29/03/2024

Σπύρος Μαργαριτόπουλος: Ο Έλληνας «δυναμίτης» του Καράτε μιλάει για τον τρομερό αγώνα στο Karate Combat

O Σπύρος Μαργαριτόπουλος έχει συνδέσει το όνομα του με τεράστιες επιτυχίες στο ελληνικό καράτε, ωστόσο η συμμετοχή και η εντυπωσιακή του εμφάνιση στο Karate Combat ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία.


Σε ένα τουρνουά που στοχεύει κυρίως στο θέαμα με την ελίτ του παγκόσμιου καράτε να δίνει το παρών, ο Μαργαριτόπουλος δεν θα μπορούσε να λείψει. Πέτυχε ΤΚΟ επί του Mohamed Salem και η συνεργασία του με το δίδυμο Ποντίκα- Ναζαρένκο σε συνδυασμό με την εμπειρία του, έφερε αποτελέσματα μέσα στην αρένα. Ο ίδιος μίλησε για την εμπειρία αυτή στο Fightsports.gr.

«Η πρώτη εμπειρία μου στο Karate Combat μπορώ να πω πως ήταν μοναδική. Ήταν η πρώτη μου φορά που έπαιξα σε κάτι τόσο επαγγελματικό. Είχα συμμετάσχει παλιότερα σε διάφορα event εκτός τουρνουά και πρωταθλημάτων στο αγωνιστικό Καράτε (WKF) αλλά τίποτε δε μπορεί να συγκριθεί με αυτό που έζησα στο Miami πριν λίγες μέρες.

Υπήρχαν κάμερες διαρκώς, συνεντεύξεις, meetings, ιατρικό check up και διάφορες υποχρεώσεις καθημερινά. Όλα αυτά με έκαναν να νιώθω λίγο έξω από τα νερά μου αλλά παρέμεινα προσηλωμένος στο στόχο μου.

Η μέρα της ζύγισης και του staredown θύμιζε UFC με βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφίες σε έναν μεγάλο μόλο του κεντρικού λιμανιού του Miami με απίστευτη θέα. Η μέρα του event ήταν απλά συγκλονιστική. Πρώτη φορά βλέπω αγώνες καράτε με dress code κοινού.

Πανάκριβα αμάξια τριγύρω και κοινό με κουστούμια και φορέματα πάνω σε τεράστια containers. Επίσης εκλεκτοί καλεσμένοι σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από το pit όπου ανάμεσα τους, εκτός από επιχειρηματίες, υπήρχαν και αθλητές UFC από τους οποίους ξεχώριζε ο Luke Rockhold.

Τρομερός φωτισμός με τους κύριους προβολείς να κρέμονται πάνω από το pit από ένα γερανό, και όλα αυτά πάνω στο λιμάνι του Miami ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Όσον αναφορά το επίπεδο των αθλητών θεωρώ πως είναι αρκετά υψηλό καθώς έλαβαν μέρος πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές της WKF αλλά και άλλοι με πολλές διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό τους .

Επίσης όχι μόνο στη κάρτα του Miami αλλά γενικά στο roster του Κarate Combat υπάρχουν και αθλητές με karate background που έχουν παίξει και έχουν ρεκόρ σε δυνατά ΜΜΑ promotion όπως το Bellator», ήταν τα πρώτα λόγια του Μαργαριτόπουλου που έδειξε ενθουσιασμένος με αυτή την εμπειρία ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στο κομμάτι της προετοιμασίας που έφερε την μεγάλη νίκη.

«Θα σας πω μια αλήθεια που μπορεί να σας φανεί αστεία. Στην αρχική κάρτα του Miami δεν ήταν να παίξω. Από τον Φεβρουάριο έκανα προπόνηση καθημερινά στο striking και σε όλες τις απαιτήσεις των κανονισμών του Karate Combat.

Ωστόσο δε μου είχαν πει πως δεν θα παίξω τον Απρίλιο και έτσι εγώ δούλευα ακατάπαυστα έχοντας μέσα στο μυαλό μου πως θα παίξω μέχρι το καλοκαίρι. Δύο εβδομάδες πριν το event σε μία συνομιλία με τους υπεύθυνους ρώτησα γιατί δε μου είπαν να συμμετέχω και αφού τελειώσαμε τη συζήτηση και κλείσαμε το τηλέφωνο μετά από 10 λεπτά με καλούν πίσω.

