25/04/2024

Κάν’το όπως ο Ζαμπίδης: Πως να κερδίσεις ψηλότερους αντιπάλους! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε την εξαιρετική ανάλυση του Lawrence Kenshin για τον Μιχάλη Ζαμπίδη και τον τρόπο που είχε να κερδίζει ψηλότερος αντιπάλους, όπως ήταν και οι περισσότεορι που αντιμετώπισε, ειδικά στο εξωτερικό! Αυτή είναι η μετάφραση των καρτών που εμφανίζονται:

 

«Επιθετικό δεξί χέρι»

Ο εξισορροπιστής. Overhands, δεξιά hook, Δεξιά hook με pivot και Cross Counters. Αυτά είναι όπλα που τα έχουν όλοι οι κοντύτεροι μαχητές στην φαρέτρα τους.

Το επιθετικό δεξί χέρι είναι σηνύθως η πιο ανεπτυγμένη επίθεσή τους καθώς χρησιμοποιούν την δύναμή τους να κλείσουν την απόσταση και να εξισορροπίσουν την διαφορά ύψους και εύρους.

 

«Cross Counter»

To Cross Counter είναι μια κλασική επίθεση πάνω από το Jab του αντιπάλου ή την ώρα που το τραβάει προς τα πίσω. Με το Jab να είναι η πιο συνήθης επιλογή για τους ψηλότερους μαχητές που θέλουν να εκμεταλλευοτύν το μεγαλύτερο εύρος των άκρων τους, ένα πολύ καλό Cross Counter είναι ικανό να τους κάνει ζημιά.

Αν βρει το στόχο, συχνά βγάζει καλά αποτελέσματα. Το κλειδί είναι να χρησιμοποιείς την φόρα του αντιπάλου όταν πάει μπροστά, ή να πας εσύ μπροστά την ώρα που αυτός μαζεύει το χέρι του προς τα πίσω, με τατόχρονη κίηση προς το πλάι και προετοιμασία του δεξιού χεριού.

.

Συνδυασμός «Δεξί χέρι σε αριστερό Hook»

Το επιθετικό δεξί χέρι το ρίχνει μια φορά και χρειάζεται επαναφορά. Το αριστερό hook ως συνέχειά του του επιτρέπει να το επαναφέρει πιο γρήγορα.

Αν ο αντίπαλος συνεχίζει να κρατάει τη βάση του ή να προσπαθεί να κλείσει την απόσταση μετά το πρώτο δεξί, αυτός είναι ένας από τους αγαπημένους συνδυασμούς του Ζαμπίδη που τον βοηθάει να κρατήσει την ισορροπία του και να ρίξει άλλη μια «βόμβα».

.

Το κλείσιμο της απόστασης

Οι υψηλότεροι αντίπαλοι μπορούν να χτυπούν τους πιο κοντούς από απόσταση εκτός αν οι δεύτεροι καταφέρουν να κόψουν την απόσταση και να επιτεθούν από κοντά.

Ένας πιο κοντός μαχητής με χαμηλότερο κέντρο βάρους και πιο δυνατή βάση θέλει να πιέζει μπροστά και να πιέζει συνεχώς.

.

Superman Punch

Ένας από τους πιο συνήθης τρόπος για να καλύπτει απόσταση ο Ζαμπίδης. Η superman punch είναι μια από τις μεθόδους του.

.

Αριστερό γόνατο – βήμα και δεξί χέρι.

Όμοιο με το «Thai Hop» , ο Ζαμπίδης κλείνει την απόσταση σηκώνοντας το αριστερό γόνατο για προστασία από τα λακτίσματα και τα γόνατα του αντιπάλου καθώς μπαίνει προς τα μέσα για μια από τις γροθιές του με το δεξί.

.

Εσωτερικό Low με το αριστερό σε δεξί χέρι

Όμοια με την παραπάνω κίνηση, ο Ζαμπίδης κόβει απόσταση με το αριστερό Low και αν ο αντίπαλος δεν πάει προς τα πίσω σημαίνει πως βρίσκεται στην εμβέλεια του δεξιού του χεριού. ΕΚτός αυτού το Low κόβει και την κίνηση του αντιπάλου.

.

Χτυπήματα στο σώμα

O πιο κοντός μαχητής έχει πιο εύκολη πρόσβαση στο σώμα του αντιπάλου. Με τα επιθετικά δεξιά χέρια και τα αριστερά Hooks που περιγράψαμε πριν, ο αντίπαλος θα έχει σηκώσει ψηλά την guard του αφήνοντας αφύλακτο το σώμα του. Αυτό δουλέυει και αντίστροφά. Δηλαδή τα χτυπήματα στο σώμα κατεβάζουν την guard και ανοίγουν δρόμο για το κεφάλι.

.

To κατέβασμα

Ένα καλό χτύπημα στο σώμα θα του κάνει να λυγίσουν προς τα κάτω και να φέρουν σε απόσταησ βολής το κεφάλι τους για κάποιο χτύπημα ακόμη και με High Kick.

.

Counter με αριστερό Hook

Ο Μιχάλης Ζαμπίδης πολλές φορές θα αποφασίσει να μπλοκάρει το αριστερό λάκτισμα του αντιπάλου, να μην κουνηθεί από την θέση του και την ώρα που ο αντίπαλος μαζεύει το πόδι του και δεν έχει ακόμη 100% την ισορροπία του, ορμάει με ένα αριστερό hook στο σώμα που συνήθως ακολουθείται από ένα δεξί Low kick.

.

Η βόμβα με το εναέριο γόνατο

Προσπαθώντας να μην αφήσουν τον Ζαμπίδη να πιέζει και να κόβει την απόσταση, οι αντίπαλοι του σήκωναν ψηλά την Guard και πήγαιναν προς τα μπρος. Αυτό έδινε την ευκαιρία στον Έλληνα να επιτεθεί με ένα εναέριο γόνατο το οποίο περνάει κάτω από την guard ενώ πολλές φορές έπιανε και το κεφάλι του αντιπάλου για πιο πολύ δύναμη.

.

Προσποίηση με το δεξί χέρι πριν το γόνατο

Πολλές φορές ο Ζαμπίδης θα έκανε μια προσποίηση με το δεξί χέρι για να τραβήξει εκεί την προσοχή του αντιπάλου πριν πάει για το γόνατο.

.