29/03/2024

Μιχαήλ Χριστοδούλου: Πρέπει να «θωρακιστούμε» στα νησιά μέσω των πολεμικών τεχνών για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα

Η άνοδος των μαχητικών αθλημάτων είναι πλέον γεγονός και στα νησιά μας όπως η Ικαρία, η Αστυπάλαια και η Σάμος, με πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας τον Μιχαήλ Χριστοδούλου που διατηρεί τρεις σχολές, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα σε διάφορα στυλ πολεμικών τεχνών. 


Ο κ. Χριστοδούλου είναι πολλά χρόνια στον χώρο και έχει συνεργαστεί με πολλές σχολές που βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ διδάσκει Ταεκβοντο, Hapkido, Thai/Kickboxing και τα τελευταία χρόνια Krav Maga. Διαβάστε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Κύριε Μιχαήλ διατηρείται τρεις σχολές σε Σάμο, Ικαρία και Αστυπάλαια με πολλά και διαφορετικά στυλ που μπορεί να ασχοληθεί κανείς. Κρίνοντας από την φετινή σεζόν ποια πολεμική τέχνη θεωρείται ότι κερδίζει περισσότερο τον κόσμο της περιοχής;

«Καταρχήν ευχαριστώ που δίνετε βήμα μέσω τις διαδικτυακής σας σελίδας ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις σχολές πολεμικών τεχνών των νησιών τις παραμεθορίου.

Λειτουργούν τρεις σχολές υπό την επίβλεψη μου στην Ικαρία, Σάμο (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) και Αστυπάλαια (Δωδεκάνησα). Λειτουργούμε στην Γερμάνια από το 1992 και από το 2000 στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης κατά περιόδους έχουμε συνεργαστεί με σχολές στην Αθήνα στα Πετράλωνα με τους Α.Γ.Σ Ολυμπιάδα, Α.Σ. Μονομάχοι, στην Ηλιούπολη με τον Α.Π..Σ Πάμμαχον, με το ιδιωτικό εβραϊκό σχολείο στο Ψυχικό, καθώς και με το εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας.

Τα στυλ που διαδίδουμε είναι το TAEKWONDO, το HAPKIDO, το THAI/KICK BOXING και τα τελευταία 8 χρόνια και το KRAV MAGA OPERATIONAL SYSTEM.

Δεν υπάρχει κάτι ειδικό που κάνει τον κόσμο να διαλέξει μια πολεμική τέχνη, ένα άθλημα ή και ένα σύστημα μάχης. Ο κόσμος αρχίζει με ένα και συχνά βλέπουμε όταν φτάσει στην μαύρη ζώνη να αρχίζει να μαθαίνει ένα άλλο.

Αυτό γίνεται κυρίως στους ενήλικες καθώς δεν έχουν τις ευκαιρίες τις Αθήνας και έτσι καταπιάνονται με ένα σύστημα και το ‘’τερματίζουν’’. Έτσι βλέπουμε ανθρώπους να ασχολούνται έως και 15 χρόνια με τις πολεμικές τέχνες.

Η μεγάλη διαφορά είναι στους έφηβους, εκείνοι λόγο των σπουδών εγκαταλείπουν τις προπονήσεις, καθώς με τα φροντιστήρια δεν έχουν χρόνο. Και έτσι οι παραγωγικές ηλικίες αγώνων σταματούν από τις προπονήσεις, όπως θα καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τις σχολές μας.

Από την άλλη τα μικρά παιδιά τα φέρνουν οι γονείς, συνήθως για να μάθουν να αμύνονται, προετοιμάζοντας τα για την Μεγαλόπολη οπού θα παν να σπουδάσουν.

Είναι πολύ δύσκολα σε μια κλειστεί κοινωνία να διατηρείς τον τίτλο του δάσκαλου, στην Αθήνα μπορείς και ‘’χάνεσαι’’, έτσι ο δάσκαλος κρατά μακριά από τα βλέμματα των μαθητών του την προσωπική ζωή του.

