25/04/2024

Μελέτης Κακουμπάβας-Samo Petje 2, η ανάλυση

Ο BigA γράφει μια πολύ ωραία ανάλυση για την ρεβάνς του Μελέτη Κακουμπάβα με τον Samo Petje. Διαβάστε και άλλες αναλύσεις στο Blog του.


«Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Μελέτης Κακουμπάβας και ο πρωταθλητής του FFC, Samo Petje, συναντήθηκαν στο ρίνγκ σε έναν αγώνα τίτλου που θα έκρινε το μέλλον της ζώνης της Lightweight κατηγορίας της διοργάνωσης.

Μετά από έναν πολύ δυνατό αγώνα ο Μελέτης κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του με ένα καταστροφικό ΚΟ στον δεύτερο γύρο, το οποίο ψηφίστηκε ως το καλύτερο της διοργάνωσης για την προηγούμενη χρονιά ενώ έγινε και viral στο facebook.

Στο διάστημα από τον πρώτο τους αγώνα μέχρι σήμερα, ο Petje έχει παίξει δύο αγώνες έχοντας ισάριθμες νίκες ενώ ο Μελέτης υπέστη έναν τραυματισμό στο χέρι που τον κράτησε εκτός για μερικούς μήνες και ο τελευταίος του αγώνας κατέληξε σε ήττα από τον Mirko Moisar με μια αρκετά μέτρια εμφάνιση.
H νίκη του Κακουμπάβα αν και ήρθε με αποφασιστικό τρόπο δε ήταν εύκολη αφού ο σχεδόν άγνωστος στο ελληνικό κοινό Petje επέβαλε το παιχνίδι του για ένα γύρο, μέχρι την στιγμή του ΚΟ.
Ας δούμε τι έγινε στο πρώτο αγώνα και τι μάθαμε για τον επικίνδυνο Samo Petje.

Ο Petje μετά από περίπου 30 αναγνωριστικά δευτερόλεπτα άρχισε να δείχνει τις καταβολές του από το Muay Thai και να απειλεί τον Μελέτη με δυνατά round kicks.

Ο Κακουμπάβας προσπάθησε να απαντήσει κυρίως με low kicks τα οποία δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Petje ο οποίος έδειχνε να έχει αρκετά καλά counter.

Στους κανόνες Κ-1 απαγορεύεται να κρατήσεις το πόδι του αντιπάλου όταν αυτός επιχειρήσει λάκτισμα όμως ο Petje αρκετά συχνά «χειρίζεται» τους κανόνες προς όφελός του.

Παρακάτω τον βλέπουμε να κρατάει για κλάσματα του δευτερολέπτου το πόδι του Μελέτη, αρκετά όμως για να καθυστερήσει την επαναφορά του λακτίσματος και να επιτεθεί με counter.

Εδώ επαναλαμβάνει την τεχνική σε προηγούμενο αγώνα

Το δυνατότερο όπλο του Petje είναι τα γόνατά του, όπως άλλωστε και πολλών άλλων thai-boxer που μεταπήδησαν στο kickboxing.

Η πιο συνηθισμένη του πρακτική είναι να ανοίγει την απόσταση με ένα δυνατό teep και στην συνέχεια να κάνει ένα βαθύ βήμα για να φέρνει το γόνατο του με φόρα στον αντίπαλο

Η τεχνική αυτή αν και άκρως αποτελεσματική έχει κάποιες βασικές αδυναμίες. Βλέπουμε πως κατεβάζει πολύ τα χέρια του στο teep και το σημαντικότερο, ανοίγει πάρα πολύ τα χέρια του όταν δίνει το γόνατο.

Ο σκοπός του είναι να κρατήσει τον αντίπαλο και να τον φέρει πάνω στο γόνατό του για να επιτύχει μεγαλύτερη κρούση, αλλά αυτό σημαίνει πως μένει αρκετή ώρα ακάλυπτος και ευπαθής σε χτυπήματα.

Επίσης το βαθύ βήμα που κάνει πριν το γόνατο βοηθάει αρκετά τον αντίπαλο να καταλάβει το χτύπημα που έρχεται.

Ο Μελέτης δυσκολευόταν αρκετά να βρει απαντήσεις και να πλησιάσει τον αντίπαλο και προσπαθούσε να χτυπήσει με μακρινές επιθέσεις που δεν ανησυχούσαν τον Petje ο οποίος ξέρει να χειρίζεται έξυπνα τις αποστάσεις.
Παρακάτω βλέπουμε πως «αδειάζει» τον Κακουμπάβα με το αριστερό του χέρι και περνάει ένα δεξί ίσιο.

Ο Μελέτης συνέχισε με μακρινές επιθέσεις και κάποια στιγμή κινδύνεψε αρκετά όταν την στιγμή που έδινε ένα μακρινό αριστερό ίσιο, ο Petje απαντούσε με ταυτόχρονο counter με δεξί head kick.

Το λάκτισμα δεν πέρασε στο κεφάλι του Μελέτη αλλά αυτή είναι μια τεχνική που ο Petje έχει τελειοποιήσει και την χρησιμοποιεί αρκετά συχνά.

Παρακάτω τον βλέπουμε να την επιδεικνύει ενάντια στον Teo Micelic και να κερδίζει με ΚΟ.

Παρατηρήστε πόσο έξυπνα κινείται διαγώνια αριστερά όταν δίνει το counter, αποφεύγοντας έτσι το δεξί ίσιο του Micelic.

