28/03/2024

Προπονητής με τα… όλα του

Γράφει ο Κίμωνας Οζζ.

Τι θα ήταν ένας αθλητής χωρίς τον προπονητή του; Την απάντηση έρχεται να δώσει το Fightsports.gr που μέσα από την συνέντευξη με τον Γιάννη Θεοφάνους σας λύνει όλες τις απορίες. Ο προπονητής των Μιχαλόπουλου, Κελέκη, Γκίκα, που «πέταξαν» για Αυστραλία, αναλύει τον τρόπο σκέψης του, για το πώς θα πλάσει έναν αληθινό πρωταθλητή… Η μεγάλη διοργάνωση “Brute 21 Force”, στις 18 Νοεμβρίου, πλησιάζει και από τα λεγόμενα του Θεοφάνους, μπορούν να καταλάβουν άπαντες, για το τι είναι ικανή να πετύχει αυτή η τριάδα…

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κόουτς Θεοφάνους:

Η προετοιμασία σας ενόψει Αυστραλίας εξελίχθηκε ομαλά ή υπήρξαν δυσκολίες;
Είχαμε σοβαρά μυοσκελετικά  προβλήματα. Όταν κάνεις τρεις προπονήσεις την μέρα και από τον ερασιτεχνικό τρόπο αντιμετώπισης, στρέφεσαι στον επαγγελματικό, δεν είναι ότι πιο εύκολο. Ο Μιχαλόπουλος για παράδειγμα είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ο φυσιοθεραπευτής όμως και ο γυμναστής έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν το τομέα.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ σημαντική. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε;
Είναι μία διοργάνωση που γίνεται κάθε χρόνο στην Αυστραλία και έχει στόχο να γεμίσει έναν χώρο με ανθρώπους σοβαρούς της ομογένειας. Ο διοργανωτής είναι Έλληνας και σκοπό έχουμε, να εδραιωθούν οι Έλληνες αθλητές και στην Αυστραλία και ύστερα να ανοίξουν νέες πόρτες για εμάς. Η Ολλανδία και η Ιαπωνία για παράδειγμα.
Έχετε… μελετήσει τους αντιπάλους σας;
Ο Μόξον που θα αντιμετωπίσει ο Μιχαλόπουλος, υπέγραψε συμβόλαιο πρόσφατα στην Glory. Όπως καταλαβαίνει κανείς αν νικήσουμε τον Μόξον ανοίγουν μεγάλες πόρτες. Οι άλλοι δύο αθλητές, είναι από τους κορυφαίους στην Αυστραλία, με πολλές ζώνες και τεράστιες επιτυχίες. Τεχνικά τα παιδιά είναι άρτια. Έχουμε δουλέψει στην στρατηγική. Κάποιοι λένε πως αυτοί οι αθλητές δεν χάνουν. Εμείς θα τους κάνουμε να χάσουν. Για παράδειγμα ο ένας  χαρακτηρίζεται ως… φωτιά, ο άλλος έχει μακριά χέρια και πόδια. Του Γκίκα τον αντίπαλο δεν τον έχουμε δει σε κανέναν αγώνα. Έχουμε δει μόνο προπόνηση και έδειξε πως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Εμάς δεν μας ξεγελάει αυτό. Έχει τόσες ζώνες στην Αυστραλία. Δεν γίνεται να μην είναι καλός. Έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολους αντιπάλους, αλλά θα τους κερδίσουμε.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να… πλάσεις έναν αθλητή;
Πέρα από την προπόνηση, που πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική, ο αθλητής πρέπει να έχει το… πακέτο. Όλα πρέπει να γίνονται «ειδικά». Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία. Αν δεν καταλαβαίνει ο αθλητής τι του λέω τότε δεν έχει μέλλον. Καθένας έχει το κουσούρι του. Άλλος αργεί στην προπόνηση. Άλλος έρχεται κάθε τρεις μέρες. Όταν όμως χρειαστεί να αγωνιστεί θα ξεχωρίσει. Η απειθαρχία είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη αμοιβαία μεταξύ προπονητή και αθλητή.