25/04/2024

Κώστας Γκουβούσης: Ένας μεγάλος δάσκαλος αποκλειστικά στο fightsports.gr!

Από το 1975 κι έπειτα ο Κώστας Γκουβούσης έχει ξεκινήσει να γράφει τη δική του ιστορία στο χώρο του Καράτε. Εξαίρετος αθλητής και με ήθος ο κ. Γκουβούσης πλέον είναι ο άνθρωπος «κλειδί» για την επιτυχία των Ελλήνων αθλητών στο εξωτερικό, όντας ο Ομοσπονδιακός τεχνικός. Το fightsports.gr επικοινώνησε με τον Έλληνα δάσκαλο σε μία σύντομη μεν συνέντευξη, αλλά γεμάτη νόημα… Ο Κώστας Γκουβούσης μας απάντησε για καίρια ερωτήματα σχετικά με το Καράτε στην Ελλάδα, τα… παιδιά του στην Εθνική και την ολυμπιακή προοπτική που αλλάζει το ρου της ιστορίας!

Διαβάστε και μάθετε από τον «ειδικό» στο είδος, Κώστα Γκουβούση:

Δάσκαλε, καλησπέρα και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την αποδοχή αυτής της συνέντευξης. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό ενός Ομοσπονδιακού τεχνικού, ώστε να κρατάει ενωμένη σε όλες τις διοργανώσεις την ομάδα του;
Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που δίνετε στο Καράτε να προβάλλεται και να αναγνωρίζονται οι κόποι και οι προσπάθειες όλων των αθλητών μας. Το μυστικό, λοιπόν, για να κρατήσεις μία ομάδα συσπειρωμένοι είναι να τους έχεις συνεχώς μαζί… Να μαθαίνουν ο ένας τον άλλο, να βοηθούν ο ένας τον άλλο και κυρίως οι πιο έμπειροι να αποτελούν παράδειγμα για τους νεότερους. Επίσης, για έναν προπονητή… μυστικό αποτελεί 100% και το πώς θα βρει τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι όποτε ο καθένας έχει τα… κουμπιά του για να λειτουργήσει σωστά.
Ποιο είναι το κριτήριο για να μπορέσει ένας νεαρός αθλητής να φτάσει να αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα;
Πρώτα απ’όλα οφείλει να βρίσκεται στην τριάδα της κατηγορίας του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Συνήθως παίρνω τον πρώτο εκτός κι αν συμβεί κάτι συγκλονιστικό. Για παράδειγμα, ο Παπαδόπουλος πρόσφατα παντρεύτηκε και δεν έπαιξε στο Πανελλήνιο, όμως τον επιλέξαμε να αγωνιστεί στο ομαδικό της Εθνικής διότι είναι ένας πολύ έμπειρος Καρατέκα! Κοιτάμε, πάντα, το παρελθόν του κάθε αθλητή μας να έχει εμπειρία και να είναι δοκιμασμένος στις μεγάλες διοργανώσεις. Η αλήθεια είναι πως παλαιότερα επιλέγαμε τους δεύτερους και τους τρίτους να αγωνίζονται στο Μεσογειακό και το Βαλκανικό πρωτάθλημα. Αυτό, πλέον, θα αλλάξει καθώς οι συγκεκριμένες διοργανώσεις έχουν ανέβει επίπεδο. Με την ένταξη νέων χωρών σε αυτά τα πρωταθλήματα οφείλουμε να είμαστε κι εμείς πιο ανταγωνιστικοί. Εάν δεν κάνω λάθος στο Βαλκανικό θα παίζουν και οι Ρώσοι, δυνατοί αθλητές και γενικά στα Βαλκάνια εντοπίζουμε πως όλοι οι Καρατέκα είναι σκληροί και με εξαιρετικά σωματικά προσόντα.
Το Καράτε στην Ελλάδα κυριαρχεί για πολλά χρόνια ανάμεσα σε όλους τις πολεμικές τέχνες. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο ή θα μπορούσαμε και καλύτερα;
Σίγουρα θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα… Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια που έχουν μειωθεί τα κονδύλια η πτώση είναι εμφανής. Τα παιδιά της Εθνικής πολύ δύσκολα μπορούν να προπονούνται μαζί από τη στιγμή που οι εκτός Αθηνών αθλητές μας αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να βρεθούμε όλοι μαζί και να προπονηθούμε ως ομάδα. Καλό θα ήταν να κάναμε όλοι μαζί προπόνηση και να κατεβαίναμε όλοι μαζί πάλι στα διεθνή τουρνουά όπως κάναμε παλαιότερα. Υπάρχουν παιδιά που πάνε μόνα τους και αγωνίζονται, αλλά περνούν πολύ δύσκολα όταν δεν έχουν τον προπονητή τους στη γωνία του τατάμι. Σαφώς, περιμένω και μεγαλύτερη πτώση αν δεν οργανωθούμε περισσότερο!
