24/04/2024

Ασπαρτάμη:γλυκό,δηλητήριο ή απάτη;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Είσαι σε περίοδο γράμμωσης (ή πλησιάζει το καλοκαίρι), μετράς την κάθε θερμίδα που καταναλώνεις. Super υπάρχει φως στο τούνελ…η ασπαρτάμη, «μη θερμιδογόνα» με έντονη γλυκύτητα, ότι πρέπει. Ξεχνάς ότι ο σύγχρονος κόσμος δεν είναι αυτός που δείχνει.

Το πολυσυζητημένο τεχνητό υποκατάστατο ζάχαρης αναπτύχθηκε εντελώς τυχαία στα εργαστήρια της πολεμικής τεχνολογίας, που αλλού στις ΗΠΑ το 1965. Ενδέχεται να δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στα ποτά διαίτης, στις τσίχλες, στα παγωτά, σχεδόν σε όλα τα γλυκά και σε πολλά άλλα τρόφιμα που ούτε καν υποψιάζεσαι (πάνω από 6.000 προϊόντα). Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στους κύκλους φυσικής διατροφής, αλλά και από πλήθος καταναλωτών που καταγγέλλουν σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του. Οι επίσημες υπηρεσίες τροφίμων διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές. Είναι όμως έτσι;

Μια και λέμε ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ασπαρτάμη κατατάσσεται στα Πρόσθετα Τροφίμων, έχει Κωδικό Αριθμό Ε951 και η χρήση της ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 1333/2008. Αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, όσο και οι απλοί υδατάνθρακες (μέλι, σοκολάτα, ζάχαρη, μαρμελάδα κ.ά.), αλλά έχει πολύ πιο έντονη γλυκαντική δράση, οπότε προστίθεται σε μικρότερες ποσότητες κι έτσι προσδίδει ελάχιστες θερμίδες, αυτή είναι η μοναδική διαφορά. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας συχνά προτείνεται, πρόσεξε δε συνίσταται, αλλά προτείνεται στη θέση της ζάχαρης στα άτομα που θέλουν να μειώσουν, να διατηρήσουν το βάρος τους ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει υπάρξει αντικείμενο πολλών επιστημονικών, αλλά φαντάσου και πολιτικών αντιπαραθέσεων, αμφισβήτησης από μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταναλωτές και φυσικά έντονης διαδικτυακής παραπληροφόρησης (Internet hoaxes). Οι επιστημονικοί φορείς που αξιολόγησαν την ασφάλειά της, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ European Food Safety Authority, EFSA και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ Food and Drug Administration, FDA έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων, μόνο φανταστείτε το, περιλαμβάνονται έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά (δεν υπάρχει καμία επίσημη έρευνα που να το αποδεικνύει) και το τελευταίο, έτσι για το φινάλε, εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης Acceptable Daily Intake, ADI με την εξαίρεση ατόμων με κληρονομικό μεταβολικό νόσημα φαινυλκετονουρία PKU.

Ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη ασπαρτάμης από τον άνθρωπο θεωρούνται τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2.800 mg για έναν μέσο ενήλικο, ενώ για ένα τρίχρονο παιδί η ποσότητα ασπαρτάμης που θεωρείται αποδεκτό να λαμβάνεται ημερησίως είναι γύρω στα 600 mg. Ορίστε η νομική τους κάλυψη, σε προειδοποιούν, αποδεκτές ημερήσιες προσλήψεις, δόσεις. Εσύ κάτσε και μέτρα, πόση ασπαρτάμη είχε το αναψυκτικό, παγωτό ή γλυκό που κατανάλωσες εσύ κι ειδικά ένα ατίθασο παιδί…

Από τη στιγμή που υπάρχουν όρια είναι πολύ επικίνδυνη τεχνητή ουσία. Το αποδεικνύει εξάλλου μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Journal of Bioscience με τον τίτλο, «Επίδραση της χρόνιας έκθεσης της ασπαρτάμης στο οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο των αλμπίνων αρουραίων», η έρευνα που ανακάτεψε επικίνδυνα τα νερά. Είχε σαν κύριο στόχο και μελέτησε ότι η χρόνια κατανάλωση ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες σε εκτεθειμένους πληθυσμούς. Βρήκαν ότι η χρόνια (90 ημέρες) χορήγηση της ασπαρτάμης σε αρουραίους, σε ποσοστό μόν 50% πάνω από ότι η FDA θεωρεί ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, οδήγησε σε καρκίνους στο αίμα και στους εγκεφαλικούς ιστούς σε εγκεφαλική βλάβη.

Είναι γεγονός ότι η ασπαρτάμη διασπάται στον οργανισμό σε τρία τοξικά συστατικά:
1. Μεθανόλη, δηλητηριώδης αλκοόλη. Στον οργανισμό, η μεθανόλη διασπάται σε φορμαλδεΰδη, η οποία είναι δηλητήριο.
2. Φαινυλαλανίνη, μειώνει την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί σε εναλλαγές της διάθεσης (κατάθλιψη) και αυξημένη όρεξη! Αυτός είναι ο λόγος που η ασπαρτάμη είναι μία από τις κύριες αιτίες για την τρέχουσα επιδημία της παχυσαρκίας. Κάποιοι επίσημοι φορείς επικαλούνται κι ισχυρίζονται το αντίθετο…
3. Ασπαρτικό οξύ, νευρολογική τοξίνη συγκρίσιμη με MSG, συνθετικό βελτιωτικό γεύσης.

