19/04/2024

Είναι τα αναβολικά ναρκωτικές ουσίες;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Οι ναρκωτικές ουσίες φέρουν σωματική, νευρική εξάρτηση. Είναι ουσίες που προκαλούν νάρκωση, ελάττωση της διεγερτικότητας νευρικού συστήματος δηλαδή μούδιασμα, αναισθησία, υπνηλία ή αποχαύνωση. Η γενικά σύνθετη απεξάρτηση από αυτές ουσίες έχει δημιουργήσει και την γνωστή άποψη περί ναρκωτικών. Όσον αφορά το χώρο του αθλητισμού. Δρουν καταβολικά στον οργανισμό, ενώ σε μικρές ελεγμένες ιατρικά και φαρμακευτικά δόσεις ηρεμούν το νευρικό σύστημα (νευρώσεις, χειρουργική νάρκωση κ.ά.). Ναρκωτική ουσία είναι κι όλα τα οινοπνευματώδη, παρεμπιπτόντως απαγορευμένες από τη WADA, κυρίως σε αγωνίσματα σκοποβολής.

Η γενική έννοια φυσικές ή συνθετικές αναβολικές ουσίες που δρουν πάνω στον οργανισμό κι αυξάνουν τον σωματικό αναβολισμό έχουν συμπεριληφθεί στην έννοια αναβολικά. Είναι κυρίως προ-ορμόνες ή ορμόνες, φυτικές ή οργανικές ουσίες που ενώ δρουν θετικά πάνω στο αναβολισμό, χωρίς να φέρουν εξάρτηση ή κάποια νευρική παρεκτροπή, έχουν όμως άλλες επικίνδυνες για τον οργανισμό συνέπειες τις καταστροφικές ορμονικές διαταραχές.

Και για να απαντήσουμε στην ερώτηση, αν τα αναβολικά είναι ναρκωτικές ουσίες, θα λέγαμε ότι ανήκουν σε τελείως διαφορετικές ιατρικά φαρμακευτικές ομάδες, δρουν διαφορετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και κατά την ταπεινή μου άποψη δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. αφήνω τον αναγνώστη να συγκρίνει τις δύο αυτές έννοιες με βάση τη γνώση και λογική.

Το γιατί κάποιοι προσπαθούν, κάποιες φορές να συνδυάσουν τις έννοιες ναρκωτικά και αναβολικά είναι μια άλλη ιστορία και διαφορετικό κεφάλαιο…