19/04/2024

Ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη του στα μαχητικά αθλήματα;

Αν και δεν βρισκόμαστε ακόμη στο μισό της χρονιάς ώστε να κάνουμε τον απολογισμό του 2015, εν τούτοις έχουμε ήδη δει αρκετά πράγματα και κάποια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πρέπει να τον ακούσουμε με προσοχή.

Παρακολουθώντας από κοντά τις διοργανώσεις αυτούς τους μήνες έχουμε αρχίσει και παρατηρούμε σιγά σιγά ότι ο κόσμος δεν έρχεται στο γήπεδο όπως πέρυσι και αυτό παρότι στους τελευταίους μήνες δεν έχουμε αυτή την υπερπροσφορά διοργανώσεων που είδαμε στο 2014 για να πούμε ότι απλά δεν προλαβαίνουν να πάνε παντού.

Βέβαια υπάρχουν και events που αποτέλεσαν εξαίρεση αλλά ήταν λίγα και δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα αναφέρω ονομαστικά για δύο λόγους:

Καταρχήν, το ότι πήγαν καλά σε ένα event δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να πάνε καλά. Επίσης, όσοι δεν πήγαν καλά δεν σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν να πάνε καλύτερα στο επόμενο.

Το ζήτημα εξάλλου φαίνεται να είναι καθολικό και αφορά όχι μόνο τις διοργανώσεις αλλά και τους αθλητές/προπονητές/δημοσιογράφους.

Δεν θα κάνουμε ανάλυση τώρα όλων των αιτιών αλλά πρέπει να θίξουμε μερικά πράγματα που σίγουρα σχετίζονται άμεσα με την μειωμένη, όπως την βλέπουμε εμείς τουλάχιστον, προσέλευση.

Καταρχάς, γίναμε για πρώτη φορά, τόσο συχνά, αποδέκτες σοβαρών παραπόνων όχι μόνο σε σχόλια και emails αλλά και face 2 face έξω από τις ίδιες τις διοργανώσεις, από τους θεατές, με τα παράπονα να αφορούν, είτε το επίπεδο των ξένων αντιπάλων των Ελλήνων μαχητών, είτε τα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνήθως ξεκινάει κάποιος με ένα απλό παράπονο αυτής της φύσης και αμέσως «πετάγεται» και άλλος ένας από το δίπλα group και άλλος ένας από άλλο group θεατών, όλοι με τα ίδια παράπονα.

«Δώσαμε ρε παιδιά τόσα και τόσα ευρώ και είδαμε 1 λεπτό παιχνίδι.. πείτε τα, γράψτε τα», «Μα ήταν αποτέλεσμα αυτό τώρα, πρέπει να το γράψετε κάνουν ότι θέλουν» και άλλες τέτοιες ατάκες δεν είναι σπάνιες καθόλου.

Δείγμα για το πόσο απογοητευμένοι είναι οι θεατές είναι το γεγονός ότι δεν ανέχονται πια ούτε την παραμικρή αμφιβολία, ειδικά στα αποτελέσματα. Βλέπουμε μάχες που είναι πολύ κοντινές και βγαίνει ένα αποτέλεσμα που είναι μεν αμφισβητήσιμο αλλά είναι μέσα στα όρια του ανθρώπινου λάθους και ο κόσμος δεν έχει υπομονή ούτε καν για αυτό, αντιδρώντας λες και έγινε η σφαγή του αιώνα. Λογικό είναι όταν νοιώθουν ότι τα λεφτά που δίνουν για να δουν ένα event, δεν φταίνε αυτοί αν είναι καχύποπτοι αλλά όλοι εμείς.

Σκεφτείτε το λίγο, πόσα events που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πιάνουν ένα καλό 7-8 βαθμολογικά σε όλα τα επίπεδα; Δεν μιλάμε καν για 10ρια έτσι; Αυτό θα ήταν ουτοπικό. Ελάχιστα events το έχουν καταφέρει.

Έχουμε δει διοργανώσεις με 10′ στο matchmaking και στα αποτελέσματα αλλά κάτω από τη βάση στον χώρο που γίνεται το event και στο πως «προσέχουν» τον θεατή.

Έχουμε δει, 10’ρια σε χώρο και ποιότητα υπηρεσιών προς τον θεατή αλλά κάτω από τη βάση matchmaking και αποτελέσματα.

Από ένα σημείο και μετά ο κόσμος θα απογοητευτεί πλήρως και θα είναι κρίμα γιατί έχει δείξει ότι υπάρχει δυναμική που μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμη αλλά όχι με την κακή έννοια.

Και να πω κάτι τελευταίο.

Έχοντας περάσει εγώ από το πολιτικό ρεπορτάζ και οι συνάδελφοι από το αθλητικό ρεπορτάζ, νομίζω ότι έχουμε όλοι εντοπίσει ότι οι μαχητές/προπονητές και διοργανωτές αυτού του χώρου είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από τους παράγοντες των άλλων πεδίων που είχαμε ασχοληθεί πιο πριν. Δεν είναι κάθε κριτική προσωπική επίθεση, ούτε κακοπροαίρετη. Δεν σας ζηλεύουν όλοι, ούτε είναι haters. Εξάλλου ας μην γελιόμαστε, η κριτική που ασκείται σε αυτό τον χώρο είναι αστεία μπροστά σε αυτή που ασκείται στους υπόλοιπους.

Ας ανοίξουμε όλοι τα μυαλά μας να ανοίξει και ο χώρος.