25/04/2024

Δύο πλεονεκτήματα του Verhoeven κόντρα στον Badr Hari και η τακτική

johnys-personal-training

Η μάχη αυτή έχει διχάσει τις γνώμες του παγκόσμιου kickboxing…«Mε τέτοιο θηρίο δεν έχει ξαναπαίξει, δεν θα βγάλει ούτε γύρο». Αυτά τα σχόλια ακούγονται για την μάχη της 10ης Δεκεμβρίου και αφορούν τον χαμένο από… χέρι για κάποιους Rico Verhoeven. Kι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολο για τον Badr Hari διότι υπάρχουν δύο αντικειμενικά ατού που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Ολλανδός.

Η διαφορά ηλικίας

Ο Rico Verhoeven είναι 27 και ο Badr Hari είναι είναι 32 ετών… Μία πενταετία στην πυγμαχία κατά την γνώμη μου δεν θα μετρούσε πολύ, αλλά το kickboxing θεωρώ πως απαιτεί άλλες ικανότητες από το μποξ. Το physical game είναι άμεσα εξαρτώμενο από τα χρόνια και ο Ολλανδός είναι στην καλύτερη ηλικία που μπορώ να φανταστώ. Το στυλ απαιτεί ενέργεια, αντοχή και όχι τόσο εμπειρία. Γι’αυτό άλλωστε και βλέπουμε τους kickboxers να είναι παραγωγικοί περίπου μέχρι τα 30 ενώ η πυγμάχοι και στα 40 παίζουν σε υψηλό επίπεδο γιατί το σπορ στηρίζεται περισσότερο στο game plan παρά στις αντοχές.

Ροή παιχνιδιών

Ο Rico Verhoeven τα τελευταία δύο χρόνια έχει επτά παιχνίδια εν αντιθέσει με τον Μαροκινό που έχει ένα! Δεν μπορώ να δεχτώ πως δεν επηρεάζει η αγωνιστική αποχή έναν αθλητή όσο καλός και να είναι. Ο Ολλανδός είναι συνεπής, σε αγωνιστικό μομέντουμ εδώ και 10 χρόνια παίζοντας το λιγότερο δύο αγώνες τον χρόνο. Έχει χτυπηθεί και με άλλους αθλητές της γενιάς του Badr Hari και τους κέρδισε(βλέπε Saki, Ghita). Μάλιστα σε εποχές που δεν ήταν κιόλας σε αυτό το επίπεδο. Η.. ναφθαλίνη σε γενικές γραμμές κάνει κακό στον αθλητή.

Η τακτική

Είναι απλά τα πράγματα. Όταν αντιμετωπίζεις έναν τόσο επιθετικό αθλητή όπως ο Badr Hari αυτό που θα σου ζητήσει ο προπονητής σου, είναι τουλάχιστον να μην πέσεις νοκ άουτ στον πρώτο γύρο. Γνωρίζουμε πως ο Μαροκινός θα μπει φουριόζος όπως κάνει πάντα για να… σκοτώσει τον Rico. Με ψυχραιμία και σωστή απόσταση εφόσον βγάλει τα πρώτα δύσκολα λεπτά, θα μπορέσει να χειριστεί το παιχνίδι. Αν υποπέσει στο λάθος να κάνει το παιχνίδι, του Badr παίζοντας ξύλο, θα χάσει το ματς. Ο Verhoeven θα πρέπει αρχικά να αντέξει την πίεση και στην συνέχεια, όσο περνάει η ώρα το ματς θα έρχεται στα μέτρα του.