25/04/2024

Πως να κερδίσεις έναν ψηλότερο αντίπαλο: Πρώτος διδάξας ο Ζαμπίδης

Ο Μιχάλης Ζαμπίδης ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του πριν από δύο χρόνια έχοντας στο ενεργητικό του 157 νίκες, 87 εξ’ αυτών με νοκ άουτ.


Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να τα βάλει με πολύ ψηλότερους αντιπάλους, έχοντας μάλιστα καλύτερα αποτελέσματα και εντυπωσιακά τελειώματα.

Χρησιμοποιούσε μάλιστα τρεις- τέσσερις τεχνικές που του έβγαιναν στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους ψηλότερους αθλητές. Μερικές από αυτές ήταν:

Cross counter: Από τις αγαπημένες κινήσεις του Iron Mike ήταν να γλιστρά στην περιοχή ευθύνης του αντιπάλου και να φορτώνει το δεξί του χτύπημα που συχνά κατέληγε στο κεφάλι και έφερνε τρομερά νοκ άουτ.

Πολύ σημαντικό ήταν το «ψεύτικο» jab που απασχολούσε τον αντίπαλο με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι άμυνες του.

Superman punch: Ο Μιχάλης Ζαμπίδης απέδειξε πως το superman punch δεν είναι μόνο ένα φαντεζί χτύπημα αλλά και αποτελεσματικό. Το έκανε ιδανικά, ξαφνιάζοντας τον αντίπαλο ενώ κατάφερε μέχρι και νοκ άουτ!

Προσποίηση με αριστερό γόνατο και χτύπημα με το δεξί χέρι: O Ζαμπίδης συχνά σήκωνε το αριστερό πόδι και μετά όπλιζε με το δεξί χέρι, κάτι που κάνουν και οι thai fighter.

Ο λόγος που το έκανε αυτό δεν ήταν μόνο για την άμυνα στα λακτίσματα, αλλά και για να βρει την ιδανική απόσταση να χωρέσει το δεξί του χέρι. Ήταν τόσο κατάλληλο το timing που το επιχειρούσε, που οι αντίπαλοι έτρωγαν την «ντρίμπλα».

Body shots: Ο Ζαμπίδης χτυπούσε πολύ στο σώμα. Γνώριζε πως οι άμυνες του αντιπάλου θα χαλαρώσουν με αυτόν τον τρόπο και μετά θα φτάσει και στο…σαγόνι.

Όμως πολλές φορές κατάφερε να τελειώσει και με χτυπήματα στο σώμα καθώς, οι ψηλότεροι αντίπαλοι στην κοντινή μάχη, αδυνατούσαν να αμυνθούν.

Πόδια: Τα πόδια του Ζαμπίδη είναι παρεξηγημένα. Τις καλές εποχές του Κ-1 έκανε και high kicks και low kicks. Μπορεί να μην είχε μεγάλα άκρα, αλλά μπορούσε και σε κοντινή απόσταση, να ρίξει ένα καλό λάκτισμα στο κεφάλι.

Ιπτάμενο γόνατο: Άλλη μία φαντεζί κίνηση που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλοί ψηλοί αθλητές. Ο Ζαμπίδης έφερνε το γόνατο στο κεφάλι του αντιπάλου και μετά ο ψηλός γινόταν έρμαιο στις διαθέσεις του.

Πολλές από αυτές τις τεχνικές υιοθέτησαν οι kickboxers μέχρι και σήμερα, ενώ ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που ο Iron Mike αγαπήθηκε από το ιαπωνικό κοινό του K-1 που τον θεωρούσε ως έναν από τους πιο δυνατούς μαχητές στον κόσμο, όπως και τους Buakaw, Souwer, Kraus, Petrosyan με τους οποίους έδωσε επικές μάχες.