24/04/2024

Πως να διαλέξεις σχολή πολεμικών τεχνών για το παιδί σου

Υπάρχουν πολλοί γονείς που πριν διαλέξουν μια σχολή για τα παιδιά τους από τον πλήρη μαχητικό οδηγό του fightsports.gr για όλη την Ελλάδα, μας παίρνουν πρώτα ένα τηλέφωνο ή στέλνουν ένα mail για να τους βοηθήσουμε στην επιλογή αφού πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το παιδί είτε είναι στις αρχές της εφηβείας είτε μικρότερο.

Γι αυτό είπαμε να φτιάξουμε έναν βασικό οδηγό με τα απαραίτητα βήματα πριν την επιλογή της σχολής.

1ο κριτήριο και πιο σημαντικό: Ο Δάσκαλος
Ο δάσκαλος ή ο προπονητής της σχολής είναι κατά την γνώμη μας το πιο σημαντικό κριτήριο στην επιλογή της σχολής. Ιδιαίτερα στα μαχητικά αθλήματα, η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον μαθητή και τον δάσκαλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα στενή. Έχετε ακούσει ποτέ στο μπάσκετ πχ να λένε οι αθλητές τον προπονητή δάσκαλο;

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ Η ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ

Ο γονέας πρέπει να επιλέξει έναν δάσκαλο αφού πρώτο πάει στην σχολή και του μιλήσει από κοντά, τον ρωτήσει την φιλοσοφία του και το τι περιμένει από τους μαθητές του. Πρέπει να κάτσει σε μερικά μαθήματα για να τον δει σε δράση ή ακόμη καλύτερα να τον δει πως συμπεριφέρεται στους μαθητές σε περιβάλλον αγώνων.

Καλό θα είναι να ρωτήσει άλλους ανθρώπους ή γονείς για τις εντυπώσεις τους στο πρόσωπό του, να ψάξει reviews στο ίντερνετ ή ακόμη και να τσεκάρει το facebook του. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υπερβολικό αλλά η επιλογή του δασκάλου μπορεί και θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.

Κάποιοι δάσκαλοι μπορεί να έχουν περισσότερα διδακτικά προσόντα στα χαρτιά και ίσως να μην σημαίνουν και πολλά αυτά στην πράξη.

7 τρόποι που οι πολεμικές τέχνες κάνουν τα παιδιά καλύτερους μαθητές

2ο κριτήριο, ενημέρωση για τις διάφορες πολεμικές τέχνες που είναι διαθέσιμες

Θα πρέπει να περάσει λίγο χρόνο διαβάζοντας για τις διάφορες πολεμικές τέχνες που είναι διαθέσιμες στην περιοχή του. Μπορεί με πρώτη ματιά μια τάξη Judo, μια Καράτε και μια BJJ να μοιάζουν ίδιες σε κάποιον που δεν ξέρει (πχ όλοι τα ίδια ρούχα φοράνε) αλλά στην πράξη είναι πολύ διαφορετικές. Το BJJ δεν έχει χτυπήματα και περνάει πολύ χρόνο στο έδαφος δίνοντας βάση αρκετά στην τεχνική και όχι τόσο στην δύναμη και τον όγκο, το τζούντο έχει δυνατές ρίψεις, το Καράτε έχει όρθια μάχη, εκρηκτικότητα και αθλητικότητα.

Κάποιες πολεμικές τέχνες προσφέρουν μαθησιακά κίνητρα, μόρια κοκ μέσω του κράτους σε αθλητές που έχουν επιτυχίες άλλες δεν μπορούν να το κάνουν. Συν ότι δεν έχουν όλες το ίδιο αρχικό κόστος αγοράς εξοπλισμού κοκ.

xartis

3ο βήμα, να τσεκάρει την λειτουργία των σχολών

Αφού έχετε μια ‘αλφα΄βασική ενημέρωση για τις κεντρικές διαφορές των πολεμικών τεχνών μεταξύ τους θα πρέπει να τσεκάρετε και πως λειτουργούν οι σχολές που σας ενδιαφέρουν.

Τι να κοιτάξετε:

  1. Προγράμματα με βάση την ηλικία– Κάποιες σχολές βάζουν όλα τα παιδιά μαζί ανεξαρτήτως ηλικίας κάτι που μπορεί να είναι αγχωτικό στα μικρότερα παιδιά. Ψάξτε για σχολές που κάνουν διαχωρισμό πχ. 3-5 ετών, 6-9, 10-14 κοκ.
  1. Σχολές που κάνουν μια αξιολόγηση του μαθητή πριν αρχίσουν τα μαθήματα– Βρείτε μια σχολή που κάνει ένα μικρό τεστάκι αξιολόγησης του μαθητή πριν το πρώτο μάθημα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον μαθητή, τους γονείς και τον δάσκαλο να συναντηθούν και να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει στον μαθητή να εγκλιματιστεί πιο εύκολα και με βάση τις δυνατότητες του. Θα ενταχθεί στο κατάλληλο group για τον τρόπο που αυτός μαθαίνει καλύτερα και πιο άνετα.
  1. Αναλογία δασκάλων με μαθητές– Τσεκάρετε πόσους μαθητές έχει υπό την ευθύνη του ο δάσκαλος σε κάθε τμήμα. Ειδικά αν μιλάμε για μικρά παιδιά, αν δεν λάβουν την απαραίτητη προσοχή, το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χάσουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους ή να μάθουν την τέχνη με κακές συνήθειες που μετά είναι πιο δύσκολο να διορθωθούν. Κάποιες σχολές μάλιστα αφήνουν τμήματα εξ’ ολοκλήρου σε μαθητές τους που μπορεί να μην έχουν βγάλει καν την εφηβεία οι ίδιοι… Όσο ταλαντούχοι αθλητές και να είναι, το να είσαι δάσκαλος είναι άλλη υπόθεση.
  2. Δείτε φυσικά τον χώρο την σχολής. Να είναι καθαρός, να μην υπάρχουν επικίνδυνες εγκαταστάσεις και να μην βρίσκεται σε επικίνδυνη περιοχή.

Τρεις τρόποι που οι πολεμικές τέχνες βοηθούν ένα παιδί-θύμα του bullying!

Τέλος, γενικά για ένα παιδί πρέπει αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια του και η εμπιστοσύνη στον προπονητή, να σιγουρευτείτε ότι θα περάσει καλά, θα διασκεδάσει και δεν θα πιεστεί περισσότερο από όσο πρέπει από τις απαιτήσεις των μαθημάτων. Ακόμη και αν τα τσεκάρετε όλα αυτά πριν την εγγραφή να συνεχίσετε να παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τα μαθήματα του παιδιού και το πως επιστρέφει μετά από ένα μάθημα.

Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες μπορεί  να είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί. Εκτός από το ότι δυναμώνει και σωματικά και πνευματικά, θα πάρει εφόδια για να αντιμετωπίσει το Bullying και γενικά τις προσκλήσεις όλης της ζωής. Όπως κάθε τι αλληλεπιδραστικό φυσικά είναι και λίγο δίκοπο μαχαίρι, αν δεν γίνει σωστή επιλογή δασκάλου και σχολής μπορεί να «μάθει» και αρκετά λάθος πράγματα που θα πλάσουν τον χαρακτήρα του ίσως με λάθος τρόπο.