 Όλα αυτά χρόνια που ζείτε ανάμεσα στο Καράτε ποιον θεωρείται τον πιο ολοκληρωμένο αθλητή τόσο γύρω από το ήθος του όσο και στις ικανότητές του εντός του τατάμι;
Δεν μπορώ και δεν θέλω να ξεχωρίσω κανέναν… Είναι όλα παιδιά μου έτσι τα νιώθω. Εγώ τους θέλω αδελφοποιημένους και ομάδα! Χαίρομαι που με σέβονται όλοι, διότι τον σεβασμό δεν το απαιτείς, αλλά τον κερδίζεις. Μπορεί έξω από την προπόνηση να είμαστε φίλοι και να μιλάμε και λίγο παραπάνω όταν όμως φοράμε το γκι εκεί όλα αλλάζουν. Χαίρομαι που μέσα από τη δική μας γενιά προπονητών βγήκαν καλά παιδιά με ήθος όπως ο Παπαδόπουλος, ο Τριανταφύλλης, ο Τσαμουρλίδης, ο Τζάνος και όλοι οι υπόλοιποι και γνωρίζουν να σέβονται και να εκτιμούν όχι εμάς μόνο, αλλά και τα νεότερα παιδιά. Βέβαια, δεν ξέρω αυτοί ίσως να έχουν παράπονο από μένα γιατί τους βγάζω το… λάδι, ξέρουν όμως ότι τους αγαπώ πάρα πολύ!
Η προοπτική της εισαγωγής του Καράτε στα Ολυμπιακά αθλήματα θα προσφέρει νέα κίνητρα; Κι αν ναι γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια να γίνει…
Το γιατί καθυστέρησε το γνωρίζει, σίγουρα, η ολυμπιακή επιτροπή. Μπορεί και από τα αλλά μαχητικά αθλήματα, τα ήδη ολυμπιακά, να μην ήθελαν να μπει το καράτε. Αυτό είναι μία δική μου υποψία δεν το ξέρω 100%. Μετράει πάντως ότι στο πρόσφατο παγκόσμιο στο Παρίσι οι άνθρωποι της επιτροπής ήταν εκεί και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο διεξαγωγής και φυσικά την ανταπόκριση του κόσμου. Εγώ προσωπικά σέβομαι όλα τα μαχητικά αθλήματα και πέρα από το Καράτε προσπαθώ να ασχολούμαι και με τα υπόλοιπα. Όμως, διαπιστώνω ότι το Καράτε έχει περισσότερο κοινό είναι το πιο πολυπληθές άθλημα κι αυτό είναι γεγονός. Τώρα, όταν με το καλό μπει είναι βέβαια πως θα δώσει μία νέα προοπτική στους Καρατέκα παγκοσμίως. Θα γίνει πιο… σπορ ως προς τη διεξαγωγή του, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να ασχοληθεί και με το παραδοσιακό Καράτε. Κρατήστε πάντως, πως πλέον όλα λειτουργούν στα τουρνουά με βάση τα ολυμπιακά αθλήματα.
Δάσκαλε, και το κλείσιμο θα θέλαμε να μας δώσετε μία ευχή για όλους τους Καρατέκα…
Θα προτιμούσα να δώσω μία γενική ευχή σε ολόκληρο τον κόσμο να ζει με ειρήνη και επιτέλους να περάσουν τα δύσκολα που ζει η πατρίδα μας. Να κάνει ο κόσμος αθλητισμό είναι βασικό αυτό γιατί με τον αθλητισμό θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι! Θέλω να τονίσω επίσης ότι στο Καράτε οι κ.κ. Γερόλυμπος και Μπουλούμπασης υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και μακάρι να πετύχουν το σκοπό τους, βρίσκοντας χορηγούς στους αθλητές μας, ώστε να έχουμε δυνατές συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Μας λείπει η επαγγελματική παιδεία, όμως θέλω να πιστεύω είμαι σίγουρος βασικά ότι στα επικείμενα event θα φέρουμε μετάλλια στην πατρίδα μας! Θα δουλέψουμε σοβαρά και θα προσπαθήσουμε να είμαστε μαζί. Συνήθως έπαιρνα όλα τα παιδιά και πηγαίναμε για προετοιμασία στο χωρίο μου που τα πράγματα είναι πιο πρωτόγονα, όμως όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να φιλοξενείς 10-15 άτομα!