20/04/2024

Κόψ’ το, μπορείς κι υπάρχει τρόπος, εάν το θες φυσικά…

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Φρικιαστικές εικόνες στο πακέτο τσιγάρων, επιστημονικές έρευνες, ντοκιμαντέρ,  κινηματογραφικές σειρές κι υπερπαραγωγές για το κακό που προκαλεί στην Υγεία το κάπνισμα…παρόλα ταύτα το τσιγάρο τσιγάρο. Θα έχετε σίγουρα ακούσει ότι στον καπνό του τσιγάρου περιλαμβάνονται περίπου 4.000 χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων 40 περίπου καρκινογόνες, όπως η φορμαλδεΰδη, το ολικά οξειδωμένο άζωτο, το υδροκυάνιο, το κάδμιο και άλλα βαριά μέταλλα.

Η νικοτίνη όμως είναι το μοναδικό συστατικό του τσιγάρου το οποίο επιστημονικά αποδεδειγμένα μπορεί και προκαλεί φαρμακολογική εξάρτηση. Προκαλεί δυνατό οργανικά εθισμό στον άνθρωπο, ενώ μέσω πνευμόνων και κυκλοφορικού συστήματος, φτάνει σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα στον εγκέφαλο, περνώντας αβίαστα από το λεγόμενο αιματεγκεφαλικό φραγμό.

Η άμεση επίδραση στο σώμα διαρκεί μέχρι και τριάντα λεπτά. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά της νικοτίνης στο αίμα μειώνεται κατά 50% μέσα σε μισή ώρα μετά από μια εισπνοή καπνού και κατά 75% στα τρία τέταρτα της ώρας, εξαφανίζεται δε από το αίμα σε δύο με τρεις ώρες. Η δράση των ορμονών που παράλληλα εκκρίθηκαν από τον οργανισμό διαρκεί, επίσης μισή ώρα περίπου. Εξού και το τσιγαράκι κάθε μισάωρο.

Υπάρχουν και άλλα συστατικά του καπνού, όπως η αμμωνία, η μενθόλη, το λεβουλινικό οξύ, που ενισχύουν τη δράση της νικοτίνης μέσω της ευχάριστης επίδρασής τους στον οργανισμό, αλλά και μέσω της αύξησης του βαθμού απορρόφησης της νικοτίνης.

Όταν μειώνεται η περιεκτικότητα της νικοτίνης στο αίμα, ο καπνιστής αισθάνεται την ανάγκη να αυξήσει εκ νέου τα επίπεδά της, ενώ στους μανιώδεις καπνιστές η νικοτίνη συσσωρεύεται στον οργανισμό, ενώ η ποσότητά της είναι επαρκής ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μακροπρόθεσμα, έχει αποδειχθεί ότι η νικοτίνη καταστέλλει την ικανότητα του εγκεφάλου να βιώνει αισθήματα ευχαρίστησης, οπότε οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης προκειμένου να βιώσουν το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα. Από την άλλη, η έλλειψη στους καπνιστές προκαλεί συμπτώματα στέρησης, όπως είναι η ευερεθιστότητα, η υπερκινητικότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης, το άγχος, το δυσφορικό ή καταθλιπτικό συναίσθημα, η πείνα, οι διαταραχές ύπνου και η έντονη επιθυμία για πρόσληψη νικοτίνης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

Υπάρχει τρόπος απεξάρτησης, εάν το κάποιος θέλει πραγματικά να κόψει το κάπνισμα. Η σταδιακή, όντως όμως σταδιακή μείωση της ποσότητας νικοτίνης στον οργανισμό, είναι σε θέση να  οδηγήσει σε πλήρη απεξάρτηση. Το κόλπο απλό, ξεχασμένο, αλλά πάντοτε πρακτικό κι αποτελεσματικό:

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα. Αγοράζει την επομένη το πακέτο του και αποφασίζει να κόψει το τσιγάρο, επειδή του το ζήτησε η γυναίκα του, επειδή θέλει να κάνει οικονομία, επειδή θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα στα παιδιά του, επειδή στην τελική το αποφάσισε. Ξυπνά κι απλώς ακολουθεί τον παρακάτω τρόπο…

Τραβά τέσσερις γραμμές στο τσιγάρο του.

  • Μέρα πρώτη: κόβει μία γραμμή του πρωινού τσιγάρου, καπνίζει το υπόλοιπο, σαν μην έχει συμβεί το παραμικρό. Κανονικά καπνίζει και το υπόλοιπο πακέτο. Έχει καταφέρει να μειώσει, από την πρώτη κιόλα μέρα ίσα ίσα και κατά πολύ μικρό μέρος την προσλαμβανόμενη ποσότητα νικοτίνης.
  • Μέρα δεύτερη: κόβει δύο γραμμές, καπνίζει το υπόλοιπο τσιγάρο, το πακέτο και ούτε καθεξής.
  • Μέρα πέμπτη: πετά ένα (1) τσιγάρο και καπνίζει τα υπόλοιπα 19.
  • Μέρα έκτη: πετά ολόκληρο τσιγάρο, κόβει μία γραμμή από το δεύτερο, καπνίζει το υπόλοιπο τσιγάρο και πακέτο…
  • Μέρα δέκατη: πετά δύο (2) τσιγάρα, κόβει μία γραμμή από το τρίτο και καπνίζει κανονικά τα υπόλοιπα 17, και ούτε καθεξής.

Απλή Αριθμητική…σε λίγους μήνες δημιουργούνται οι πιο κατάλληλες συνθήκες σταδιακής, σίγουρης και αποτελεσματικής απεξάρτησης από την νικοτίνη. Ο εγκέφαλος, όπως συνήθισε στην νικοτίνη, έτσι και θα ξεσυνηθίζει.

Καλή προσπάθεια και κουράγιο, ποιος είπε ότι η ζωή είναι εύκολη, είναι όμως πανέμορφη και αξίζει η προσπάθεια.

 

Απλά και πρακτικά…