Εδώ στα νησιά πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί σε ότι πράττουμε και ότι λέμε, καθώς εύκολα δημιουργούνται παρεξηγήσεις και όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας ‘’καλύτερα να σου βγει το μάτι πάρα το όνομα’’.

Πρέπει να είμαστε δάσκαλοι, φίλοι, συγγενείς, συγχωριανοί και εραστές. Όπως είναι φυσικό στην καθημερινότητα μιας κοινωνίας θα αγαπήσουμε και θα αγαπηθούμε, θα συζήσουμε με άλλους ανθρώπους και θα χωρίσουμε και πάλι στην τελική φάση πρέπει να συνυπάρξουμε σε αυτήν την μικρή κοινωνία όλοι μαζί.

Σαφέστατα θα έχουμε και τις ανάλογες κοινωνικές ‘’αντιπαλότητες’’ (ομάδες, πολιτική, απόψεις κτλ.) γιατί όσο και να προσπαθείς, πάντα θα βρεθούν στο δρόμο σου κάποιοι που θα έχουν αντίθετη άποψη με εσένα. Δεν γίνεται όλοι οι άνθρωποι να έχουμε πάντα τις ίδιες απόψεις, αλλιώς δεν θα ήταν μοναδικός ο άνθρωπος ως οντότητα αλλά πρόβατο».

Βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο στα νησιά να εξοικειώνεται με τις πολεμικές τέχνες και να τις έχει πλέον σαν μία από τις πρώτες επιλογές εκγύμνασης. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Όπως είναι φυσικό με την πληροφόρηση μέσου του διαδικτύου, δημιουργούνται και οι ανάλογες μόδες’’. Έτσι βλέποντας τους διαφόρους αθλητές να περνούν μέρος σε μαχητικούς αγώνες, τα παιδιά στην επαρχία θέλουν και αυτά με την σειρά τους να πάρουν μέρος σε αυτούς.

Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για αυτά τα παιδιά εδώ να το πετύχουν, καθώς είναι μεγάλο το οικονομικό κόστος σε σχέση με ένα κάτοικο της Αθήνας.

Αυτό το πράγμα είναι αυτό που με στεναχωρεί ιδιαίτερα, διότι παρόλο που έχουμε μιλήσει με της ομοσπονδίες της Αθήνας δεν έγινε τίποτα (ο αθλητικός νόμος σε υποχρεώνει να έχεις 5 συμμέτοχες το χρόνο σε αγώνες, ώστε να μην σε βγάλουν έκτος, δεν προβλέπετε καμιά επιδότηση για τους ακριτικούς συλλόγους ).

Δηλαδή θέλω να πω ότι ένας Αθηναίος για πάει ΣΚ σε αγώνες το μόνο που είναι να κάνει να μπει στο μετρό ή στο όχημα και βρεθεί στο στάδιο. Ενώ ο νησιώτης πρέπει να πάρει αδεία τουλάχιστον 2 ημέρες και να μεσολάβηση και το ΣΚ.

Ώστε να πάει με το καράβι στην Αθήνα (πιο φτηνά σε σχέση με το αεροπλάνο, γύρο στα 80,- εισιτήρια). Μετά να νοικιάσει δωμάτιο για να περάσει τις ημέρες εκεί και με το πέρας των αγώνων την άλλη μέρα να επιστρέψει στο νησί του αν έχει βέβαια καράβι καθώς το χειμώνα δεν έχει συχνά καράβια προς την άγονη γραμμή. Και μην ξεχνάμε και τα βασικά έξοδα που είναι η διατροφή, βλέπετε ποσό δύσκολα είναι για εμάς εδώ.

Έχουμε τελευταία και την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (ξυλοδαρμοί, κλοπές, βιασμοί ακόμα και φόνους) στα νησιά οπού εισέρχονται τα παράνομα πρόσωπα μέσω της Τουρκίας το λεγόμενο ‘’προσφυγικό’’.

