29/03/2024

Κώστας Παππάς-Νίκος Γιδάκος όταν μιλάει η ελληνική ψυχή!

Είναι Έλληνες, μας έκαναν υπερήφανους και μιλούν αποκλειστικά στο fightsports.gr για την τεράστια επιτυχία που πέτυχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Shotokan στην Αυστραλία. Ο λόγος για τους Νίκο Γιδάκο και Κώστα Παππά, οι οποίοι εκτός από το μέγα γεγονός της αναρρίχησης τους στην κορυφή, απέδειξαν σε όλο τον κόσμο πως η «αδερφική» αγάπη και η λατρεία για την πατρίδα προσπερνούν όλα τα εμπόδια και φανερώνουν την αληθινή, ελληνική-μαχητική ψυχή.

Αμφότεροι οι δύο πρωταθλητές μας τίμησαν με την παρουσία τους τα γραφεία του fightsports.gr και μας μίλησαν για το «χρυσόμαλλο δέρας» που τους… έλειπε και έφεραν πίσω στην πατρίδα μας. Ιεραρχικά, ο πρωταθλητής τον πρωταθλητών, Νίκος Γιδάκος έδωσε το βήμα στον παλαιότερο Κώστα Παππά, ο οποίος αν και… χαμηλών τόνων «ξεκλείδωσε» την καρδιά του και τα συναισθήματα του, μιλώντας στο fightsports.gr για τη σπουδαιότητα της αδερφικής αγάπης και έπειτα της επιτυχίας στην μακρινή Αυστραλία.

Επιδιώξαμε να… μάθουμε τα συναισθήματα του Κώστα Παππά για όλο το… σκηνικό στην Αυστραλία και τη μάχη που έδωσε σε δύο τελικούς, μάλιστα, απέναντι σ’ ένα συναθλητή μα πάνω απ’ όλα φίλο του:

 

«Τι να σας πω; Όλα ήταν πραγματικά υπέροχα, σαν να ήταν γραφτό να συμβούν. Ανατρίχιασα πραγματικά όταν είδα και άκουσα όλο το γήπεδο να φωνάζει ΕΛΛΑΣ. Ποτέ άλλοτε δεν έχω νιώσει παρόμοια συναισθήματα. Η χαρά βέβαια μεγιστοποιήθηκε όταν είδα απέναντι μου τον Νίκο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα χρονιά… »

Πώς αντιμετώπισε ο Κώστας Παππάς, τον Νίκο Γιδάκο σ’ έναν τόσο βαρύνουσας σημασίας τελικό:

«Πρώτα απ’ όλα παίξαμε με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλο! Έγινε ένα υπέροχο και κοπιαστικό παιχνίδι που κυρίως βασίστηκε στην τακτική και τη στρατηγική. Για μένα ήταν μέγιστη τιμή που δύο Έλληνες έπαιξαν μπροστά στα μάτια του κορυφαίου δασκάλου Καναζάβα 10 dan skif. Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι καταφέραμε να δώσουμε δύο εντυπωσιακούς αγώνες, όντες και οι δύο απίστευτα κουρασμένοι, αφού δώσαμε 13 αγώνες»…    

Ερωτηθείς ο Κώστας Παππάς για το τι συνέβη αμέσως μετά το τέλος του αγώνας, μας είπε φανερά συγκινημένος:

«Ήταν κάτι απίστευτα συγκινητικό… Αγκαλιαστήκαμε και δακρύσαμε μπροστά σ’ ένα κοινό που μπορέσαμε να το κάνουμε να ζήσει τη στιγμή μαζί μας. Να σας πω την αλήθεια δεν έχω αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας, πρέπει να το δω πολλές φορές ξανά σε βίντεο για να καταλάβω».

Για την επόμενη της επιτυχίας, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής κ. Παππάς υπογράμμισε:

«Δυστυχώς στην πατρίδα μας κοιτάμε να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου. Εγώ προσωπικά έμαθα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν καθόλου. Δεν θέλω να πιστεύω πως η ζήλια είναι αυτό που έκανε κάποιους ανθρώπους να μας κακολογήσουν και συνάμα να μειώσουν τον κόπο μας. Εμείς όμως κερδίσαμε την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου και των δασκάλων μας, αυτό φτάνει! »

Επίσης, ο Κώστας Παππάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κάποιους ανθρώπους τους οποίους θεωρεί «ηθικούς αυτουργούς» για αυτήν του την επιτυχία:

