19/04/2024

Κίνδυνος στις δημόσιες πισίνες

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Καναδοί ερευνητές του University of Alberta ανακάλυψαν ότι η συγκέντρωση ούρων στο νερό της πισίνας σε πολλές περιπτώσεις ήταν υψηλότερη από των λυμάτων της αποχέτευσης. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Blackstock Lindsay και οι συνάδελφοί της αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα, μετά από ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων υγρού στίβου, όταν μία από τις πισίνες φάνηκε να χρωματίζεται σε φωτεινό πράσινο χρώμα. Οι ειδικοί αποφάσισαν να αναλύσουν το νερό σε αρκετές δημόσιες πισίνες και spa. Τα δείγματα περιείχαν πολύ περισσότερα ούρα από το αναμενόμενο, με μια πισίνα να περιέχει έως και 75 λίτρα ούρων σε μόνο 3 εβδομάδες χρήσης, ενώ το νερό από τα spa είχε περίπου τρεις φορές περισσότερα ούρα από το φυσιολογικά επιτρεπτό επίπεδο.

Θα πει κανείς: «Μα το νερό της πισίνας φιλτράρεται και απολυμαίνεται». Δυστυχώς τα ούρα του ανθρώπου περιέχουν ενώσεις αζώτου που αντιδρούν χημικά με τα συνθετικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στη διατροφή μας και τα υπολείμματα των απολυμαντικών που χρησιμοποιούνται κατά τον καθαρισμό της πισίνας. Τα αποτελέσματα των αντιδράσεων αυτών είναι σε θέση να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου, νόσων του ματιού κι του  αναπνευστικού συστήματος.

Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στον κόπο ενημέρωσης του κοινού κατά τη χρήση της πισίνας, απλά δεν ξεχνάμε ότι η πισίνα είναι πισίνα κι η τουαλέτα είναι τουαλέτα.