25/04/2024

Νίκος Μπίλας: Ο sensei του Ashihara Καράτε στο Fightsports.gr!

Ένα από τα πιο σκληρά στυλ στο Καράτε είναι το γνωστό Ashihara με το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς kickboxers όπως ο Davit Kiria να θριαμβεύουν μέσα στο ρινγκ. Στην Αθήνα μία από τις καλύτερες σχολές του είδους, κατέχει ο μάστερ Νίκος Μπίλας που μιλάει σήμερα αποκλειστικά στο Fightsports.gr για την προσπάθεια που γίνεται στους Πάνθηρες του Νέου Ηρακλείου, τους στόχους της ομάδας και φυσικά το κορυφαίο Ashihara!


Κάνετε μία πολύ καλή προσπάθεια στο Bilas Team. Ποια στυλ διδάσκεται και γιατί να έρθει κάποιος στην ομάδα σας και να προπονηθεί;

“Τα στυλ που διδάσκουμε είναι το ashihara Karate της ashihara International karate organization με έδρα την Ολλανδία υπό τον αρχηγό της οργάνωσης  Dave Jonkers ο οποίος υπήρξε και δάσκαλος μεγάλων και γνωστών αθλητών παγκοσμίως όπως ο Semmy Schilt 4 φορές πρωταθλητής k1 και προσφάτως ο Davit Kiria και επιπλέον αυτό που διδάσκεται είναι το kyokushinkai Karate της world so-kyokushinkai organization με έδρα την Ιαπωνία υπό τον πρόεδρο της οργάνωσης kazuyuki Hasegawa ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους μαθητές του μεγάλου ιδρυτή της τέχνης,  του αείμνηστου και θρυλικού Masutatsu Oyama. Πρόκειται για τα δύο πιο διάσημα Full contact karate styles Παγκοσμίως. 

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ αυτές τις δύο οργανώσεις στην Ελλάδα και αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυτός που θα επιλέξει να τα εξασκήσει θα μάθει σίγουρα σωστά τις τεχνικές τους όπως απαιτεί η πραγματική 35ετη πορεία μου στις πολεμικές τέχνες,  αλλά και όπως το απαιτούν οι ίδιες οι παγκόσμιες οργανώσεις που εκπροσωπώ.

Επιπλέον υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα kick boxing υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κικ μποξινγκ και της παγκόσμιας ομοσπονδίας W.A.K.O Θεωρώ ότι ο συνδυασμός των παραπάνω στυλ μπορεί να δημιουργήσει αρκετά ολοκληρωμένους μαχητές σε ότι έχει να κάνει με την όρθια μάχη».

Το ashihara καράτε που διδάσκεται είναι μία από τις πιο σκληρές μορφές της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης. Πως καταλήξατε να ακολουθήσατε αυτό τον δρόμο και τι πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με τα άλλα στυλ;

“Τα πλεονεκτήματα του Full contact karate είναι αυτά που με έκαναν να ασχοληθώ με τις συγκεκριμένες τέχνες και το ότι το ashihara σαν στυλ ταιριάζει απόλυτα με το kick boxing . Το Full contact karate σου μαθαίνει να χρησιμοποιείς τις τεχνικές σου κάτω από πραγματική πίεση,  σου μαθαίνει να αντέχεις  πραγματικά χτυπήματα και να ανταποδίδεις με πραγματικά χτυπήματα και με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την αποτελεσματικότητα των τεχνικών σου. Αυτό από μόνο του δεν σε κάνει άτρωτο όπως και καμιά άλλη τέχνη,  αλλά σίγουρα σε κάνει πιο μαχητή απέναντι σε μια πραγματική κατάσταση.

Επιπλέον το full contact karate σου επιτρέπει να παίζεις με γυμνά χέρια και πόδια,  σε προχωρημένο πάντα επίπεδο,  κάτι πολύ σημαντικό,  γιατί μην ξεχνάμε ότι τα χέρια δεν είναι μόνο για να ρίχνεις γροθιές,  αλλά μπορείς να πιάσεις να σπρώξεις κλπ.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι απευθύνεται σε όλους τους σωματότυπους ανθρώπων και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει χαρακτηριστικά αθλητή ενόργανης για να το εξασκήσει. Π. Χ. Κάποιος ο οποίος δεν τον βοηθά η λεκάνη του να κάνει ψηλά εναέρια η στριφογυριστά λακτίσματα,  μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιεί χαμηλά λακτίσματα στα πόδια ή λακτίσματα με γόνατα που είναι και πιο αποτελεσματικά.

Αυτό αποτρέπει ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον χώρο των μαχητικών τεχνών όπως συμβαίνει συνήθως με κάποιες άλλες τέχνες όπου αρκετοί εγκαταλείπουν στην πορεία βλέποντας ότι δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν σε ψηλό επίπεδο τις συγκεκριμένες τέχνες. Και αυτό συμβαίνει ακόμα και στην αγωνιστική μορφή της τέχνης μας που είναι το Knock down style όπου υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί στην χρήση τεχνικών. .Επιπλέον όσον αφορά το ashihara Karate η στάση είναι φυσιολογική ελεύθερη και χαλαρή όπως ακριβώς πρέπει να σαι και σε μια πραγματική συμπλοκή διότι αυτό σε κάνει πιο ευέλικτο στο να κινηθείς και να χρησιμοποιήσεις περισσότερες τεχνικές σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ashihara που είναι το Sabaki,  πρόκειται για βήματα αποφυγής από την ευθεία επίθεση του αντιπάλου, ώστε να βγαίνεις στο τυφλό του σημείο και να αποφεύγεις την κατά μέτωπο επίθεση,  κάτι που ίσως αποτελεί και την πιο έξυπνη προσέγγιση εναντίον μιας απειλής. 

