29/03/2024

Αποκατάσταση σε «χτυπήματα θανάτου»

Γράφει ο φυσικοθεραπευτής: Νάσος Κουτσουραδής- physioathens.gr

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στα μαχητικά αθλήματα μερικά χτυπήματα είναι τόσο δυνατά και γρήγορα που μπορούν να συγκριθούν μόνο με ένα τροχαίο ατύχημα ή πτώση από τον πρώτο όροφο του σπιτιού μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ένα κροσέ στο κεφάλι προκάλεσε κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή με ένα δυνατό low kick έσπασε το πόδι του αντιπάλου.

Πέρα όμως από αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, τα δυνατά χτυπήματα μπορούν να προκαλέσουν και μικρότερες βλάβες που είναι όμως εξίσου σοβαρές και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης. Ας δούμε μερικές:

ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ

Ξυπνάς το άλλο πρωί μετά την προπόνηση και είσαι γεμάτος μελανιές. Μια όμως από αυτές, είναι πιο κόκκινη, πονάει περισσότερο και το σημείο είναι ζεστό. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις πάθει αιμάτωμα. Έχουν σπάσει δηλαδή κάποια αιμοφόρα αγγεία και έχει χυθεί αίμα ανάμεσα ή γύρω από τους μυς. Αν δεν ακολουθήσεις την σωστή αποκατάσταση μπορεί να αποκτήσεις ένα χρόνιο πρόβλημα που θα σε ταλαιπωρεί για καιρό. Συγκεκριμένα, η αποκατάσταση χωρίζεται σε οξύ και υποξύ στάδιο. Στην αρχή θέλει πάγο, κίνηση στο όριο του πόνου, λεμφικό μασάζ, ηλεκτροθεραπεία και ισομετρικές ασκήσεις και στη συνέχεια θέλει θερμοθεραπεία, υπέρηχο, sports massage, σταδιακά διατάσεις και ασκήσεις με λάστιχο. Μην αφήσεις κάτι τόσο απλό να γίνει μόνιμο πρόβλημα.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να είναι εντυπωσιακά και να «μετράνε» περισσότερο αλλά δεν παύουν να είναι επικίνδυνα. Από τους πιο συχνούς τραυματισμούς είναι η υπερδιάταση των συνδέσμων του αυχένα η οποία προήλθε όταν το κεφάλι τινάχθηκε ύστερα από δυνατό χτύπημα του αντιπάλου. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο μόνιμος πόνος του αυχένα, η μείωση της κίνησης και το αίσθημα ότι το κεφάλι είναι βαρύ. Σύνηθες σύμπτωμα είναι και η εμφάνιση ζάλης.  Σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να αφήσεις λεπτό να περάσει. Επισκέψου κάποιον ειδικό ο οποίος μετά την κλινική αξιολόγηση θα σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες (κολάρο, ειδικές ασκήσεις, manual therapy) ώστε να γίνει σωστή αποκατάσταση και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!!!

ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ

Από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα είναι να πονάς καθώς παίρνεις ανάσα. Ένα δυνατό κροσέ στα πλευρά ή ένα μπροστινό λάκτισμα στο στήθος αρκούν για να προκαλέσουν μια τόσο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να είναι είτε κάποιο κάταγμα των πλευρών είτε θλάση των μεσοπλεύριων (αναπνευστικών) μυών. Η επίσκεψη σε γιατρό είναι μονόδρομος, ο οποίος πρέπει να κάνει πλήρη έλεγχο της περιοχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που με ένα σπασμένο πλευρό προκάλεσαν τρύπημα του πνεύμονα τους.

Για διευκρινίσεις ή απορίες ρωτήστε τον φυσικοθεραπευτή Νάσο Κουτσουραδή στο παρακάτω link:http://www.physioathens.gr/contact/askme.html

Νάσος Κουτσουραδής