Βέβαια αυτή είναι η μισή αλήθεια καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν πάψει να έρχονται από Σύρια πρόσφυγες και βλέπουμε ανθρώπους από Σομαλία, Πακιστάν, Αλγερία, Μαρόκο κτλ. με όχι και τόσες καλές διαθέσεις.

Ο κόσμος που είναι κοντά στα κέντρα φοβάται, δεν κυκλοφορεί το βράδυ και ψάχνει τρόπους ώστε να μπορέσει να θωρακιστεί απέναντι στην εγκληματικότητα για αυτόν και τα παιδιά του».

Ποιος είναι ο στόχος των σχολών σας για την νέα σεζόν και τι θα θέλατε να πετύχετε;

«Κύριος σκοπός μου είναι να ‘’συμμαχήσουν’’ όλες οι σχολές των ακριτικών νησιών και να διοργανώνουν αγώνες, σεμινάρια, ημερίδες αναμεταξύ τους. Ώστε να δυναμώσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν από την Αθήνα. Είμαστε σε κάλο δρόμο, καθώς υπάρχει συνεννόηση και θέληση από τους υπόλοιπους δασκάλους και προπονητές».

Εσείς ετοιμάζεται κάποια σεμινάρια και εκτός Ικαρίας και γενικότερα έχετε στο πλάνο σας να επεκταθείτε και σε άλλες περιοχές;

«Έχουμε τον επόμενο καιρό προγραμματίσει κάποια σεμινάρια εκπαιδευτών στο COMBAT HAPKIDO και στο KRAV MAGA OPERATIONAL. Υπαρχή ενδιαφέρον από είδη εκπαιδευτές που θέλουν να κάνουν μετεκπαιδεύσεις σε αλλά σύστημα και με αυτό τον τρόπο να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Στο πρόγραμμα είναι να γίνουν σεμινάρια στην Αθηνά και σε γειτονικά νησιά, επίσης το καλοκαίρι που έρχεται θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο ευρωπαϊκό σεμινάριο πολεμικών τεχνών.

Υπό την αιγίδα τις European Hwalmoodo Federation και τις World Hwalmoodo Federation, σε Camping με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για αυτό το λόγο ( το πρώτο που είχα διοργάνωση ήταν το 2006)».

Ένα μήνυμα στον κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες. Γιατί πρέπει να γνωρίσει από κοντά τα μαχητικά αθλήματα;

«Οι γνωστοί λόγοι είναι κυρίως η εκμάθηση αυτοάμυνας και η απόκτηση φυσικής κατάστασης, για αυτούς τους λόγους και μόνο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ενήλικες.

Για τα παιδιά είναι μια υγιή αδιέξοδο στα νησιά μας, πέρα από τα κλασικά αθλήματα ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Δεκτά και αυτά, αλλά όπως καταλάβαινε οι πολεμικές τέχνες έχουν περισσότερα τα δώσουν στα παιδιά.

Όπως είναι η πειθαρχεία, ο σεβασμός, η άθληση, η ασφάλεια και η αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα δεν γίνονται θύματα διαφορών καταστάσεων χλευασμού στο σχολείο (το γνωστό σε εμάς bulling).

Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων οπού την ενασχόληση τους στις πολεμικές τέχνες θα την ανάγουν σε τρόπο ζωής, θα μπουν στο μονόπατη του πολεμιστή. Στόχος αυτών των ανθρώπων είναι διερεύνηση του νου και δυνατότητες που μπορούν να αποκτήσουν μέσο τις πνευματικής και σωματικής εξάσκησης.

Υ.Γ Θα ήθελα να ανακοινώσω από εδώ για την ίδρυση δυο ενώσεων στην Ελλάδα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ COMBAT HAPKIDO και την HELLENIC KRAV MAGA OPERATIONAL INSTRUCTOR ALLIANCE. Θα επεκταθώ σε μελλοντικά άρθρα για αυτές τις δυο καινοτόμες ενώσεις. Ευχαριστώ, για αυτή την δυνατότητα που μου δώσατε. Χριστοδούλου Μιχαήλ master Black Belt 6 Dan».