25/04/2024

Γαστρίτιδα…καμία φορά η λύση είναι απλούστερη απ’ότι φαντάζεσαι!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Τα δομικά και ενεργειακά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από την ποιοτική ικανότητα απορρόφησης και επεξεργασίας του πεπτικού συστήματος. Με λίγα λόγια δεν ισχύει πάντα, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο…

Ο ρόλος του συστήματος είναι ο εμπλουτισμός του οργανισμού με καλής ποιότητας στοιχεία, στην αρχή διασπώντας και μετά απορροφώντας τα διατροφικά στοιχεία που καταναλώνει ο αθλητής. Θα ήταν φρόνιμο να αναφέρουμε ότι η πεπτική ικανότητα του συστήματος εξαρτάται από την ποσότητα και ποιότητα των διατροφικών στοιχείων και μετά από την ίδια φυσιολογική λειτουργία του.

Πολλοί ιατροί και ερευνητές θεωρούν ότι περίπου το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού πάσχει από γαστρίτιδα. Είναι αυτονόητο ότι κατά τη περίοδο πεπτικής πάθησης οι τροφές δεν απορροφώνται σωστά και συνεπώς δεν τρέφουν το σώμα όπως πρέπει. Οι κύριες αιτίες γαστρίτιδας είναι γνωστές: η μη ισορροπημένη διατροφή, η μεγάλη ποσότητα τροφής, τα παράξενα της παραδοσιακής κουζίνας (καυτερά, ζεστά, πικρά, σκληρά), κακή μάσηση, οινοπνευματώδη, κακώς συνδυασμός διατροφικών στοιχείων, όπως στερεάς τροφής και υγρών, κακή ποιότητα και έλλειψη διατροφικών στοιχείων, το κάπνισμα, λιγότερο το stress…

Τα βασικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι πόνος στο στομάχι, μειωμένη όρεξη, αίσθηση πίεσης μετά το φαγητό, ξινίλας και εμετού, αέρια. Η γλώσσα είναι ερυθρή, λεία και συχνά καλύπτεται με άσπρο επίχρισμα. Η συχνή αφόδευση, άλλη μια φορά μαρτυρεί την κακή πέψη της τροφής και τη μειωμένη απορρόφηση των διατροφικών στοιχείων.

Κατά τη νόσο της γαστρίτιδας ο αθλητής προσπαθεί να φάει περισσότερο, γιατί κατανοεί ότι το έχει ανάγκη, η τροφή όμως δεν απορροφάται σωστά ή/ και καθόλου, παραμένει όλο περισσότερο στο πεπτικό σύστημα και φυσικά αποσυντίθεται, με τις τοξίνες της αποσύνθεσης να απορροφούνται ξανά πίσω στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια μία δραματικά αρνητική δράση πάνω στο νευρικό σύστημα και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σωστός σωματικός μεταβολισμός – αναβολισμός.

Σταδιακά ο μυϊκός όγκος χάνεται, μαζί και οι αθλητικές επιδόσεις αν δε ληφθούν γρήγορα και δραστικά μέτρα.

Η λύση μία και απλή, το πεπτικό σύστημα πρέπει να ξεκουραστεί. Η τροφή ελαττώνεται και αντικαθίσταται με διατροφικά στοιχεία, εύκολα στη διάσπαση και την απορρόφηση. Το πρωτεϊνικό μέρος μπορεί να αντικατασταθεί με συμπληρώματα διατροφής και ειδικά κρυσταλλικής μορφής αμινοξέα που απορροφούνται χωρίς μεγάλη δυσκολία, συν μία προσεγμένη σπιτική κουζίνα με βραστά και φούρνου, όχι τηγανιτά.

Όσον αφορά τη λήψη υδατανθράκων, θα διάλεγε κανείς εύκολα απορροφημένους απλούς υδατάνθρακες, όπως μέλι, φυσική μαρμελάδα, αποξεραμένα φρούτα κι όχι τους σκληρούς και πολυσύνθετους, όπως ψωμί, ζυμαρικά, πατάτα, λαχανικά και φρούτα με άμυλο. Στον εμπλουτισμό βιταμινών θα βοηθούσαν οι συνθετικές μορφές βιταμινών και η σωστή λήψη τους.

Βασικός κανόνας: πολύ καλή μάσηση των τροφών, χωρίς βιασύνη και λαιμαργία…