«Θα ήθελα μέσω αυτής της συνέντευξης να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Κέιβαν Γκάζι, αλλά και τους σενπάι μου Μάρκο Γεωργιά και Σήφη Ξανθόπουλο, όπως επίσης και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο. Φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω και τους χορηγούς μου Human Power –υγρό κολαγόνο- και τα ΙΕΚ ΩΜΕΓΑ για την υποτροφία που μου χορήγησε στο δεύτερο έτος σπουδών μου, πάνω στον τομέα της προπονητικής. Καλό θα είναι να πούμε πολλά μπράβο και στα υπόλοιπα παιδιά της αποστολής, αφού εν μέσω πολύ δυνατών αντιπάλων πήραμε και την 3η θέση στο ομαδικό με τους  Γιώργο Μπαλωμένο, Γιώργο Δρακουλάκο, Κώστα Χαντζόγλου και Κώστα Κουτσούκο. Πρόκειται για κάτι σπουδαίο…»

Στο… κλείσιμο της συνέντευξης του ζητήσαμε από τον Κώστα Παππά να μας δώσει μία ευχή για τον φίλο και συναθλητή του, Νίκο Γιδάκο:

«Ο Νίκος θέλω να μένει έτσι όπως είναι τώρα. Ταπεινός και προσγειωμένος, συνεχίζοντας να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Έχει φτάσει ήδη πολύ ψηλά και μπορεί ακόμη ψηλότερα. Μακάρι να είναι υγιής και να εκπληρώσει όλους τους στόχους του. Αυτό θα με χαροποιεί και εμένα όταν θα παρακολουθώ την πορεία του»…

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη από τον Κώστα Παππά πήρε μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες μας στο Καράτε, ο πρωταθλητής των πρωταθλητών στο Παγκόσμιο της Αυστραλίας, Νίκος Γιδάκος…

Σπεύσαμε να μάθουμε από τον Νίκο Γιδάκο τα συναισθήματά του για την τεράστια επιτυχία που πέτυχε προ ολίγων ημερών στην Ήπειρο της Ωκεανίας:

«Η χαρά μου είναι διπλή και απερίγραπτη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πέτυχα τον πρωταρχικό μου στόχο που ήταν η κατάκτηση του μεταλλίου και δεύτερον, φυσικά, το γεγονός που αντιμετώπισα τον Κώστα Παππά σε δύο τελικούς.»

Γενικά για το παιχνίδι, ο νεαρός πρωταθλητής σημείωσε στο fightsports.gr:

«Δώσαμε στον κόσμο ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, με θέαμα και φυσικά… σασπένς, καθώς δεν είναι καθημερινό φαινόμενο δύο Έλληνες να μάχονται σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Δεν υπάρχει ομορφότερη εικόνα απ’ αυτή… Για να σας δώσω να καταλάβετε και τη δική μας πλευρά, όταν εγώ προκρίθηκα στον τελικό ο Κώστας έπαιζε στο διπλανό τατάμι, ανακοινώνοντας μου πως στον τελικό θα παίξουμε μαζί. Πραγματικά δάκρυσα…»

Σχετικά με το επίπεδο της διοργάνωσης ο Νίκος Γιδάκος προέβη σε μία άκρως περιγραφική ανάλυση:

«Δυστυχώς, κάποιοι λένε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι εύκολη. Τους καλώ να έρθουν να παίξουν για να δουν πώς είναι να αγωνίζεσαι σε συνεχόμενους αγώνες και μάλιστα στο τέλος αυτών, με γυμνά χέρια. Καταφέραμε όλη η ομάδα να κερδίσουμε Ιάπωνες αθλητές, οι οποίοι κακά τα ψέματα είναι οι πλέον ευνοημένοι, κι όμως μπορέσαμε… Εγώ προσωπικά, ποτέ δεν υποτίμησα και δεν φοβήθηκα κανέναν. Πάντα κάνω αυτό που έχω μάθει μέσα από τις πολύωρες προπονήσεις μου και μπαίνω στους αγώνες μόνο για να διεκδικήσω!»

