25/04/2024

Πολεμικές τέχνες, δώρο ανεκτίμητο

Της Λέτας Γκαρέτσου

Καθαρό μυαλό. Φωτεινό πνεύμα. Γερό κορμί. Ψυχή μαχητή.   Λίγα από τα εφόδια που θα αποκτήσει κάποιος που θα αποφασίσει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. 


Ο κόσμος των πολεμικών τεχνών, έχει να προσφέρει πάρα πολλά εφόδια και αρετές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσει κανείς ένα τέτοιο σπορ. Από κει και πέρα μέρα με τη μέρα τα θετικά οφέλη θα αρχίσουν να φαίνονται. Με επιμονή και υπομονή καθώς ο καιρός περνάει όλα θα γίνονται καλύτερα, και ένας «νέος άνθρωπος» θα αρχίσει να διαμορφώνεται.

Ο χώρος των μαχητικών αθλημάτων, είναι από πολύ κόσμο παρεξηγημένος. Γονείς διστάζουν να στείλουν το παιδί τους να μάθει καράτε, μποξ, τζούντο και άλλα τέτοια αθλήματα γιατί θεωρούν ότι  κάνουν τους ανθρώπους επιθετικούς. Ότι ξυπνάνε άγρια και ζόρικα ένστικτα.

Μέγα λάθος! Τούτα τα αθλήματα δεν δημιουργούν επιθετικούς και ανεξέλεγκτους ανθρώπους. Σίγουρα εξαιρέσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Όμως αν κάποιος έχει την προδιάθεση να βγαίνει στον δρόμο και να επιδιώκει τον «τσαμπουκά» και τη φασαρία, το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και μπάσκετ ή γκολφ αν έπαιζε θα έκανε το ίδιο.

Τα μαχητικά σπορ και εν γένει οι πολεμικές τέχνες, χτίζουν ολοκληρωμένους ανθρώπους από μέσα προς τα έξω. Η ενασχόληση με αθλήματα όπως το μποξ, το ζιου-ζιτσου, το τζούντο, το καράτε, φτιάχνουν σωστούς και πειθαρχημένους πολίτες.

Στην προπόνηση δουλεύει κανείς πρώτα με το μυαλό και μετά με το σώμα. Με αποτέλεσμα ο αθλητής να ωριμάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Ένα από τα πράγματα που θα μάθει εκείνος που θα γραφτεί σε μια σχολή είναι να σέβεται τον εαυτό του. Τον συναθλητή του. Τον αντίπαλο και φυσικά τον προπονητή του. Θα μάθει να μην βλέπει ανταγωνιστικά τον παρτενέρ του, αλλά μέσα από την επαφή και τα χτυπήματα να βελτιώνονται ταυτόχρονα και οι δύο.

Μπορεί την ώρα του αγώνα να στέκεται ο παίκτης μόνος μέσα στο ρινγκ ή στην παλαίστρα, παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι ομαδικό. Οι σχολές πολεμικών τεχνών είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Ένας καθρέπτης της ζωής μας. Δημιουργούνται φιλίες, έρωτες, κόντρες, τσακωμοί. Διαλύονται σχέσεις και την επόμενη μέρα δημιουργούνται ξανά από την αρχή. Τα παιδία μαθαίνουν να ακούνε, να εκφράζονται, να ζητάνε συγγνώμη και να λένε ευχαριστώ. Μαθαίνουν να δίνουν και να παίρνουν.

Οι μικροί αθλητές βιώνουν συναισθήματα δυνατά, στιγμές έντονες. Μαθαίνουν πειθαρχία και μπορούν να πατάνε γερά στα πόδια τους.

Οι άνθρωποι των πολεμικών τεχνών διακατέχονται από αξιοπρέπεια. Για το είναι τους, για τους άλλους για τη ζωή γενικά. Αύριο-μεθαύριο σε μια δύσκολη κατάσταση που θα τους παρουσιαστεί θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν γιατί θα έχουν την εμπειρία.

Και θα μου πείς τώρα, τι σχέση έχει ή προπόνηση και ο αγώνας με τις δυσκολίες της ζωής. Απόλυτη σχέση! Με τον ίδιο τρόπο, το ίδιο σθένος, την ίδια ετοιμότητα που ο πυγμάχος ανεβαίνει στο ρινγκ, ο παλαιστής μπαίνει στην παλαίστρα και ο καρατεκα πατάει στο ταταμι. Έτσι τα παιδιά αυτά θα σταθούν όρθια σε ότι τους παρουσιαστεί στη ζωή.

Τα παιδιά που προπονούνται, που θέτουν στόχους και με μεθοδικότητα παλεύουν για αυτούς. Δημιουργούν μια προσωπικότητα δυνατή. Χτίζουν ετοιμοπόλεμα κορμιά και πάνω από όλα μυαλά. Μαθαίνουν να μην τα παρατάνε στα δύσκολά.

Στο σχολείο θυμάμαι, όσα παιδιά ήταν αθλητές διέπρεπαν και σε άλλους τομείς. Για τον απλό λόγο ότι αντιμετώπιζαν τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπιζαν την προπόνηση, τον αγώνα, την διατροφή, το πρόγραμμα!

Είναι δώρο για τον καθένα να ασχοληθεί έστω και ένα χρονικό διάστημα της ζωής του με τις πολεμικές τέχνες. Από το πρώτο λεπτό που θα μπεις στη σχολή και θα ακούσεις τις οδηγίες του προπονητή η ζωή σου θα έχει γίνει πιο «φωτεινή». Το ταξίδι στον κόσμο των πολεμικών τεχνών είναι σπουδαίο και μακρύ. Μα πάνω από όλα γεμάτο αλήθεια.

Σε μια κοινωνία στην οποία οι αξίες καταστρέφονται. Ο σεβασμός έχει χαθεί και η πειθαρχία είναι λέξη ξεχασμένη. Οφείλει ο καθένας μας να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του ανεξερεύνητες και βαθιές.

Ο τρόπος πανεύκολος! Πάρε μια βαθιά ανάσα, πέρνα το κατώφλι της σχολής που εδώ και καιρό γυροφέρνεις και δοκίμασε το μαχητικό σπορ που νομίζεις ότι σου ταιριάζει. Αν βγάλεις την πρώτη εβδομάδα, τότε να ξέρεις ότι η ζωή σου σύντομα θα αλλάξει προς το …καλύτερο!