19/04/2024

Προπονήσου πιο έξυπνα όχι πιο σκληρά! Μέρος Β: Σπάρινγκ μια φορά την εβδομάδα!

«Κουτί» ήρθε η συνέντευξη του UFCer Jamie Varner γύρω από την ασφάλεια των μαχητών, ειδικά στην προπόνηση. Ο Varner, o οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 30 του λόγω φόβων για εγκεφαλικές ζημιές, φυσικά επανέλαβε όσα και εμείς μεταφέραμε με το μέρος Α’ «Προπονήσου πιο έξυπνα όχι πιο σκληρά!»

Διαβάστε παρακάτω τις πιο σημαντικές δηλώσεις του:

«Η καριέρα του τελείωσε νωρίς γιατί έκανα σπάρινγκ 3 φορές την εβδομάδα, με βαρύτερους αντιπάλους, ειδικά από το 2006 μέχρι το 2010. Οπότε είχα αρκετά τραύματα στο κεφάλι μόνο και μόνο επειδή έκανα σπάρινγκ με πιο μεγαλόσωμους αντιπάλους.

Αν θα μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στους νέους και ανερχόμενους μαχητές είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνουν σπαρινγκ για να δείξουν πόσο σκληροί είναι, ας το κάνουν μια φορά την εβδομάδα. Το Σπάρινκ είναι ένα εργαλείο για να δουλεύεις τα πλάνα κάθε μάχης και να δεις πως είναι η φυσική σου κατάσταση. Δεν χρειάζεται να το κάνεις τρεις φορές την εβδομάδα χωρίς λόγο. Είσαι ήδη μέσα στο UFC, είσαι αρκετά σκληρός. Αυτό ήταν που μου έκοψε την καριέρα νωρίς. 

Η κάσκα σε προστατεύει από το να μην κοπείς αλλά το τραύμα της σύγκρουσης είναι ακόμη εκεί. Φορούσα κάσκα όλη μου την καριέρα βασικά. Σε 35 μάχες έχω βγει ΚΟ μόλις μία φορά οπότε όλο το τραύμα που συγκέντρωσα ήταν με κάσκα. Μπορείς να πάθεις διάσειση και ας μην πέσεις κάτω. Οπότε είτε με κάσκα, είτε χωρίς, κάνε σπάρινγκ μια φορά την βδομάδα. Φυσικά πρέπει να φοράς την κάσκα έτσι; Θα προστατέψει τον εγκέφαλό σου έστω και λίγο. Φόρα 16ρια γάντια δεν χρειάζεται να φοράς ΜΜΑ γάντια. Όλα αυτά θα επιμηκύνουν την καριέρα σου. 

Κάνε σπάρινγκ μια φορά την εβδομάδα, ίσως και μια φορά ανά δύο βδομάδες και μόνο για να προετοιμαστείς για μια μάχη. Μην το κάνεις όταν δεν έχεις αγώνα. Δεν χρειάζεται να το κάνεις 12 βδομάδες πριν την μάχη. Ξεκίνησε περίπου 4-6 βδομάδες πριν. Αν θες να αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση πήγαινε τρέξε, κάνε grappling, πάλεψε, χτύπα τον σάκο. Δεν χρειάζεται να χτυπηθείς στο κεφάλι για να γίνεις μαχητής. Υπάρχει ζωή μετά τις μάχες, πρέπει να είσαι έτοιμος γι’ αυτή». 

Εγώ θα τον άκουγα πάντως…