Έχει συνειδητοποιήσει ο Νίκος Γιδάκος το μέγεθος της επιτυχίας του;

«Μπορεί να σας φανεί αστείο αυτό που θα σας πω, αλλά επί πέντε μέρες μετά την επιστροφή μου από την Αυστραλία, απλά κοιμόμουν. Τώρα έχω αρχίσει σιγά-σιγά να τα σκαλίζω και μέσα από φωτογραφίες και βίντεο προσπαθώ να καταλάβω τι στο καλό έγινε εκεί κάτω…»

Για την ήττα του στο πρώτο παιχνίδι από τον Κώστα Παππά, ο Νίκος είπε με ειλικρίνεια:

«Όποιος αθλητής σέβεται τον εαυτό του οφείλει να χαίρεται με τις επιτυχίες των συναθλητών του, όταν ειδικά αυτοί είναι Έλληνες. Δεν με απασχολεί καθόλου που έχασα από τον Κώστα στην κατηγορία μου. Μακάρι όλοι οι Καρατέκα να είμαστε μονοιασμένοι και στα εγχώρια θέματά μας. Στόχος μας πρέπει να είναι όχι το προσωπικό κέρδος, αλλά η σωστή προώθηση του αθλήματος και το να δώσουμε κίνητρο στις επόμενες γενιές που έρχονται»…

Ερωτηθείς για τον συναθλητή και «αδερφό» του Κώστα Παππά τόνισε:

«Ο Παππάς είναι πρώτα απ’ όλα ένας άνθρωπος με ήθος και σωστές αρχές. Με βοηθάει όταν παίζω μαζί του και πιστεύω να συμβαίνει και το αντίθετο. Ο Κώστας έχει τον τρόπο στο παιχνίδι του να σε κάνει να χάσεις… Τον σέβομαι απεριόριστα και του εύχομαι να γίνει ένας καλός πατέρας και είναι άριστος δάσκαλος. Άλλωστε θα αποτελέσει πρότυπο για όλους. Δεν ξεχνάω εμένα που έφηβος ακόμα έβλεπα τον Κώστα να αγωνίζεται με ένα παγκόσμιο μετάλλιο γύρω από το λαιμό του…»

Στη συνέχεια ο Νίκος Γιδάκος θέλησε να μιλήσει και για τις προσπάθειες των Ελλήνων Καρατέκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας:

«Προσπάθησα όσο μπορούσα να έχω ανοιχτή γραμμή με το τι συμβαίνει στη Γαλλία. Λυπήθηκα πραγματικά, καθώς δεν πήραμε από εκεί κάποιο μετάλλιο. Συγκλονίστηκα όμως από την είδηση του τραυματισμού του Δημήτρη Τριανταφύλλη. Θέλω, λοιπόν, μέσω του fightsports.gr να του ευχηθώ περαστικά και ταχεία ανάρρωση. Το Καράτε τον χρειάζεται και αυτό που περνάει είναι δύσκολο, γι’ αυτό είμαι δίπλα του. Επίσης, όλοι είμαστε Καρατέκα και Έλληνες αθλητές, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Κάλλιστα τα παιδιά της Γαλλίας θα μπορούσαν να είναι μαζί μας στην Αυστραλία και το αντίθετο. Μπράβο πάντως σε όλους για την προσπάθεια»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος έσπευσε να δηλώσει το σεβασμό και τα συγχαρητήρια του στην Έλενα Χατζηλιάδου:

«Πολλά μπράβο και στην αθλήτρια που μας έφερε μία σπουδαία διάκριση από το Παρίσι. Την Έλενα Χατζηλιάδου… Μπράβο της! Είναι άξια και η δική της ιστορία λίγο πολύ μου θυμίζει τη δική μου, αφού και οι δύο έχουμε προπονητές τους πατεράδες μας, που τρέχουν μέρα νύχτα για να είμαστε εμείς καλά…»

Εν κατακλείδι ο Νίκος Γιδάκος θέλησε να ευχαριστήσει άπαντες, όσους στάθηκαν στο πλευρό του μέχρι την επιτυχία της Αυστραλίας:

«Μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη fightsports.gr η οποία στάθηκε στο πλευρό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας στηρίξατε και με την καθημερινή σας ενημέρωση, μάθαιναν οι δικοί μας άνθρωποι και ο ελληνικός λαός τι γινόταν και τι πετύχαμε στο Παγκόσμιο. Από εκεί και πέρα ευχαριστώ τον προπονητή και πατέρα μου, Γιώργο Γιδάκο που του οφείλω τα πάντα, τους προπονητές μου στην Εθνική και προσωπικά τον κ. Γιώργο Καρβούνη που ήταν μαζί μας στην Αυστραλία κι έκατσε μαζί μου στη γωνία, όπως συνηθίζει να κάνει και στα πρωταθλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων»…