23/04/2024

Γιώργος Τζάνος «Η Ελλάδα μπορεί…» (VIDEO)

Ο Γιώργος Τζάνος είναι ένα από τα καλά παιδιά στο χώρο των πολεμικών τεχνών… Αν και μικρός, ο Τζάνος έχει καταφέρει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, αφήνοντας μάλιστα άπειρες υποσχέσεις για το μέλλον… Το fightsports.gr φιλοξενεί σήμερα τον νεαρό αθλητή σε μία συνέντευξη… ποταμός! Διαβάστε και μάθετε πως ο Γιώργος πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στο καράτε, τις καλές και άσχημες στιγμές του, αλλά και την ιστορία που μας αποκάλυψε για το… απλήρωτο ξενοδοχείο και το τουρνουά που έπρεπε να κερδιθεί.

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Τζάνος στο fightsports.gr:

Γιώργο, καλησπέρα και σε καλωσορίζουμε στο fightsports.gr. Ας ανοίξουμε λοιπόν το… χρονοντούλαπο για να μας διηγηθείς την αρχή του έρωτά σου με το καράτε…
Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το καράτε σε ηλικία 5 χρονών επηρεασμένος από ταινίες πολεμικών τεχνών και αργότερα ασχολήθηκα λίγο με την κολύμβηση και το μπάσκετ αλλά τελικά με κέρδισε το καράτε. Σαν παιδί ήμουν πολύ ζωηρός και ο μόνος τρόπος για να εξωτερικεύω την ενέργεια μου ήταν οι πολεμικές τέχνες . Θυμάμαι χαρακτηριστικά την μέρα που ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν σε κάποια σχολή.
Για καλή μου τύχη υπήρχε ένας σύλλογος καράτε δίπλα απ’ το σπίτι μου του κ.Κουκά. Υπήρχαν καλοί αθλητές μεγαλύτεροι από μένα και σε καλύτερο επίπεδο και έκαναν συνέχεια μαζί μου, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να να προσπαθώ γίνομαι καλύτερος. Αργότερα,ο κ. Κουκάς σταμάτησε και εγώ άλλαξα σχολή και για άκομα καλύτερη μου τύχη πηγα στο γυμναστήριο του δάσκαλου μου κυρίου Κραββαρίτη απ’ όπου έχουν περάσει μεγάλοι αθλητές όπως ο Τριανταφύλλης, Τετελένης , Κωνσταντακόπουλος , Καμπανοί , Φυλαχτός. Από μικρό παιδάκι ονειρευόμουν τους αγώνες! Έτσι, ξεκίνησα στα 13 μου στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα όπου και έχασα…
Στεναχωρήθηκα πολύ τότε και ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι θα δουλέψω πολύ σκληρά και οτι μια μέρα θα καταφέρω όλοι να μιλάνε για εμένα .
Οι πρώτες σου επιτυχίες στο Καράτε;
Όλα έγιναν βήμα- βήμα.  Κατέκτησα το βαλκανικό στους παίδες, βγήκα πρωταθλητής ευρώπης στους εφήβους το 2007 κ αργότερα πήρα την τρίτη θέση στο παγκόσμιο στους Νέους την ίδια χρονιά.
Μόλις 18 χρονών πήγα τελικό στο Ευρωπαϊκό των ανδρών και η μεγαλύτερη ικανοποίηση  ήταν πως δεν έμεινα ποτέ εκτός μεταλλίων από τότε μέχρι και σήμερα . Επίσης κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στα world games το 2009 άλλα και και το χρυσό φέτος στο Πανευρωπαικό στην Ισπανία.
Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;
Ποτέ δεν θα τα παρατούσα. Μου αρέσουν οι δυσκολίες διότι χωρίς αυτές οι επιτυχίες δεν θα είχαν καμία αξία.  Μπορεί μία μέρα να εκνευριστώ και να απογοητευτώ, την επόμενη όμως θα συνεχίσω ακόμα πιο δυνατός.
