28/03/2024

Η παράδοση που έγινε λατρεία!

Ιδρυτές ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ

Το ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει κυρίως το Μουάι Τάι, την Πυγμαχία και το Καράτε πλήρους επαφής. Η “μητέρα” του συγκεκριμένου αθλήματος είναι η παραδοσιακή πυγμαχία της Ταϊλάνδης και είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο λόγω της πρακτικότητας του. Η προέλευση του είναι απ’ την Ιαπωνία και μερικά κράματα από τη Βόρεια Αμερική. Περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα απ’ το Καράτε και το Τάε Κβο Ντο.
Στην δεκαετία του ’70 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ, ενώ το 1977 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος ονόματι “World Kickboxing Association (WKA)”. Το αγωνιστικό ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ χωρίζεται στο ερασιτεχνικό, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους.
Η μεγαλύτερη διοργάνωση του ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1 με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία.

Τα στυλ…

Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ στο ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ και η διαβάθμιση είναι η εξής: Το full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και τα low kicks. Επίσης υπάρχουν πολλά αθλήματα που σχετίζονται με το ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ και ποικίλουν ανάλογα με την χώρα προέλευσης τους.

Η ιστορία…

“Πατέρες” του αθλήματος θεωρούνται οι Ιάπωνες Τατσούο Γιαμάντα και ο Τσόκι Μοτούμπο. Αμφότεροι οι δύο άντρες προπονήθηκαν σκληρά, ώστε μέσα από διάφορες πολεμικές τέχνες της εποχής εκείνης να γεννήσουν το ΚΙΚ ΜΠΟΞΙΝΓΚ! Αργότερα, και μετά τις πρώτες διοργανώσεις κατάφεραν να κάνουν το συγκεκριμένο άθλημα τόσο αρεστό στον κόσμο που πέρασε στις ΗΠΑ για να γίνει ένα από τα πιο πλούσια και ποικίλα σε μαθητές μαχητικό σπορ!