25/04/2024

Το ταξίδι στην επιτυχία του Κ-1! (VIDEO)

World-Max-belt

Με αφορμή τη διεξαγωγή του K-1 World Max στην Ελλάδα, το fightsports.gr πραγματοποιεί αναδρομή στο παρελθόν και σας θυμίζει τις καλύτερες στιγμής της «Ολυμπιάδας» του kickboxing.
Καλό όμως, όπως και σε κάθε αφιέρωμα έτσι και στο συγκεκριμένο να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, καθώς το θέμα του K-1 είναι κάπως παρεξηγημένο και όχι τόσο ξεκάθαρο. Η εταιρία διοργάνωσης του K-1, λοιπόν, διοργανώνει κάθε χρόνο events μέσω των οποίων οι απανταχού μαχητές που μετέχουν με τις νίκες τους εξασφαλίζουν την πρόκριση στην τελική φάση.
Χρησιμοποιώντας… ποδοσφαιρική ορολογία, το K-1 είναι το Τσάμπιονς Λιγκ του kickboxing κι όχι το «Μουντιάλ», αφού σε αυτό μετέχουν μόνο οι πρωταθλητές! Την ιδέα για το K-1… γέννησαν Ιάπωνες επιχειρηματίες σε συνδυασμό με τη βοήθεια ισχυρών δασκάλων και η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα το 1993.
Προσοχή! Εκείνη την εποχή, η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελούσε… κλειστό κλαμπ και δεν μπορούσε να μετέχει όποιος κι όποιος. Δεν ήταν απαραίτητο να είσαι αθλητής του kickboxing. Αρκούσε, μονάχα, για τους διοργανωτές να είσαι πρωταθλητής στην πολεμική τέχνη που ασκείς και φυσικά στα κιλά σου να ανήκεις στην κατηγορία βαρέων βαρών. Τα… μυαλά της εποχής εκείνης θεωρούσαν πως όσο πιο θηριώδης είναι ο εκάστοτε fighter τόσο περισσότερο θα αυξανόταν το θέαμα και η διάθεση του κόσμου να έρθει και να παρακολουθήσει τους σκληροτράχηλους αγώνες.
Εδώ, κάπου αξίζει να σημειώσουμε ότι το αρχικό γράμμα της διοργάνωσης, δηλαδή το “K” ερμηνεύεται βάσει των πολεμικών τεχνών του Karate, του Kickboxing, του Tae Kwon Do… Ενώ ο αριθμός «1» αντιστοιχεί στον πρώτο, στον πρωταθλητή, στον καλύτερο όλων απ’ όλες τις πολεμικές τέχνες.
Ουσιαστικά, το K-1 αποτέλεσε τον προάγγελο των διοργανώσεων MMA, αλλά εκεί επιβαλλόταν να είσαι στράικερ, αφού οι μάχες εδάφους απαγορεύονταν. Επίσης, οι διοργανωτές φρόντισαν να προσθέσουν στο προϊόν τους κάτι που για εκείνη την εποχή σήμαινε κάτι σαν να… μπαίνεις στο ρινγκ με μαχαίρι. Τα γόνατα…
Το 1993 έλαβε χώρα, λοιπόν, το πρώτο K-1 Grand Prix με νικητή τον Κροάτη, Μπράνκο Τσίκατις ο οποίος… πάτησε τον μετέπειτα θρύλο των ρινγκ Ερνέστο Χούστ.  Το fightsports.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά όλους τους πρωταθλητές από το 1994 μέχρι το 2010:

1994 Πίτερ Αέρτς (Ολλανδία)… (επικράτησε του Μασάκι Σατάκε)
1995 Πίτερ Αέρτς (Ολλανδία)… (κέρδισε τον Ζερόμ Λεμπανέρ)
1996 Άντι Χάνγκ (Ελβετία)… (νίκησε τον Μάικ Μπερνάρντο)
1997 Ερνέστο Χούστ (Ολλανδία).. (Άντι Χάνγκ)
1998 Πίτερ Αέρτς (Ολλανδία)… (Άντι Χάνγκ)
1999 Ερνέστο Χούστ (Ολλανδία)… (Μίκρο Κρόκοπ)
2000 Ερνέστο Χούστ (Ολλανδία)… (Ρέι Σέφο)
2001Μαρκ Χούντ (Νέα Ζηλανδία)… (Φρανσίκσο Φέιλο)
2002 Ερνέστο Χούστ (Ολλανδία)… (Ζερόμ Λεμπανέρ)
2003 Ρέμι Μπονζάσκι (Ολλανδία)… (Μουσάσι)
2004 Ρέμι Μπονζάσκι (Ολλανδία)… (Μουσάσι)
2005 Σέμι Σίλντ (Ολλανδία)… (Κλαούμπε Φέιτοσα)
2006 Σέμι Σίλντ (Ολλανδία)… (Πίτερ Αέρτς)
2007 Σέμι Σίλντ (Ολλανδία)… (Πίτερ Αέρτς)
2008 Ρέμι Μπονζάσκι (Ολλανδία)… (-)
2009 Σέμι Σίλντ (Ολλανδία)… (Μπάτρ Χάρι)
2010 Όλιστιρ Όβεριμ (Ολλανδία)… (Πίτερ Αέρτς)

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ K-1 WORLD MAX

Όπως ήταν λογικό, ο κόσμος είχε αρχίσει να… κουράζεται με τους θηριώδεις μαχητές των Grand Prix και ζητούσε κάτι καινούργιο, μία νέα καινοτομία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι διοργανωτές αποφάσισαν να εντάξουν στην εταιρία τους το K-1 World Max… Στο νέο event οι συμμετέχοντες ξεκινούσαν από τα 70 κιλά και πάνω και το… κόλπο λειτούργησε, αφού από το 2002 κι έπειτα οι ιθύνοντες αύξησαν κατακόρυφα τα κέρδη τους. Οι μαχητές που λάμβαναν μέρος, βασική προϋπόθεση για να αγωνιστούν ήταν να είναι πρωταθλητές. Κάπως, έτσι μάθαμε κι εδώ στην Ελλάδα το K-1 World Max μια και άξιος εκπρόσωπός έγινε ο Μιχάλης Ζαμπίδης. Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζουμε πως αντιπρόσωπο είχαμε και στα Grand Prix. Πρόκειται για τον Πάρη Βασιλικό ο οποίος επίσης κατάφερε να γίνει γνωστός με τις εμφανίσεις του στο εξωτερικό.
Μέχρι πρότινος το K-1 World Max γινόταν αποκλειστικά και μόνο στην Ιαπωνία, τα τελευταία χρόνια όμως και λόγω της συνεργασίας του με την ολλανδική Showtime άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο σε μία προσπάθεια να… χτυπήσει, όσο μπορεί, τις υπερδυνάμεις του UFC και του Pride. Αυτή άλλωστε είναι και αφορμή που οι διοργανωτές μας προσφέρουν την ευκαιρία να δούμε την τελική φάση στο σπίτι μας στην Αθήνα, στις 15 Δεκέμβρη…
Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, πρώτος πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Ολλανδός Άλμπερτ Κράους που κέρδισε τον Ταϊλανδό, Καολάν. Από εκεί και έπειτα μπορείτε να δείτε τους πρωταθλητές στην αναλυτική λίστα του fightsports.gr

2003 Μασάτο (Ιαπωνία)… (κέρδισε τον Άλμπερτ Κράους)
2004 Μπουάκαο (Ταϊλάνδη)… (νίκη επί του πρωταθλητή Μασάτο)
2005 Άντι Σόγιερ (Ολλανδία)… (κέρδισε τον Μπουακάο)
2006 Μπουακάο (Ταϊλάνδη)… (επικράτησε του Σόγιερ)
2007 Άντι Σόγιερ (Ολλανδία)… (επιβλήθηκε του Μασάτο)
2008 Μασάτο (Ιαπωνία)… (νίκησε τον ταλαντούχο Αρτούρ Κισένκο)
2009 Γκιόργκιο Πετροσιάν (Ιταλία)… (τον δύο φόρες πρωταθλητή Άντι Σόγιερ)
2010 Γκιόργκιο Πετροσιάν (Ιταλία)… (νίκησε τον Σάτο)