25/04/2024

Σφυρηλατώντας το μυαλό του Καρατέκα

Διαβάστε ένα ενδιαφέρων άρθρο της σχολής Καράτε Πειραιάς για την φιλοσοφία του Καράτε:

«Το καράτε δεν είναι ένα παιχνίδι πόντων, μαθημάτων για βάρη ή επιδείξεων. Είναι μια πολεμική τέχνη η οποία προπονεί έναν μαθητευόμενο στο να είναι ειρηνικός, όμως αν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη το αληθινό καράτε προστάζει να ρίξεις τον αντίπαλο αναίσθητο με ένα μόνο χτύπημα.

Μια τέτοια κίνηση απαιτεί δύναμη, ταχύτητα, συγκέντρωση και κοντρόλ. Όμως αυτές οι φυσικές πτυχές είναι μόνο το «όχημα» όχι το ίδιο το «ταξίδι».

Το αληθινό καράτε είναι βασισμένο στο Bushido. Στο αληθινό καράτε ο νους, το σώμα και το πνεύμα, ολόκληρος ο άνθρωπος δηλαδή θα πρέπει να καλλιεργούνται ταυτόχρονα. Μέσα από τα kihon, το kumiteκαι τα kata μαθαίνουμε να ελεγχουμε τις κινήσεις μας. Το πιο σημαντικό όμως, μαθαίνουμε και πως να αφήνουμε τον έλεγχο στην άκρη. Μπορούμε να εκτελέσουμε τις τεχνικές χωρίς να τις σκεφτόμαστε, και να παραμένουμε συγκεντρωμένοι χωρίς να χρειαστεί να εστιάσουμε σε κάποιο συγκεκριμένο πράγμα. Στην ουσία το σώμα θυμάται πως να κινηθεί και το μυαλό θυμάται πως να μένει «ακίνητο».

Η αρμονική ένωση νου και σώματος είναι εξαιρετικά ισχυρή. Ακόμη και η πιο ισχυρή φυσική δύναμη και τεχνική δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσουν την ισχυ της ολότητας. Το αποτέλεσμα του αληθινού καράτε είναι φυσική, χωρις προσπάθεια δράση, και η αυτοπεποιθηση, η ταπεινότητα, η ειλικρίνια και η ηρεμία που είναι πιθανές μόνο μέσα από τη τέλεια ένωση τους νου με το σώμα. Αυτός είναι ο πυρήνας του Zen που είναι η βάση για το bushido