Μέχρι πριν από 200 χρόνια, η μεθανώλη ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Με την εφεύρεση της κονσέρβας το 1800, κονσερβοποιημένα και εμφιαλωμένα φρούτα και λαχανικά, των οποίων η περιεκτικότητα σε μεθανόλη υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη των νωπών, έγινε πολύ πιο διαδεδομένη. Η πρόσφατη εισαγωγή της διαιτητικής ασπαρτάμης, σαν τεχνητή γλυκαντική ουσία με 11% μεθανόλη, έχει αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση της.

Ἡ-Φύσις-...ἀρνεῖται-τὴν-ἀσπαρτάμη

Άλλοι κίνδυνοι.
– Ο καρκίνος είναι μία μόνο από τις επικίνδυνες παρενέργειες της ασπαρτάμης. Αναστέλλει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για το συναίσθημα της ευτυχίας. Η έλλειψη αυτού του νευροδιαβιβαστή προκαλεί άγχος και κατάθλιψη. Κρίσεις πανικού, ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας έχουν επίσης αναφερθεί μετά τη λήψη ασπαρτάμης. Δεν είναι απλή σύμπτωση ότι οι περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης είναι σε υψηλά ποσοστά, όπως και τα ποσοστά του καρκίνου…κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά!!!
– Εγκέφαλος. Η ασπαρτάμη επηρεάζει επίσης αρνητικά τον εγκέφαλο με την ικανότητά της να σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι 4 φορές πιο επιρρεπείς σε τέτοια πρόσθετα, τα οποία μπορεί να βλάψουν σοβαρά τη φυσική ανάπτυξη τους. Εάν οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν ασπαρτάμη ή ένα μωρό καταναλώνει ασπαρτάμη πριν από την ηλικία του ενός έτους, μπορεί να είναι επιζήμια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η εγκεφαλική βλάβη είναι μία από τις βλάβες, μεταξύ κι άλλων γενετικών ανωμαλιών που προκύπτουν με την κατανάλωση της ασπαρτάμης.
– Καρδιά. Η ασπαρτάμη μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή αρρυθμία, ενώ σε συνδυασμό με ορισμένη φαρμακευτική αγωγή της καρδιάς μπορεί να είναι μοιραία.
– Μάτια. Η μεθανόλη που παράγει η ασπαρτάμη είναι επιβλαβής για την υγεία των ματιών, προκαλώντας πόνους στα μάτια και σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και τύφλωση. Η μεθανόλη είναι καταστροφική για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, ως γνωστόν στοιχείο απαραίτητο για την καλή όραση.

Όλοι, μα όλοι οι επίσημοι φορείς δηλώνουν και διαβεβαιώνουν ότι η ουσία είναι ασφαλής. Ωστόσο, οι μελέτες από ανεξάρτητους ερευνητές καταλήγουν κατά κανόνα στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο Dr. Walton, πανεπιστημιακός καθηγητής στο Οχάιο ανέλυσε 164 μελέτες σχετικές με την ασπαρτάμη, 74 από οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ασπαρτάμης και κατέληγαν φυσικά στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη είναι μία ασφαλής ουσία, ενώ 90 έρευνες είχαν άλλου είδους χρηματοδότηση. Από τις 90 αυτές μελέτες, οι 83, δηλαδή 92% διαπίστωσαν ένα ή περισσότερα προβλήματα από την κατανάλωση ασπαρτάμης. Από τις 7 έρευνες που δε διαπίστωσαν προβλήματα, οι 6 είχαν διενεργηθεί από τον FDA. Τα συμπεράσματα, όλα δικά σας…

PS: Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Natural News, η ασπαρτάμη προωθείται πλέον σαν γλυκαντική ουσία σε αναψυκτικά και τρόφιμα κάτω από νέο όνομα, μιας και είχε γίνει ευρέως γνωστή η επικινδυνότητα της και οι καταναλωτές την απέφευγαν. Συνήθως τώρα τα τρόφιμα και ποτά που την περιέχουν αναφέρουν στα συστατικά τους τον όρο «φυσικό γλυκαντικό» ή «AminoSweet»… Σύμφωνα με το δημοσίευμα http://www.naturalnews.com/028151_aspartame_sweeteners.html,η εταιρία Ajinomoto, που παράγει την ασπαρτάμη σκέφτηκε αυτή την αλλαγή ονομασίας με στόχο να συνεχίσει να διαθέτει στην αγορά αυτό το καρκινογόνο συστατικό, παραπλανώντας με τον πλέον παράλογο τρόπο το κοινό.

Ο θάνατος στο βωμό του κέρδους.