19/04/2024

Τα παιχνίδια που σημάδεψαν την καριέρα του Μιχάλη Ζαμπίδη

Μία απολαυστική συνέντευξη στον ΟΠΑΠ έδωσε ο Μιχάλης Ζαμπίδης που μίλησε για τις άγνωστες πτυχές της καριέρας του, τα παιχνίδια που την σημάδεψαν και την εξέλιξη των μαχητικών αθλημάτων στην Ελλάδα.


Ο Iron Mike θυμάται το 2003 όταν συναντούσε τον Masato σε ένα φοβερό ματς το οποίο έχασε, όμως άπαντες έλεγαν εκείνη την εποχή πως άξιζε την νίκη. Αργότερα ο Ιάπωνας κέρδιζε τον τίτλο του Κ-1 και χανόταν μία μεγάλη ευκαιρία για τον Ζαμπίδη.

Η είσοδος του στο Κ-1 ήταν δύσκολη όπως  ομολογεί καθώς υπήρχαν μόλις οκτώ «εισιτήρια» παγκοσμίως. Οι Ιάπωνες ήθελαν αθλητές που έδιναν και την ψυχή τους μέσα στο ρινγκ κι αυτός ήταν ένας λόγος που στήριζαν τον Ζαμπίδη.

Μάλιστα ο Iron Mike χαρακτηρίζει τον Masato ως τον πιο δυνατό αθλητή που έχει αντιμετωπίσει, λόγω των φοβερών low kicks. Το 2010 έφτασε ξανά κοντά στον τίτλο αυτή την φορά με τον Giorgio Petrosyan.

Έναν άνθρωπο τον οποίο δεν μπορούσε να αγγίξει κανείς, όμως ο Ζαμπίδης κατάφερε μέσα στο παιχνίδι να τον απειλήσει σοβαρά. Ο Petrosyan είχε ανάποδη γκαρντ και συχνά χτυπούσε με το πίσω γόνατο. Ένα αριστερό κροσέ με τέλειο timing από τον Ζαμπίδη τον έριξε στο καναβάτσο, ωστόσο δεν μετρήθηκε.

Πριν από αυτό το παιχνίδι ο Ζαμπίδης συναντούσε τον Chahid. Ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα στον χώρο του kickboxing. Ο Ζαμπίδης θυμάται να τον πλησιάζει ο ιδιοκτήτης του Glory και να του λέει πως αν γινόταν το παιχνίδι στο δικό του promotion θα είχε τελειώσει στους τρεις γύρους. Όμως οι κριτές εκστασιασμένοι από αυτό που έβλεπαν έδωσαν έξτρα γύρο για να δουν θέαμα.

Ο Ζαμπίδης θυμάται το αγαπημένο του ματς με τον Ozcan το 2003 που τον έκανε γνωστό στην Ελλάδα. 6000 Έλληνες και 6000 Τούρκοι βρέθηκαν στο γήπεδο για να δουν την μεγάλη μάχη της Αυστραλίας.

Ο Ζαμπίδης ήταν 69 κιλά και ο Τούρκος 82! Έπαιξε 12 γύρους και υπήρχε η πίστη πως ο Ζαμπίδης θα μπορούσε να νικήσει τον Γολιάθ. Έτσι και έγινε καθώς μετά τον τέταρτο γύρο ο Ozcan κουράστηκε και ο Ζαμπίδης τον έριξε στο καναβάτσο στον δωδέκατο.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και έπαιξε στο Ειρήνης και Φιλίας, 12.000 άνθρωποι τον χειροκροτούσαν όρθιοι και εκεί ήταν που ο Ζαμπίδης λύγισε συναισθηματικά…

Τα μαχητικά αθλήματα στην Ελλάδα διανύουν την καλύτερη περίοδο τους και μερίδιο αυτής της εξέλιξης έχει ο Iron Mike. Θυμάται τότε πως υπήρχαν μόλις 4-5 σχολές στην Ελλάδα ενώ πλέον υπάρχουν εκατοντάδες.

Γυμνάζονται οικογένειες, αναγνωρίστηκε από το κράτος και οι νέοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα μέσω του πρωταθλητισμού να μπουν στα πανεπιστήμια. Δείτε το βίντεο με την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ζαμπίδη εδώ.