Μικρός είχες επηρεαστεί, όπως και πολλοί άλλοι συναθλητές σου, από τις ταινίες πολεμικών τεχνών;
Ακόμα με επηρεάζουν !
Έχεις «ζηλέψει» ποτέ σου κάποια καριέρα;
Έχω ζηλέψει με την καλή έννοια και ποτέ κακοπροαίρετα , όταν ένας συναθλητής μου φέρνει μια επιτυχία χαίρομαι μαζί του σαν να το έκανα εγώ ο ίδιος . Διότι αυτό μου δίνει δύναμη για τις μετέπειτα δικές μου επιτυχίες.
Ποια η γνώμη σου για το αντίπαλο δέος, τον Aghayev;
Ο Aghayev είναι από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο. τον εκτιμώ σαν αθλητή, έχει προσφέρει πολλά στο καράτε…
Στους μεταξύ μας αγώνες είχα χάσει όταν ήμουν πιο μικρός αλλά ηταν πιο έμπειρος απο μένα και εγώ τον σεβόμουν ίσως παραπάνω απο όσο θα έπρεπε .
Θυμάμαι έναν από τους καλύτερους αγώνες που έχω παίξει ποτέ , το 2009 σε ένα τουρνουά στη Ρωσία ,τον είχα κερδίσει 4-1 στα σημεία και πριν τελειώσει το παιχνίδι σταμάτησε να αγωνίζεται, δίνοντας μου το χέρι!
Ταλέντα υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. Εσύ πως βλέπεις το μέλλον τους στο Καράτε;
Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά με μεγάλο ταλέντο όπου φέρνουν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον. Αυτό πού με φοβίζει είναι πως η χώρα στην κατάσταση την οποία βρίσκεται δεν δίνει το κίνητρο στα παιδιά να συνεχίσουν. Δεν μπορούν πλέον να μπουν σε πανεπιστήμια, να βρουν δουλειά η να έχουν απολαβές από το άθλημα τους και μάλιστα πολλές φορές πληρώνουν απο την τσέπη τους . Θέλω να πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει και πάλι .Αυτή την στιγμή έχουμε την καλύτερη ομάδα που πέρασε ποτέ και ελπίζω στο μέλλον να γίνει ακόμα καλύτερη.
Στο εξωτερικό πως αντιμετωπίζονται οι αθλητές;
Στο εξωτερικό έχουμε μεγαλύτερη αναγνώριση από ότι στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα γεγονός όπου με λυπεί ιδιαίτερα ! .Σε σεμινάρια όπου έκανα στην Αυστραλία, Ιαπωνία και άλλες χώρες τις Ευρώπης συνειδητοποιώ κάθε φορά την διαφορά με την Ελλάδα . Στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτεροι τηλεοπτική κάλυψη και ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το καράτε αλλά και για τις πολεμικές τέχνες γενικότερα
Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;
Το καράτε δεν προβάλλεται διότι δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό Άθλημα. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι αδιαφορούν να καλύψουν τηλεοπτικά το θέμα. Εύχομαι η ομοσπονδία να ασχοληθεί περισσότερο.
Πως έγινε το βήμα να πας στο εξωτερικό. Κάτι που δεν τολμούν πολλοί αθλητές;
Η σκληρή προπόνηση δεν είναι αρκετή. Έψαχνα στο ίντερνετ όποιο open τουρνουά υπήρχε και πήγαινα με δικά μου έξοδα. Έφτιαχνα την βαλίτσα μου και έφευγα , μόνος μου χωρίς κανέναν , ούτε καν προπονητή. Όλο αυτό με δυνάμωσε πολύ σαν χαρακτήρα διότι είναι τελείως διαφορετικό να αγωνίζεσαι μόνος σου χωρίς κανέναν από το να είσαι μαζί με την ομάδα σου.  Αυτά τα έκανα 18 χρονών. Στο πρώτο τουρνουά της Κροατίας όπου είχα παίξει , ο νικητής θα έπαιρνε στην κατηγορία της open δώρο είτε ένα αυτοκίνητο είτε ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο.Αν και δεν το έχω πει ποτέ σε κανέναν μια μέρα πριν το πρωτάθλημα συνειδητοποιώ πως δεν είχα αρκετά χρήματα να πληρώσω το ξενοδοχείο και είπα μέσα μου , αύριο πρέπει να βγω πρώτος . Πράγμα που έκανα και στην συνέχεια πήγα σε ένα ακρίβό εστιατόριο και το γιόρτασα μόνος μου !
