25/04/2024

Δες πόσο επικίνδυνος είναι ο εσωτερικός χώρος του πιο διαδεδομένου μέσου μαζικής μεταφοράς!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Καλοκαιράκι, επιτέλους διακοπές. Ειδικά το καλοκαίρι, άνοιξε πρώτα τα παράθυρα του αυτοκινήτου σου πριν ξεκινήσεις το ταξίδι και ανοίξεις τον κλιματισμό.

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες που έχουν γίνει, το ταμπλό, τα καθίσματα, τα πολλά πλαστικά μέρη του αυτοκινήτου και το σύστημα εξαερισμού – κλιματισμού εκπέμπουν Βενζόλιο. Είναι μία αρκετά επικίνδυνη ουσία που μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο. Θυμήσου την πλαστική μυρωδιά που αισθάνεσαι, ειδικά όταν το αυτοκίνητο ήταν αρκετή ώρα στον ήλιο ή όταν βάζεις τον κλιματισμό.

Εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο είναι τοξικό για τα οστά, προκαλεί αναιμία και μειώνει τα λευκά αιμοσφαίρια. Δηλαδή η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου.

Έρευνες έχουν αναδείξει αυξημένες αποβολές σε έγκυες οδηγούς. Το βενζόλιο είναι μία τοξίνη που δεν αφήνει ανεπηρέαστο το συκώτι και τα νεφρά, με συνέπεια να μη μεταβολίζεται – απομακρύνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Τα επιτρεπτά – αθώα επίπεδα βενζολίου είναι μέχρι 50mg ανά κυβικό πόδι, περίπου 929 cm3. Ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο, σταθμευμένο σε κλειστό, σκιερό χώρο με κλειστά τα παράθυρα περιέχει ήδη 400 έως 500mg βενζόλιο. Σταθμευμένο σε υπαίθριο χώρο, κάτω από τον ήλιο και σε θερμοκρασία πάνω από 160 C, το επίπεδο βενζολίου ανεβαίνει κατακόρυφα 2.000 έως 4.000mg. Με λίγα λόγια ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40 φορές, μπόλικη ποσότητα τοξίνης.

 

Πριν ξεκινήσεις, άνοιξε τα παράθυρα, εξαέρωσε καλά τον εσωτερικό χώρο του αυτοκινήτου πολύ καλά, ενώ ανοίγοντας τον κλιματισμό μη βιαστείς να κλείσεις τα παράθυρα. 

Καλές διακοπές!!!