Ο Μελέτης συνέχιζε να έχει παθητικό ρόλο στο παιχνίδι και ο Petje να πιέζει προς τα σκοινιά, εκεί που μπορεί να δουλέψει τα χέρια του και να βάλει τον Μελέτη στο clinch για να επιτεθεί ξανά με γόνατο.
Το clinch του Petje είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα του όπλα και το χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο για να χαμηλώσει την στάση του αντιπάλου έτσι ώστε να χτυπήσει με γόνατο στο κεφάλι.  Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα κέρδισε με ΚΟ τον Hinata στον μεταξύ τους αγώνα.
Μέχρι το τέλος του γύρου ο Κακουμπάβας είχε διαβάσει την τάση του Petje να χτυπάει με teep πριν από το γόνατο  και φάνηκε να αντιδρά φεύγοντας από την μέση και απαντώντας με αριστερό κροσέ.
To τέλος ήρθε νωρίς στον δεύτερο γύρο όταν ο Μελέτης διάβασε το βαθύ βήμα του Petje πριν το γόνατο και τον έστειλε στο καναβάτσο με ένα βαρύ overhand.
Ο Petje δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται overhand ενώ επιχειρεί γόνατο, ο Micelic είχε παρατηρήσει και αυτός την κακή του συνήθεια να κατεβάζει τα χέρια του, απλά δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
O Κακουμπάβας είναι παίκτης με καλή αντίληψη της συμπεριφοράς του αντιπάλου και στηρίζεται αρκετά στο καλό timing για να δώσει κάποιο τελειωτικό χτύπημα. Το ΚΟ με τον Petje ήταν πανομοιότυπο με αυτό που είχε πετύχει απέναντι στον Παπαδημητρίου το 2013 όταν χρόνισε ξανά με άψογο τρόπο το δεξί του overhand καθώς ο αντίπαλος του προσπαθούσε να τον χτυπήσει με γόνατο.
Στον αγώνα με τον Μελέτη ο Petje έδειξε πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει όταν ο αντίπαλός του είναι στην θέση που θέλει και του αφήνει χώρο για επιθέσεις. Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στο παιχνίδι του και τα οποία συνήθως τον οδηγούν στην ήττα είναι η τάσεις του να κατεβάζει τα χέρια και να τηλεγραφεί το γόνατό του, όπως και το να επιτίθεται συνεχώς σε ευθεία γραμμή.
Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα ο Teo Micelic τον άδειαζε εύκολα, φεύγοντας προς τα πλάγια όταν ο Petje σήκωνε το πόδι του για να πατήσει βαθιά και να χτυπήσει με γόνατο, ακυρώνοντας έτσι το πιο σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού του.
Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Hinata όταν τον αντιμετώπισε αφού δεν δυσκολεύτηκε να αντιληφθεί πως η έλλειψη μακρινών επιθέσεων τον οδηγεί συνεχώς σε επαναλαμβανόμενα γόνατα από απόσταση. Δείτε παρακάτω πως αποφεύγει το εναέριο γόνατο κινούμενος προς τα πλάγια και χτυπώντας με δεξί κροσέ, περίπου όπως ο Μελέτης στο τέλος του πρώτου γύρου.
Η επιθέσεις σε ευθεία γραμμή και η παντελής έλλειψη αλλαγής γωνιών τον κάνουν αρκετά προβλέψιμο και σε συνδυασμό με την απουσία μακρινών επιθέσεων που προαναφέραμε, τον οδηγεί σε φάσεις όπως η παρακάτω.
Μέσα στα αδύναμά του σημεία είναι και η πυγμαχία του, κάτι το οποίο παρατηρείται σε αρκετούς (ίσως στους περισσότερους) μαχητές που έχουν ως βάση τους το muay thai. Οι συνδυασμοί του είναι φτωχοί και προτιμά να τους χρησιμοποιεί όταν ο αντίπαλος είναι κοντά στα σκοινιά ενώ συνήθως αναλώνεται σε ευθεία χτυπήματα και ανοιχτά κροσέ, κινούμενος σε ευθεία γραμμή προς τον αντίπαλο.
Ο Micelic με πολύ βασικές αποφυγές κατάφερε να αποφύγει τα χτυπήματά του και να απαντήσει με κάποια overhand που έβρισκαν «γεμάτα» τον εκτεθειμένο Petje.

παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση του rematch της 11ης Μαρτίου είναι πολλοί αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο βασικότερος θα είναι η εμφάνιση του Μελέτη. Έχει σίγουρα την δυνατότητα να ακυρώσει τις επιθέσεις του Petje, είναι πιο επιθετικός και η ικανότητά του να πιέζει με ουσιαστικό τρόπο είναι ανώτερη από του μονοδιάστατου Σλοβένου.

Ο Petje παίρνει αυτόν τον αγώνα πολύ σοβαρά και θέλει να κρατήσει την ζώνη του αλλά και να σβήσει την ήττα του πρώτου αγώνα ενώ προπονείται και με τον θρυλικό Giorgio Petrosyan. Ο Μελέτης θέλει αυτήν την νίκη για να αποδείξει πως το ΚΟ που πέτυχε δεν ήταν τυχαίο και χρειάζεται μια επιβλητική εμφάνιση που θα κάνει το όνομά του να ακουστεί στο εξωτερικό.

Το FFC 28 θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου.»

Διαβάστε και άλλες αναλύσεις στο Blog του.

photo άρθρου taffpictures