Μου λένε πως ακύρωσε ένας αθλητής στη κατηγορία μου και αν θέλω να πάρω τη θέση του. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και θεωρώντας το αυτό τυχερό σημάδι, είπα αμέσως το ναι και μετά από δύο βδομάδες βρέθηκα στο Miami! Όσον αφορά την προετοιμασία μου, όπως σας ανέφερα, από αρχές Φλεβάρη προσπαθώ να φτιάξω το παιχνίδι μου για το Karate Combat.

Σε αυτό με βοήθησε απίστευτα το PontikaNazarenko Team. Παρότι η δασκάλα Αναστασία Πόντικα είναι τρομερή προπονήτρια, εγώ έχω να κάνω κυρίως με τον δάσκαλο Βλαδίμηρο Ναζαρένκο.

Ο άνθρωπος ασχολείται καθημερινά μαζί μου τους τελευταίους δυόμιση μήνες και νιώθω πάλι όπως τα εφηβικά μου χρόνια, πως έχω έναν προπονητή να με προσέχει σε κάθε προπόνηση.

Αυτό για μένα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Παρότι γενικά έκανα προπονήσεις κατά καιρούς στο full contact, όπως πχ όταν βοηθούσα τον αδελφό μου στους αγώνες που είχε στο ΜΜΑ, αυτά που έκανα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έχω μάθει τον τελευταίο καιρό στο Pontika Nazarenko Team.

Αυτό που έπαιξε πιστεύω το μεγαλύτερο ρόλο, έκτος της πολύ καλής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ μας, είναι πως ο δάσκαλος Βλαδίμηρος Ναζαρένκο ποτέ δεν προσπάθησε να μου αλλάξει κάτι και ποτέ δε μείωσε αυτό που ήδη ξέρω και κάνω από 9 χρόνων.

Πάνω στο Καράτε μου και γενικότερα στο στυλ μου πρόσθεσε τα απαραίτητα στοιχεία για να παίζω full contact κάνοντάς με να στηθώ ακόμα καλύτερα και να νιώθω συμπαγής σε οποιαδήποτε ανταλλαγή.

Επίσης θεωρώ πως μου έδινε και καλές οδηγίες την ώρα του αγώνα. Θα ήθελα ακόμα να αναφέρω και κάποιους άλλους ανθρώπους που είναι πάντα δίπλα μου και βοήθησαν πολύ σε αυτό το αποτέλεσμα.

Φυσικά σε όλη μου την προετοιμασία με βοήθησε όπως πάντα και ο δάσκαλος και πρώην προπονητής εθνικής ομάδος Καρατε, Kώστας Γκουβούσης. Γνωρίζοντάς με από μικρό παιδί, έχοντας κάτσει άπειρες φορές στη καρέκλα μου, έκτος από την τριήμερη πασχαλινή μου προετοιμασία κοντά του, ξέρει και ήξερε ακριβώς τι λεπτομέρειες και συμβουλές να μου δώσει για να κερδίσω.

Στη φυσική μου κατάσταση με βοήθησε πολύ και ο coach και φίλος Νίκος Στρατίκης με το Reborn Training όπου συνεργαζόμαστε εδώ και δύο χρόνια. Και τέλος δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον αδελφό μου Δημήτρη Μαργαριτόπουλο που με βοήθησε στα takedowns αλλά και ως sparring partner».

Τέλος ο Έλληνας Καρατέκα μίλησε για τους μελλοντικού του στόχους που λογικά έχει άλλον έναν σούπερ αγώνα πριν τελειώσει η χρονιά.

«Κύριος στόχος μου είναι να κρατήσω το επίπεδο που έχω φτάσει και να συνεχίσω να ανεβαίνω σταθερά χωρίς να φεύγουν ούτε στο ελάχιστο τα καινούρια στοιχεία που βάζω στο παιχνίδι μου. Σίγουρα θέλω να ξεκουραστώ λίγο και να κάνω και Brazilian Jiu Jitsu το οποίο μετά το Πανευρωπαϊκό ΝοGi και λόγο Karate Combat το άφησα λίγο πίσω. Δε με έχουν ειδοποιήσει ακόμα πότε θα έχω επόμενο αγώνα αλλά ελπίζω να ξαναπαίξω μέχρι να αλλάξει ο χρόνος».