20/04/2024

ΛΙΠΟΣ…το τέλος ενός μοιραίου μύθου σε 5 κανόνες

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.gr


Αντιμετωπίζουμε καθημερινά ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «Από πού θα πάρουμε για να θερμάνουμε το σώμα, γλυκόζη ή λίπος;».

Επιλύουμε το άνω ζήτημα με τη βοήθεια της ινσουλίνης που διαχειρίζεται το θέμα γλυκόζη και αυξητικής ορμόνης δια το θέμα του λίπους.

Μάθε ότι τα αποθέματα μας χρειάζονται, δημιουργούνται γενικά στον οργανισμό, όχι για να ξοδεύονται, αλλά για τις έκτακτες ανάγκες. Η κυριότερη αποθήκη ενέργειας είναι φυσικά το ΛΙΠΟΣ.

ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Το λίπος είναι αποθήκη ενέργειας, μας χρειάζεται…με μέτρο όμως.

Μόλις εισέλθει γλυκόζη (απλοί ή σύνθετοι υδατάνθρακες), ο υποθάλαμος αντιδρά με τους υποδοχής – ανιχνευτήρες γλυκόζης, στέλνει σήμα, η ινσουλίνη εκκρίνεται, παράγεται γλυκόζη. Το φαινόμενο αυτό όμως, οδηγεί άμεσα σε μείωση της αυξητικής ορμόνης από την υπόφυση, με τη συγκέντρωση λιπαρών οξέων στο αίμα να μειώνεται.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Όχι υδατάνθρακες μετά την προπόνηση. Πρώτον το σώμα χρειάζεται άμεσα δομικά συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) για να ξανά δομήσει ότι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεύτερον μειώνεται η έκκριση αυξητικής, άκρως αναβολικής ορμόνης δια την ξεκούραση του σώματος μετά την άσκηση.

Ο οργανισμός καίει, καταναλώνει άμεσα γλυκόζη, διότι του είναι ευκολότερο, ενώ αφήνει το απόθεμα λίπους ανέπαφο. Μα ούτε η περίσσεια γλυκόζης που έχουμε καταναλώσει πάει χαμένη, μετατρέπεται σε λίπος και αναπληρώνει τις αποθήκες λίπους. Τίποτα δεν πάει χαμένο, οι αποθήκες λίπους μπορούν να γεμίσουν ακόμα και αν δεν καταναλώνουμε λιπαρά!!!

ΚΑΝΟΝΑΣ 3: Τα λιπαρά διατροφικά στοιχεία δε μας παχαίνουν τόσο όσο παχαίνει η περίσσια σε υδατάνθρακες που εκ των υστερών μετατρέπεται όλη σε λίπος.

Όταν για παράδειγμα τη νύχτα τα διατροφικά στοιχεία παύουν να εισέρχεται στο σώμα, το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι το λίπος, του οποίου τα αποθέματα είναι σαφώς μεγαλύτερα της γλυκόζης. Εκτός αυτού, η γλυκόζη θα χρειαστεί ως καύσιμο δια τα το νευρικό ιστό, αλλά και στην περίπτωση έλλειψης της σε μία φάση stress, το σώμα μπορεί και συνθέτει ενέργεια από πρωτεΐνες.

Όταν τα οργανικά καύσιμα εναλλάσσονται με ακρίβεια, δημιουργείται μία σωματική ισορροπία. Ο μηχανισμός μπορεί να διαταραχθεί, για παράδειγμα, με την ηλικία. Σε αυτήν την περίπτωση, η συγκέντρωση γλυκόζης – αυξητικής ορμόνης δεν αυξομειώνεται και υπάρχει συνεχώς πλεόνασμα όχι μόνο λιπαρών οξέων στο αίμα, αλλά και γλυκόζης, με αποτέλεσμα την αποθήκευση τους, δηλαδή παχυσαρκία. Παράδειγμα, ορισμένοι θρυλικοί αθλητές που ήσαν αξιοζήλευτοι, λιτοδίαιτοι και με τέλεια σώματα στο άνθος της αγωνιστικής τους καριέρας, εμφανίζονται αρκετά υπέρβαροι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΚΑΝΟΝΑΣ 4: Συνέχισε τη σωματική άσκηση σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, ακόμα περισσότερο εάν ήσουν αθλήτρια/ης υψηλού αγωνιστικού επιπέδου.

Από την άλλη, οι παχύσαρκοι παρά τα αποθέματα λίπους, βιώνουν συνεχώς οξεία πείνα. Συσσωρεύοντας λίπος ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα να το ξοδεύει. Αρχίζουν οι φαύλοι κύκλοι διαταραχής μεταβολισμού από τους οποίους πολύ δύσκολο ξεφεύγει κανείς, τις περισσότερες φορές μόνο με επαγγελματική ιατρική βοήθεια ή βάζοντας ελεγχόμενο χρονοδιακόπτη στο ψυγείο. Δημιουργείται με λίγα λόγια ένας τύπος μεταβολισμού, όπου κάθε υδατάνθρακας σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες μετατρέπεται κατευθείαν σε λίπος. Ο παχύσαρκος δύσκολα κινείται, ενώ η σωματική άσκηση φαντάζει αδύνατη για να καταναλωθεί ενέργεια. Επιβαρύνεται το σκελετικό σύστημα, η καρδιά και πολλά άλλα όργανα, ενώ η καθιστική ζωή συμβάλλει στη συσσώρευση περισσότερου λίπους.

ΚΑΝΟΝΑΣ 5: «Παν μέτρον άριστον»…από μικρή ηλικία!!!!!