07/05/2024

Τρία όπλα του Badr Hari κόντρα στον Rico Verhoeven

johnys-personal-trainingΟ BigA γράφει μια πολύ ωραία ανάλυση τριών εκ των βασικών όπλων του Badr Hari ενόψει της μεγάλης μάχης του με τον Rico Verhoeven στο GLORY 36. Διαβάστε και άλλες αναλύσεις στο Blog του. 

BADR HARI

Στις 10 Δεκεμβρίου το Glory θα στήσει στo Όμπερχαουζεν της Γερμανίας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κάρτες στην ιστορία της διοργάνωσης.  Εκεί ο πρωταθλητής της Welterweight κατηγορίας NiekyHolzken (90-11-0) θα υπερασπιστεί την ζώνη του απέναντι στον ταλαντούχο Cedric Doumbe (56-4-1)  και ο θηριώδης Ismael Londt (38-6-1) θα αναμετρηθεί με τον Jamal Ben Saddik (27-4-0). Η αλήθεια είναι πως σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με τους παραπάνω αγώνες αφού στην ίδια κάρτα ο πρωταθλητής της Heavyweight κατηγορίας Rico Verhooven(49-10-0) θα αντιμετωπίσει τον ,θρυλικό πλέον, Badr Hari(106-12-0) .

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον, πολύ αγαπητό στο ελληνικό κοινό, Badr Hari. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως έχει κερδίσει και υπερασπιστεί τον τίτλο του Heavyweight πρωταθλητή του Κ-1, έχει κερδίσει τον αντίστοιχο τίτλο του “Ιt’s Showtime” όπως και αυτόν του GFC Fight Series. Έχει κερδίσει θρύλους του παγκόσμιου kick-boxing όπως τους Semmy Schilt, Peter Aerts, Ray Sefo,Stefan Leko, Alistair Overeem και Gokan Saki. Η καριέρα του πιθανότατα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν μπορούσε να συγκρατήσει τον εαυτό του μακριά από τα εξωαγωνιστικά μπλεξίματα που σε κάποιες περιπτώσεις του απείλησαν και του στέρησαν μέχρι και την ελευθερία του.

Όπως και να έχει, αν δεν υπάρξει κάποιος τραυματισμός της τελευταίας στιγμής και αν Badr καταφέρει να μείνει εκτός σωφρονιστικών ιδρυμάτων για 24 μέρες ακόμα θα απολαύσουμε τις τεχνικές που του χάρισαν τις 106 νίκες που έχει σημειώσει στην καριέρα του.

Ας δούμε μερικές από τις πιο αγαπημένες και αποτελεσματικές τεχνικές του.

Δεξί ίσιο στο σώμα

Μια τεχνική που χρησιμοποιεί συχνά και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές και με διαφορετικό σκοπό. Εδώ τον βλέπουμε να το χρησιμοποιεί αντί ενός teep ή push kick με σκοπό να απωθήσει τον αντίπαλό του και να ετοιμάσει κάποια άλλη επίθεση.

Με τον ίδιο σκεπτικό και αυτήν την φορά και ενώ έχει την πλάτη του κοντά στα σχοινιά απωθεί τον αντίπαλο και απεγκλωβίζεται από μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση.

Προσέξτε σε αυτήν την περίπτωση πως μετά το uppercut δίνει ένα ελαφρύ jab και ταυτόχρονα ανοίγει το μπροστά του πόδι διαγώνια αριστερά για να μπορέσει να βρει χώρο να φέρει με δύναμη το δεξί, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού ο αντίπαλος ήταν αρκετά κοντά.

Πολλές φορές χρησιμοποιεί το δεξί ίσιο όχι για να απωθήσει τον αντίπαλό του αλλά για να κόψει την φόρα του και στην συνέχεια να χτυπήσει ψηλά με ένα συνδυασμό.

Και τις δύο φορές ακολουθεί ένα πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό μοτίβο, δεξί ίσιο χαμηλά-αριστερό ψηλά-δεξί ψηλά. Προφανώς ο Hari έχει καταστροφική δύναμη στο δεξί του χέρι και αυτό τον διευκολύνει να το χρησιμοποιεί ως μέσο να σταματήσει ή να απωθήσει τον αντίπαλο με τόση ευκολία. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο είχε βγάλει Κ.Ο. και τον σκληροτράχηλο Zabit Zamedov:

.