Επίσης ακόμα και η αγωνιστική μορφή του στυλ μας,  επιτρέπει την χρήση όλων σχεδόν των τεχνικών που μπορείς να κάνεις με τα πόδια και τα χέρια,  έτσι ώστε ακόμα και όταν εξασκείσαι αγωνιστικά,  να μπορείς να γυμνάζεσαι χωρίς περιορισμούς στις τεχνικές σου. Επιπλέον όλοι οι αθλητές του ashihara και του kyokushinkai προπονούνται ατελείωτες ώρες και για πολλά χρόνια στην απορρόφηση Full contact τεχνικών στο σώμα τους χρησιμοποιώντας ειδικές αναπνευστικές τεχνικές απορρόφησης χτυπημάτων, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικούς σε οποιοδήποτε χτύπημα πάνω στο σώμα πλην του κεφαλιού που ως γνωστόν δεν γυμνάζεται με τέτοιες πρακτικές προπόνησης. 

Δεν είναι τυχαίο που διεθνώς οι τέχνες μας αναφέρονται ως οι τέχνες των σιδερένιων κορμιών .Τα παραπάνω αποτελούν ένα σημαντικότατο όπλο στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ενός ανθρώπου με ότι συνεπάγεται αυτό για την γενικότερη ψυχοσύνθεση του ως άτομο.

Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει χαρακτηρισμός σε καλές και κακές τέχνες.  Αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό.  Πρώτον επειδή σημασία έχει ποιος διδάσκει και πόσο καλά γνωρίζει την τέχνη και δεύτερον διότι η καλύτερη τέχνη για τον καθένα είναι αυτή που τον ευχαριστεί να εξασκεί γιατί πρωτίστως πρέπει ο καθένας να νιώθει ευχάριστα εξασκούμενος πάνω σε μια τέχνη και όχι να υποβάλλει τον εαυτό του σε καταναγκαστικά έργα».

Βλέπουμε στην ομάδα σας πολλά νέα παιδιά. Είναι ο πρώτος στόχος να δουλέψετε με τις νεότερες γενιές και αν θεωρείται πως μπορούν και προσαρμόζεται πιο εύκολα σε σχέση με την δική σας γενιά;

«Στην ομάδα μου υπάρχουν εξίσου νέα παιδιά  και ενήλικες που θέλουν να εξασκηθούν σε μια τέχνη που να προσαρμόζεται η τέχνη πάνω τους και όχι αυτοί πάνω στην τέχνη.  Αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα της τέχνης μας.

Ο στόχος μου δεν είναι να δουλέψω μόνο με τις νεότερες γενιές,  αλλά με οποιονδήποτε θελήσει να ασκηθεί και να δουλέψει πάνω στην τέχνη μου. Έτσι θα βρείτε ηλικίες από 3 έως 62 χρόνων στον Α. Σ. ΠΑΝΘΗΡΕΣ στον οποίο είμαι προπονητής.

Παρόλα αυτά θεωρώ χρέος μου όπως και του κάθε προπονητή,  δασκάλου, να δουλεύουμε με τις νεότερες γενιές και να προσπαθούμε να τους περνάμε σωστές αρχές και την σημασία της αυτοάμυνας όχι μόνο στο αγωνιστικό σκέλος των τεχνών,  αλλά την ανάγκη αυτοάμυνας εναντίον της τεμπελιάς,  εναντίον της έλλειψης αυτοπεποίθησης,  εναντίον στην έλλειψη να θέτουν στόχους,  εναντίον στην έλλειψη θάρρους να κοιτάξουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους κατάματα, εναντίον στην έλλειψη σεβασμού που χαρακτηρίζει δυστυχώς μεγάλο μέρος της σημερινής γενιάς κλπ.

Η δική μου άποψη είναι ότι η σημερινή γενιά δεν προσαρμόζεται το ίδιο εύκολα με την δικιά μου γενιά και σε αυτό ίσως ευθύνεται το ότι η διέξοδος των νέων πλέον από την καθημερινότητα γίνεται ως επί το πλείστον μέσω της δυνατότητας που τους  δίνει η τεχνολογία,  σε επίπεδο που να αγγίζει τα όρια της αποβλάκωσης,  αντίθετα με την δικιά μου γενιά που σε μερικές περιπτώσεις η ενασχόληση μας με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα γενικότερα,  ίσως ήταν και η μόνη μας διέξοδος.

Επιπλέον οι νέοι σήμερα δεν διαθέτουν την υπομονή να εργαστούν σοβαρά πάνω σε μια τέχνη για πολλά χρόνια ώστε να την κατανοήσουν και να την μάθουν σωστά, ώστε να έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν,  ενώ παραμελούν το κομμάτι της ύλης της πολεμικής τέχνης που είναι και το πιο σημαντικό και επικεντρώνονται περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι της κάθε τέχνης.

Και κλείνοντας θα θελα να τονίσω ότι πρέπει όλοι μας οι δάσκαλοι να προσπαθούμε διαρκώς να μεταδίδουμε σωστές  αρχές στα νέα παιδιά, ευελπιστώντας να δημιουργούμε όσο το δυνατό πιο υγιής χαρακτήρες,  που δεν θα σώσουν τον κόσμο,  αλλά σίγουρα θα τον κάνουν καλύτερο».