26/04/2024

Περιοστίτιδα Κνήμης σε αθλητές μαχητικών αθλημάτων

Γράφει ο Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπεύτης PT,MT
Σιούλης Μιχάλης

Μanual Therapist-Sports Injuries
http://www.sports-physio.gr

 

 

Η Περιοστίτιδα Κνήμης (Tibial Periostitis) ανήκει στα σύνδρομα καταπόνησης των αθλητών (Overuse syndrome). Στις πολεμικές τέχνες συναντάμε αρκετά συχνά αυτό το φαινόμενο(Shin Splint Syndrome-Αμερικάνικη Βιβλιογραφία) αφού είναι ένα άθλημα που περιέχει άμεση επαφή και καταπόνηση των κάτω άκρων,επαναλαμβανόμενες άμυνες στα low kicks με αποτέλεσμα συνεχόμενους μικροτραυματισμούς και εκρηκτικές δυναμικές κινήσεις(αλλαγή κατεύθυνσης με χτύπημα ταυτόχρονα).

Τι είναι όμως αυτός ο αόριστος όρος:

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί και να συνυπάρξουν μεταξύ τους ή να τις δούμε σαν ξεχωριστές περιπτώσεις:

  1. Εκφυτική Τενοντίτιδα Oπισθίου Κνημιαίου Mυός (Posterior Tibialis Tendinitis).
  2. Περιοστίτιδα της Κνημιαίας ακρολοφίας (Τibial Crest Periostitis)
  3. Κάταγμα εκ κοπώσεως της Κνήμης (Τibial Stress Fracture)

Συμβαίνει συνήθως σε αθλητές λόγω έντονης κόπωσης, λανθασμένης προπόνησης, σε αθλητές που τρέχουν πάνω σε σκληρό, ανώμαλο έδαφος και φορούν ακατάλληλα αθλητικά παπούτσια ή σε έφηβους αθλητές που ψηλώνουν γρήγορα.

Προδιαθεσικούς παράγοντες, για Shin Splint Syndrome:

  1. Η υπερβολική εξωτερική στροφή του ισχίου (External Rotation)
  2. Η αυξημένη εξωτερική συστροφή της Κνήμης (Tibial External Rotation)
  3. Ο υπερπρηνισμός του άκρου ποδός (Foot hyper-pronation)
  4. Ο αυξημένος υπτιασμός της πτέρνας (Ηeel hyper-supination)

Κάθε ένας από τους ανωτέρω παράγοντες, μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενη διάταση του Τένοντος του Οπίσθιου Κνημιαίου Μυός. Η συνέχιση της άθλησης με αυτό το πρόβλημα, οδηγεί σε Περιοστίτιδα, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με Σπινθηρογράφημα οστών (Bone Scan). Η επί πλέον συνέχιση της άθλησης με Περιοστίτιδα (Periostitis), καταλήγει μερικές φορές σε Κάταγμα εκ Κοπώσεως της Κνήμης (Stress Fracture),πού αποτελεί την πλέον ακραία μορφή του Σύνδρομου Επώδυνης Κνήμης, αλλά ευτυχώς πολύ σπάνια.

Periostitida1

 

 

 

 

 

 

 

Διάγνωση:

Η διάγνωση της παθήσεως είναι απλή με τα χέρια. Στο πρόσφατο Σύνδρομο Επώδυνης Κνήμης οι ακτινογραφίες δεν δείχνουν τίποτα. Στο χρόνιο ή επαναλαμβανόμενο Σύνδρομο Επώδυνης Κνήμης, οι απλές ακτινογραφίες συνήθως πάλι δεν δείχνουν τίποτα, αλλά ενίοτε δείχνουν ανωμαλίες και νέα παραγωγή οστού, τόσο στην έκφυση του Οπίσθιου Κνημιαίου Μυός, όσο και στην Μεσόστεο Μεμβράνη.

Θεραπεία της περιοστίτιδας:

Shin_Splint_Syndrome-2

 

 

 

 

 

 

 

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

  1. Αρθρική κινητοποίηση (Manual Therapy)
  2. Τεχνική στεγνής βελόνας
  3. Τεχνικές μαλακών μορίων ( μάλαξη)
  4. Τοπικές φυσικοθεραπείες με Laser
  5. Υπέρηχα κύματα
  6. Kρυοθεραπεία
  7. Κinesiotaping
  8. Προοδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης
  9. Αύξηση της ελαστικότητας των αντίστοιχων μυών.

Παράλληλα ο αθλητής λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του ιατρού (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη). Συστήνουμε στον αθλητή να κάνει ένα πελματογράφημα ώστε να κατασκευαστούν ειδικά ορθοτικά πέλματα που θα υποστηρίζουν την ποδική του καμάρα, για την αποφυγή του υπερπρηνισμού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα συνηθισμένα παπούτσια καθημερινής χρήσης.
Σημαντική πάντα η συχνή και σωστή συνεργασία και επικοινωνία Ιατρού-Φυσικοθεραπεύτη-Γυμναστή-Προπονητή.