19/04/2024

Γενετική και Σωματική Διάπλαση

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούν ότι ορισμένα άτομα είναι προικισμένα από τη μητέρα φύση με εξαιρετικό γενετικό υλικό. Ένας χαρισματικός αθλητής, όπως από πολλούς ονομάζεται, από μικρή ηλικία σχηματίζει ένα συγκεκριμένο, θα λέγαμε αθλητικό σωματότυπο. Εν συνεχεία κατά την εφηβική του κιόλας ηλικία, χωρίς μεγάλη προσπάθεια μπορεί και αυξάνει μυϊκό όγκο πολύ γρηγορότερα και δυναμικότερα από άλλου, έχει άριστες αγωνιστικές επιδόσεις και είναι σε θέση να φτάσει πολύ μακριά στον επαγγελματισμό.

Τίποτα όμως δεν του δόθηκε εξ ουρανού. Συνεχίζει να είναι συνεπέστατος στις προπονήσεις, χύνει ιδρώτα και αίμα, όπως πολλοί άλλοι, παρόλα ταύτα ξεχωρίζει. Δεν θα κάτσουμε να αναλύσουμε αν προπονείται περισσότερο ή κάνει χρήση αναβολικών ουσιών, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε με ποιο τρόπο σχετίζεται η γενετική με τις αθλητικές επιδόσεις.

somatotypes-650x451

ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ
Το σκελετικό σύστημα είναι η βάση του παντός και υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος ενδεικτικής προσέγγισης της δυναμικής του. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο, κυρίως στα δυναμικά αθλήματα (body building, άρση βαρών, power lifting) είναι η περίμετρος του καρπού, αν είναι της τάξεως 15 έως 17.5 εκατοστά  χαρακτηρίζει αδύναμη σκελετική βάση, 17.5-20εκ. μεσαία και πάνω από 20εκ. δυναμική. Ένας άλλος τρόπος χαρακτηρισμού σύμφωνα με τη θεωρεία του δόκτορα William H. Sheldon είναι ο παρακάτω:

Μεσομορφικός τύπος ξεχωρίζει για την εκ γενετής όμορφη και μυώδη μορφή σώματος. Χονδρά κόκαλα με εμφανέστατους, ογκώδεις μυς, σε δυναμική κατάσταση, καμιά φορά χωρίς πολύ προπόνηση και άριστες κατά κανόνα αθλητικές επιδόσεις από μικρή ηλικία. Ο αθλητής αυτός χαρακτηρίζεται εκ γενετής χαρισματικός. Διακρίνεται συνήθως σε δυναμικά αγωνίσματα, όπως άρση βαρών, πάλη…

Ενδομορφικός τύπος χαρακτηρίζεται από οβάλ και «μαλακό», λιπαρό σωματότυπο. Ο τύπος αυτός δεν αγαπά την προπόνηση, διότι κάθε φορά που προσπαθεί αποτυγχάνει και απογοητεύεται. Είναι δύσκολο να χάσει το περιττό του βάρος και συνήθως δύσκολα αναπτύσσει μυϊκό όγκο και φυσικά αγωνιστικές επιδόσεις. Πάντα όμως υπάρχουν εξαιρέσεις του κανόνα όταν κάποιος επιμένει, προσπαθεί σωστά και φυσικά έχει τις κατάλληλες γνώσεις…

Εκτομορφικός τύπος έχει αδύνατο σωματότυπο, μακριά και ελαφριά κόκαλα, ελάχιστο λίπος, λιγνούς και μακρύς μυς, με μειωμένη δυνατότητα ανάπτυξης μυϊκού όγκου, όμως τις περισσότερες φορές με εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις κυρίως στις αερόβιες σωματικές ασκήσεις.

ΜΥΙΚΗ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΗ Οι μυς δημιουργούν κίνηση επειδή συμφύονται μέσω ινών σε δύο γειτονικά κόκαλα, ενώ η σύσπαση τους δημιουργεί κίνηση αυτών. Το ακριβές σημείο στήριξης (σύμφυσης) έχει μεγάλη σημασία. Σε ορισμένους είναι δίπλα στις αρθρώσεις, σε άλλους λίγο πιο μακριά. Το τελευταίο τους δίδει ένα δυναμικό πλεονέκτημα σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, διότι είναι σε θέση να αντέξουν και να σηκώσουν περισσότερο βάρος.

ΜΗΚΟΣ ΜΥΩΝ Όσο μικροί είναι οι τένοντες, τόσο δυναμικότερος είναι ο αθλητής και όσο μακρύς είναι ο μυς, δίνονται τεράστιες δυνατότητες μεγάλης μυϊκής ανάπτυξης και πολύ περισσότερα πλεονέκτημα σε αρκετά είδη αγωνισμάτων.

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η αντίδραση των μυών στις νευρικές διαταγές είναι  πρωταρχικής σημασίας. Η σχέση τους είναι ανάλογη, όσο καλύτερα αντιδρά ο μυς στις νευρικές διαταγές, τόσο προσαρμόζεται στις σωματικές ασκήσεις και τη δυναμική του αθλήματος, κάτι που σήμερα οι αθλητές ρυθμίζουν πάντα, χωρίς πολλές φορές τη βοήθεια της φύσης.

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΥΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Ο μυς του ανθρώπου αποτελείται από δύο διαφορετικές  ομάδες μυϊκών ινών. Αυτές που έχουν τη τάση να προσαρμόζονται καλύτερα στις δυναμικές ασκήσεις με υπερτροφία και δύναμη και αυτές που προσαρμόζονται στην αντοχή. Η απόδοση και η δυναμική ενός αθλητή εξαρτώνται από την πλειονότητα τις κάθε ομάδας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των μαύρων και λευκών αθλητών. Δεν θα δείτε ποτέ έναν μαύρο αθλητή στο αγώνισμα της άρσης βαρών ή την κολύμβηση, αλλά θα δείτε τρελές επιδόσεις στο στίβο, την καλαθοσφαίριση ή την πυγμαχία.

Ανέλυσε προσεκτικά τον τύπο του σώματος σου, βγάλε συμπεράσματα για τον τύπο του αγωνίσματος που πρόκειται να ασχοληθείς ή ασχολείσαι. Ψάξε και μάθε περισσότερους τρόπους ανάλυσης της γενετικής σωματικής σου κληρονομιάς. Θα σε βοηθήσουν να μην απογοητευτείς στο γυμναστήριο και να διαλέξεις καλύτερα το αγώνισμα που σου ταιριάζει ή να αρκεστείς σε αυτά που σου χάρισε η μητέρα φύση.

Όσο γρηγορότερα μάθεις την αλήθεια για το σωματότυπό σου, τόσο πιο γρήγορα θα λύσεις τα τυχών προβλήματα που σε εμποδίζουν να «αναπτυχθείς». Σε περίπτωση που βρήκες τη μαγική λύση στο χώρο των αναβολικών ουσιών, να γνωρίζεις ότι από μόνες τους δεν κάνουν τους αθλητές υπεραθλητές, χρειάζεται πάντα μία συγκεκριμένη γενετική υπόσταση και σωστή προπόνηση……..

Μάθε περισσότερα, θα δεις ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει λύση!!!