Δεξί ίσιο μέσα από το αριστερό κροσέ του αντιπάλου

Ο Hari εκτός από πολύ δυνατό δεξί χέρι διαθέτει και πολύ καλή αντίληψη της κίνησης του αντιπάλου και μπορεί να «διαβάσει» τις προθέσεις του σχετικά εύκολα. Μια από τις πιο καταστροφικές του επιθέσεις είναι το να περνάει το δεξί του ίσιο μέσα από το αριστερό κροσέ του αντιπάλου όταν βλέπει πως ο αντίπαλος ανοίγει πολύ το χέρι του για να χτυπήσει. Δείτε πως περιμένει τον Overeem να φέρει το ανοιχτό του αριστερό κροσέ και πόσο άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια στέλνει το δεξί του στο σαγόνι του.

Το ίδιο κάνει στον αγώνα του και με τον Braddock Silva, συνεχίζοντας με ένα συνδυασμό που στέλνει τον Silva στο καναβάτσο.

.

Cross Face

Άλλη μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική. Με το αριστερό χέρι να ακουμπάει στο κεφάλι, στους πήχεις ή στα γάντια του αντιπάλου ο Hari κρατάει τον αντίπαλο σε απόσταση ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την όρασή του και τον κρατάει στην θέση του.  Με αυτόν τον τρόπο εγκλώβισε τον Ray Sefo στα σχοινιά και τον σφυροκόπησε με βαριά κροσέ.

Στο επόμενο gif στον αγώνα του με τον Feitosa επαναλαμβάνει την ίδια τεχνική, προσέξτε πως χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να κατεβάσει τα χέρια του αντιπάλου του και να περάσει το βαρύ του δεξί.

Όπως φαίνεται παραπάνω, ο Hari χρησιμοποιεί το cross face για να εγκλωβίσει έναν αντίπαλο και να ανοίξει την άμυνά του και συνήθως αυτή είναι η χρήση του στο kick-box αφού λόγω των λακτισμάτων και των γονάτων θα ήταν ριψοκίνδυνο να χρησιμοποιηθεί στο κέντρο του ρινγκ. Στην πυγμαχία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει μια ασφαλή απόσταση από τον αντίπαλο και να ανοίξει χώρο για το δεξί χέρι. Στο επόμενο βίντεο, ο master της αμυντικής πυγμαχίας Floyd Mayweather κάνει επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνικής.

https://www.youtube.com/watch?v=bxkjS1L9WtM

.

Δεξί uppercut

Συνήθως αρκετοί kick boxer δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χτύπημα όσο πρέπει. Ο λόγος είναι πιθανότατα πως χρειάζεται κοντινή απόσταση από τον αντίπαλο, αρκετά καλή τεχνική και καλό timing αφού ο αντίπαλος πρέπει να έχει χαμηλώσει την στάση του. Εδώ, στον αγώνα του με τον Tony Gregory, ο Badr δίνει ένα «ψεύτικο» αριστερό ίσιο για τον αναγκάσει να σκύψει και να το αποφύγει. Μόλις ο αντίπαλος χαμηλώνει, ο Badr σχεδόν κολλάει πάνω του και περνάει το δεξί του uppercut ανάμεσα από τα γάντια του.

Στον αγώνα του με τον Gokan Saki χρησιμοποιεί πάλι το αριστερό ίσιο για να τον αναγκάσει να καλυφθεί και φέρνει το δεξί του ακριβώς όταν η ορατότητα του Saki είναι περιορισμένη.

Αυτά είναι μερικά από τα δυνατότερα όπλα στο οπλοστάσιο του Badr και ένα μικρό δείγμα του προυραλισμού που διαθέτει στην επίθεσή του. Προσωπικά ως ρομαντικός του K-1 και των επικών τουρνουά της Ιαπωνίας, τον υποστηρίζω στην επερχόμενη μάχη του η οποία ίσως αποδειχτεί απο τις δυσκολότερες στην καριέρα του. Είναι ο τελευταίος superstar του kick-boxing και ελπίζω αυτήν την φορά να μείνει μακρυά από μπλεξίματα και ξεκινήσει να αγωνίζεται συχνότερα.

BONUS: Ο αγώνας του ενάντια στον ρέκορντμαν του K-1, Semmi Schilt, και πιο χαρακτηριστική νίκη της καριέρας του.

O BigA είναι φανατικός οπαδός των μαχητικών αθλημάτων, ερασιτέχνης αναλυτής και ο επόμενος Dana White σε επίπεδο τριχόπτωσης