24/04/2024

Πολεμικές τέχνες: προορισμός αυτογνωσίας!

Γράφει  Αλίκη Μουκούλη

Συχνά, διαβάζουμε πως οι πολεμικές τέχνες οδηγούν τους αθλητές, μέσα από την πειθαρχία και το σεβασμό, να δυναμώνουν το πνεύμα και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Πως μαθαίνουν να δουλεύουν σκληρά, να αποκτούν αυτοέλεγχο και πολλά άλλα καλά που είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε κάθε πτυχή της ζωής. Πώς, όμως, επιτυγχάνονται όλα αυτά και πόσο εύκολο είναι να προσεγγίσει κανείς τέτοιες αρετές μέσα από την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες;

Προφανώς, στο δρόμο αυτό, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο η δουλειά και η αφοσίωση κατακτούν τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα όλοι αναζητούν τα εύκολα! Εύκολες δουλειές, εύκολα χρήματα, εύκολες σχέσεις και καλοπέραση. Οι πολεμικές τέχνες, όμως, διαφοροποιούνται  πολύ γιατί απαιτούν σκληρή δουλειά. Για να ασχοληθεί κάποιος με τις πολεμικές τέχνες πρέπει να θυσιάσει χρόνο και να κοπιάσει για να μπορέσει να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Αυτή η καθημερινή προσπάθεια γίνεται, τελικά, τρόπος ζωής για τον αθλητή, με αποτέλεσμα να επηρεάσει ολόκληρη την προσωπικότητά του.

Στην προπόνησή του, ο αθλητής, πρέπει κάθε φορά να δίνει ό,τι έχει, να δίνει και την ψυχή του και να πιέζει πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Να μην εγκαταλείπει την προσπάθειά του και με επιμονή να αναζητά τον καλύτερό του εαυτό. Αυτή, ωστόσο, είναι μια επίπονη διαδικασία. Οδηγεί κάποιον τόσο βαθιά στον εαυτό του και στα σκοτεινά σημεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του, που πιθανόν να μην αντέξει το βάρος της επίγνωσης και της αυτογνωσίας και να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του.

Αυτό που χρειάζεται είναι το πείσμα, η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά. Η αφοσίωση σε αυτό που κάνει, η βαθιά θέληση για σκληρή δουλειά. Τα προβλήματα και το στρες της καθημερινότητας πρέπει να σβήνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όλη η ύπαρξη του αθλητή, ψυχή και σώμα, να δουλεύει με συνείδηση. Με τυφλή υπακοή, εμπιστοσύνη και σεβασμό στον δάσκαλό του να εξελίσσεται σταθερά και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν να επιστρατεύει όλη την εσωτερική του δύναμη, που είναι πάντα ανεξάντλητη γιατί πηγάζει απ΄την καρδιά.

Λένε ότι να ξεκινήσεις κάτι πρέπει να πας μέχρι το τέλος, γιατί αν αρχίσεις και τα παρατήσεις, η δουλειά που άφησες πίσω σου θα σε κυνηγάει διαρκώς. Και όπως το ταξίδι προς την Καβαφική «Ιθάκη», έτσι και σ΄αυτήν την πορεία, προβλήματα και εμπόδια δε θα συναντήσεις αν δεν τα κουβαλάς μες τη ψυχή σου, αν ο ίδιος ο εαυτός σου δεν τα στήνει εμπρός σου. Οι πολεμικές τέχνες προσφέρουν συγκινήσεις υψηλής ποιότητας για το σώμα και το πνεύμα, αρκεί ο ταξιδιώτης σε αυτόν τον προορισμό να έχει σκέψη καθαρή και καρδιά δυνατή!