29/03/2024

Διουρητικά:Πόσο αθώα είναι;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Τα διουρητικά εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται στην Ιατρική για διάφορους και ποικίλους λόγους. Οι δε αθλητές κάνουν χρήση διουρητικών για εντελώς διαφορετικές αιτίες, πέραν και μακράν από την Ιατρική. Από την άλλη όταν ένα φάρμακο διαφημίζεται με τον τρόπο που προβάλλεται το καθετί στη χώρα μας και με τέτοια μανία, προσωπικά σκέπτομαι και αναρωτιέμαι, πως όντως κάτι δεν πάει καλά.

Ναι, το σώμα γραμμώνει, χάνεις γρήγορα κιλά, αλλά πάντα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, δυστυχώς τίποτε σ΄αυτό τον κόσμο δεν είναι δωρεάν, καθετί έχει το τίμημά του. Πολλοί αθλητές κάνουν χρήση διαφόρων χημικών κοκτέιλ, είτε γιατί τους το είπε κάποιος, είτε γιατί το διάβασαν κάπου, είτε τους το ψιθίρισε κάποιο φιλαράκι στο γυμναστήριο…Η χρήση διουρητικών έχει γίνει πολύ «in φάση», χωρίς ο αθλητής να γνωρίζει την αρνητική πλευρά του θέματος.

Ναι, όταν θέλεις να χάσεις μερικά κιλάκια πριν τους αγώνες ή το καλοκαίρι, είσαι ικανός για όλα, αρκεί το σίγουρο αποτέλεσμα. Μάθε ότι η χρήση διουρητικών δεν είναι καθόλου αθώα, αντίθετα είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλές, μα πολλές παρενέργειες.

Οι αθλητές κάνουν χρήση διουρητικών σκευασμάτων, κυρίως σε περιόδους γράμμωσης. Όλα τα διουρητικά σκευάσματα όμως είναι απαγορευμένα από την WADA (World Anti Doping Agency) και συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία S5: Διουρητικά και άλλοι παράγοντες συγκάλυψης, εννοείται συγκάλυψη χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Η διουρητική συνέπεια των φαρμάκων χρησιμεύει, όχι μόνο δια την ιδιότητά τους, αλλά και για να καλύπτουν τη χρήση ορισμένων αναβολικών ουσιών. Πιστεύω ότι είναι λίγο απαρχαιωμένη αντίληψη και μέθοδος, διότι σήμερα λαμβάνονται όχι μόνο δείγματα ούρων, αλλά κι αίματος στους ελέγχους doping…

Τελικώς οι δραματικές παρενέργειες: Τα διουρητικά οδηγούν σε δυσαναλογία όσων αφορά το επίπεδο ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, όπως η υποκαλιαιμία (μείωση του καλίου στο αίμα). Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη της μυϊκής αδυναμίας, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών, μυϊκή αδυναμία και καρδιακή δυσλειτουργία. Εάν προστεθούν κι άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κίνδυνος αφυδάτωσης, μείωσης της αρτηριακής πίεσης, επιδείνωσης του σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η παρατεταμένη χρήση διουρητικών.
Και γιατί παρατεταμένη; Διοτι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων έχει προσωρινή δράση, δεν δημιουργεί μεν εξάρτηση, αλλά χρήζει συνεχόμενης λήψης με τις παραπάνω όμως αλλόκοτες συνέπειες για τον οργανισμό.

 

Υπάρχουν πολύ αθώοι και αποτελεσματικοί τρόποι γράμμωσης και φυσικού κάλους, αλλά ο άνθρωπος πάντα ψάχνει το μαγικό χαπάκι… 

 

Καλή Χρονιά !!!