσία!

Αρχικά κατασκευάστηκε ως συμπλήρωμα διατροφής για γαλοπούλες με σκοπό τη γρήγορη αύξηση βάρους (λίπους). Όταν οι γαλοπούλες άρχισαν σιγά σιγά να πεθαίνουν, οι επενδυτές αποφάσισαν να αποσύρουν το προϊόν από την αγορά. Όμως είχαν ξοδευτεί αρκετά κεφάλαια για έρευνα…σκέφτηκαν να κάνουν απόσβεση.

Το προϊόν αρχικώς ήταν μια άσπρη ουσία, χωρίς να έχει την εμφάνιση φαγώσιμου. Πρόσθεσαν…χρωστικά, κίτρινο χρώμα, γευστικές ουσίες και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.

Διαφορές κι ομοιότητες μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;

-Το βούτυρο υπάρχει αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν ετών.

-Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Το βούτυρο περιέχει 8 γραμμάρια κεκορεσμένου λίπους σε σύγκριση με 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.

-Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη στο Harvard University, έδειξε ότι η κατανάλωση μαργαρίνης, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες καρδιακής δυσλειτουργίας. Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέa (trans fatty acids). Τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).

-Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά. Το βούτυρο από την φύση του, ως ζωικής προέλευσης, έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τη βασική ουσία και τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.

-Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές, ενώ μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, την αντίδραση των αντισωμάτων κι ινσουλίνης.

margarine-the-ant-test-1

Το πολύ ενδιαφέρον μέρος

Η μαργαρίνη σε σύνθεση πλησιάζει την πλαστική ουσία, αν είχε ένα επιπλέον μόριο θα ήταν πλαστικό. Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί για να αποφεύγεται η χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωσης (πρόσθεση υδρογόνο για αλλαγή μοριακής σύνθεσης) πρέπει να θεωρούνται ύποπτα.

Κάντε ένα πείραμα για να πειστείτε…Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη, ανοίξτε και βάλτε το σε μια γωνία του σπιτιού με σκιά ή σε γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: καμία μύγα, ούτε καν μυρμηγκάκι ή μυγάκια δε θα το έχουν πλησιάσει. Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει, διότι δεν έχει θρεπτική – οργανική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί. Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Φάση έχει το γεγονός ότι η μαργαρίνη διαφημίζεται και προωθείτε από εταιρείες παραπλανητικά προς το καταναλωτικό κοινό, ότι η χρήση της βοηθά στη μάχη εναντίον της χοληστερίνης και της παχυσαρκίας…

Επιστημονική επιμέλεια κ. Δαβιτίδης

βασική πηγή: eleftheriskepsii.blogspot.gr