26/04/2024

Επικονδυλίτιδα του Αγκώνα σε αθλητές και προπονητές μαχητικών αθλημάτων

Γράφει ο Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπεύτης PT,MT
Σιούλης Μιχάλης

Μanual Therapist-Sports Injuries
http://www.sports-physio.gr

 

 

Η Επικονδυλίτιδα του αγκώνα (αγγλικά λέγεται Epicondylitis, ή Tennis elbow) είναι μια συχνή πάθηση με πόνο στον αγκώνα που αντανακλά στον πήχη και στον βραχίονα. Οφείλεται είτε σε βίαιη καταπόνηση είτε σε σταδιακή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του χεριού.Π.χ Στους προπονητές μπορεί να εκδηλωθεί,λόγω των συνεχόμενων συμπιεστικών δυνάμεων που ασκούνται στην άρθρωση στο κράτημα των “στόχων”. Η ανατομική βλάβη είναι μικροσκοπική αποκόλληση ινών των εκτεινόντων τενόντων , στον έξω επικόνδυλο του Βραχιονίου οστού (παρακονδύλια απόφυση). Επειδή η πάθηση είναι συνηθισμένη στους τενίστες, αποκαλείται διεθνώς και Tennis Εlbow (νόσος των τεννιστών), όμως εμφανίζεται φυσικά και σε μη τενίστες. Η διάγνωση της παθήσεως είναι πανεύκολη, δεν χρειάζεται κάποια ειδική εξέταση. Διαγιγνώσκεται με την ψηλάφηση και μόνο.

Συμπτώματα – Κλινική εικόνα

  1. Πόνος ψηλαφητός στον έξω επικόνδυλο (παρακονδύλιος απόφυση) του αγκώνος
  2. Δυσκολία στο σφίξιμο γροθιάς και στην έκταση των δακτύλων. Ο ασθενής πονάει στην χειραψία ενός προσώπου, βάζοντας το κλειδίEpicondylitis στην πόρτα, ή στο κράτημα ενός φλυτζανιού καφέ.
  3. Πρωινή δυσκολία στις κινήσεις του αγώνα και του καρπού.

 

 

 

Απεικονιστικές εξετάσεις

Υπό ομαλές συνθήκες, οι ασθενείς με επικονδυλίτιδα δεν χρειάζονται καμία απεικονιστική εξέταση. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όπου ψηλαφείται έντονη σχετικά διόγκωση στον έξω επικόνδυλο, η απλή ακτινογραφία μπορεί να δείξει ασβεστοποιήσεις επί του οστού, ενώ η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) απεικονίζει ευκρινώς το ινώδες οζίδιο της “επούλωσης” της βλάβης των εκτεινόντων τενόντων.Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και η αντικειμενική ( κλινική εξέταση ) αξιολόγηση είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον θεραπευτή στην διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα .

Θεραπεία της Επικονδυλίτιδος

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

  1. Αρθρική κινητοποίηση (Manual Therapy)
  2. Τεχνική στεγνής βελόνας
  3. Τεχνικές μαλακών μορίων ( μάλαξη)
  4. Τοπικές φυσικοθεραπείες με Laser
  5. Υπέρηχα κύματα
  6. Παγοθεραπεία
  7. Κinesiotaping
  8. Προοδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αύξησης της ελαστικότητας των εκτεινόντων μυών του καρπού και των δακτύλων

Παράλληλα ο αθλητής λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του ιατρού (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη). Σημαντική πάντα η συχνή και σωστή συνεργασία και επικοινωνία Ιατρού-Φυσικοθεραπεύτη-Γυμναστή-Προπονητή.