26/04/2024

Καράτε για παιδιά…

Γράφει ο δάσκαλος Παναγιώτης Γατίδης (4ο dan SKIF-WKF,Ακαδημία Shotokan Karate Χανίων)

Μία τελείως λανθασμένη άποψη για το καράτε εδώ και χρόνια -ευτυχώς τους τελευταίους καιρούς αναστρέφεται-, είναι ότι το καράτε δεν είναι για παιδιά γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να είναι επιθετικά. Μετά από 10 χρόνια πείρας σαν εκπαιδευτής στο Σότοκαν (shotokan) καράτε, αλλά και σαν άνθρωπος που από μικρό παιδί μπήκε σε dojo (σχολή εκμάθησης πολεμικών τεχνών), μπορώ πλέον να καταθέσω εμπειρίες αλλά και γεγονότα γύρω από αυτό. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως οι περισσότερες σχολές δέχονται παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, μια ηλικία που το παιδί είναι ακόμα «σφουγγάρι» καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει καθόλου κρίση η γνώμη για το οτιδήποτε.
Το καράτε λοιπόν όχι μόνο δεν δημιουργεί επιθετικότητα αλλά είναι ιδανικό για το ακριβώς αντίθετο! Θυμάμαι πάντα τα λόγια του δασκάλου μου, σαν να ήταν χτες. Το καράτε είναι για να φτιάξει μια δυνατή προσωπικότητα, να δημιουργήσει αυτοπεποίθηση και φυσικά για αυτοάμυνα.

Εντάξει ένας μεγάλος το καταλαβαίνει αυτό. Ένα παιδί όμως;;
Φυσικά και ένα παιδί μπορεί να το καταλάβει.
Αρκεί ο εκπαιδευτής -που σε αυτή την φάση αναλαμβάνει ρόλο παιδαγωγού- να ξέρει να προσεγγίσει και κυρίως να επικοινωνήσει με το παιδί. Και εδώ είναι που πρέπει να σταθούμε.
Τα παιδιά θέλουν ειδική και τελείως διαφορετική μεταχείριση η οποία κι αυτή αλλάζει όσο αλλάζουν και οι ηλικίες των παιδιών. Χοντρικά μπορώ να πω πως ανά το πολύ δυο χρόνια αλλάζει τελείως ο τρόπος προπόνησης όχι μόνο όσον αφορά την γυμναστική και την προπόνηση φυσικής κατάστασης αλλά και την προσέγγιση των παιδιών όπως επίσης και την διαχείριση του μαθήματος γενικότερα.

Τι είναι αυτό που κάνει το καράτε ξεχωριστό κατά την γνώμη μου λοιπόν;
Εδώ θα παραθέσω ένα μικρό κομμάτι από ένα άρθρο μου που είχε δημοσιευθεί παλιότερα.
Με το καράτε μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου ηλικίας φύλου, σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης.Η ενασχόληση με το καράτε βελτιώνει την σωματική αλλά και ψυχική υγεία όλων των ασκούμενων ενώ οι ελεύθερες ασκήσεις υπό μορφή παιχνιδιού για τα παιδιά το καθιστά κατάλληλο για ηλικίες από 5 ετών. Τα οφέλη είναι πολλά αφού η προπόνηση περιλαμβάνει ένα πλούσιο ασκησιολόγιο με ασκήσεις αερόβιας και αναερόβιας μορφής, ισομετρικές αλλά και πλειομετρικές, τεχνικές αναπνοών, νευρομυικής συνεργασίας-συντονισμού, ισορροπίας, πάντα ανάλογα με την ηλικία αλλά και το επίπεδο των ασκούμενων.
Είναι αποδεδειγμένο λοιπόν ότι η προπόνηση στο καράτε προσφέρει:

μυική ενδυνάμωση, ταχύτητα , ταχυδύναμη, συντονισμο νευρομυικου συστήματος, ευλιγισια-ευκαμψία,αντανακλαστικα, ισορροπια,καλυτερη αντίληψη στον χώρο και στον χρόνο, κινητικη δεξιότητα, συμμετρική εκγύμανση…

Όλα τα παραπάνω λοιπόν ισχύουν και για τα παιδιά και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι αναγκαία, με πιο αναγκαίο το κομμάτι της νευρομυικής συνεργασίας- συναρμογής.

Πρέπει λοιπόν να ξεπεράσουμε την τελείως παλιομοδίτικη αντίληψη ότι το καράτε είναι για να μάθει το παιδί να «δέρνει» και να καταλάβουμε τις αξίες της τέχνης που μέσα από μία σωστή καθοδήγηση μπορεί να συμβάλλει στην σωστή εξέλιξη της προσωπικότητας ενός παιδιού, εφήβου ή ακόμα και ενήλικα.
Ο εκπαιδευτής-δάσκαλος δεν είναι μάγος ή υπεράνθρωπος. Είναι απλά ένας βοηθός που σε συνεργασία με τους γονείς μπορεί να συμβάλλει πολύ θετικά και να δώσει πολλά εφόδια στα παιδιά μας. Στο μέλλον μας…

999884_149628025235714_782480880_n 1414_149628121902371_1413480522_n   1184872_149628178569032_1807266494_n 998462_149628235235693_2044039737_n