Έχεις πάει στην Ιαπωνία τρεις φορές. Ποια η εντύπωση σου;
Λατρεύω την Ιαπωνία. Σέβονται πολύ τους αθλητές και κρατάνε τις παραδόσεις. Παλαιότερα είχαν άλλη νοοτροπία του στυλ «εμείς κι άλλος κανένας», αλλά την ξεπέρασαν. Ήμουν ο δεύτερος ή τρίτος καρατέκα Ευρωπαίος, που έχουν καλέσει στα σεμινάρια τους και με προσκαλούν κάθε χρόνο . Τους συμπαθώ πολύ και έχω δημιουργήσει πολλές φιλίες μαζί τους καθώς με έχουν βάλει στο σπίτι τους, κάνουμε προπόνηση μαζί και είναι πάντα καλοί μαζί μου.
Πως είναι ο Γιώργος Τζάνος εκτός τατάμι;
Όταν έχω αγώνες κόβω τα πάντα. Μαζεύω ενέργεια και ξεκουράζομαι. Όταν δεν έχω αγώνες δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Κάνω βόλτες με την μηχανή, πάω στο βουνό, κάνω ταξίδια περνάω χρόνο με τους φίλους μου και δοκιμάζω κι άλλες πολεμικές τέχνες με φίλους μου από άλλα μαχητικά αθλήματα.
Κάποιους αθλητές που ξεχωρίζεις;
Απο Ελλάδα εκτιμώ τους Ηλιάδη, Μουρούτσο, Νικολαϊδη, Ζαμπίδη, Αρναούτη, , Παπαδόπουλο , Τριανταφύλλη και όλα τα παιδιά που αγωνίζονται σκληρά και μπορούν και φλερτάρουν συνέχεια με το βάθρο των μεταλλίων
Οι σκέψεις σου ενόψει Γαλλίας;
Είναι το δυνατότερο πρωτάθλημα στο κόσμο όλοι οι αθλητές είναι πλέον υψηλού επιπέδου ακόμα και κάποιος απο τα νησιά Φίτζι, διότι το καράτε εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια .
Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο κόσμο αυτή την στιγμή . Με την βοήθεια των παλαιότερων δασκάλων βρισκόμαστε πλέον σε ενα πολύ υψηλό επίπεδο και υπάρχει μια θετική αύρα γύρω απο την ομάδα μας η οποία είναι αξιοζήλευτη από πολλές χώρες , Πιστεύω θα πάμε καλά ..!
Ποιους Θέλεις να ευχαριστήσεις για τη μέχρι στιγμής πορεία σου;
Πάνω απ όλα την οικογένεια μου, τον δάσκαλο μου Αρη Κραββαρίτη ο οποιος είναι δίπλα μας στις καλές αλλά και στις άσχημες στιγμές , τον αδερφό για μένα Δημήτρη Τριανταφύλλη όπου με βοηθάει από παιδάκι , τον δάσκαλό της εθνικής μας ομάδας Γκουβόυση και τον έμπειρο Γ.Κανέλη όλους τους συναθλητές μου καθώς και τον κύριο Σκοπελίτη και την Εταιρία Τζελάλης , τον Κ Λίτο με την Arawaza , την  βιονάκτηση και όλο τον κόσμο που μου δίνει αγάπη και ενέργεια ώστε να συνεχίσω!