25/04/2024

Πως το Kung Fu έγινε στην Ιαπωνία «Karate» και στην Κορέα «Tae Kwon Do»

Σας μεταφέραμε χτες την σπουδαία ανάλυση του Jack Slack στους λόγους για τους οποίους το παραδοσιακό Καράτε και το Tae Kwon Do σε δεύτερο ρόλο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο καλά στο ρινγκ όσο στο μεγαλύτερο κλουβί ή σε ανοιχτά ματ-τατάμι.

Σήμερα συνεχίζουμε με μια ιστορική αναδρομή στις ρίζες των δύο παραπάνω παραδοσιακών πολεμικών τεχνών που ξεκίνησαν αλυσιδωτά από την μετανάστευση ενός στυλ Kung Fu και κατέληξαν σε Ιαπωνία και Κορέα με ουσιαστική πηγή την ενδιάμεση στάση σε ένα μικρό νησί, την Οκινάουα (Okinawa).

Οι πιο πολλοί ξέρουν το Kαράτε ως καθαρά Ιαπωνικό άθλημα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Το Καράτε ξεκίνησε στην Okinawa, ένα από τα νησιά που ήταν κάποτε το ανεξάρτητο βασίλειο «Ryukyu» το οποίο είχε σχέσεις και με την Ιαπωνία και με την Κίνα αφού βρίσκεται σε ίση απόσταση από την Taiwan και την κύρια Ιαπωνία και μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του βασιλείου ήταν σαν «δρόμος» από την Κίνα στην Ιαπωνία και αντίστροφα. Θα θυμάστε κάποιοι από το Karate kid 2 ότι σε αυτό το νησί πήγαν οι πρωταγωνιστές. Σήμερα η Okinawa είναι κομμάτι της Ιαπωνίας όμως ακόμη και τώρα, αιώνες μετά, πολλοί θεωρούν ότι οι ιθαγενείς άνθρωποι της (Ryukyans) είναι σχετικά διαφορετικός λαός από τους Ιάπωνες (Yamato).

.

White Crane Kung Fu

Σύμφωνα με την ιστορία και την μυθολογία του αθλήματος, το καράτε ξεκίνησε σε αυτό το νησί από την άμεση επιρροή του Kung Fu στυλ «White Crane» το οποίο ευδοκίμησε στην επαρχία Fujian της Κίνας μετά το 1644 και την άνοδο της δυναστείας Qing. Αυτή η επαρχία βρισκόταν στα παράλια ακριβώς απέναντι από τα νησιά Ryukyu και οι ιστορίες για το πως έγινε αυτή η ροή γνώσης είναι πολλές.

Κάποιοι λένε ότι κάποιος από την Okinawa πήγε στην Κίνα και επέστρεψε με την πολεμική τέχνη, άλλοι, ότι ένας μοναχός Βουδιστής ταξίδεψε μέχρι την Okinawa και τους έμαθε τις τεχνικές του. Το σίγουρο είναι ότι η μεταφορά έγινε και εκεί, συνδυάστηκε το White Crane Kung Fu με τις ήδη ανεπτυγμένες τοπικές πολεμικές τέχνες και δημιουργήθηκε ένα πρώτο-Καράτε το οποίο σιγά σιγά εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, μέσα και από την καταπίεση της ιμπεριαλιστικής Ιαπωνίας που κατέκτησε τα νησιά, τους επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευσε κάθε οπλοκατοχή.

.

Karate Do

H καταγωγή του Καράτε από την Κίνα φαίνεται και από την εξέλιξη του ονόματος της πολεμικής τέχνης αφού αρχικά οι άνθρωποι στην Okinawa το αποκαλούσαν  ως «Η πολεμική τέχνη των Κινέζων» και δεν άνηκε στα παραδοσιακές Ιαπωνικές Πολεμικές τέχνες όπως το Jujutsu και το Kendo. H τότε κυβέρνηση της Ιαπωνίας Meiji είδε την αξία της πολεμικής τέχνης και αποφάσισε να την ενσωματώσει στο δικό της σύστημα αλλάζοντας το όνομα και συγκεκριμένα τον αρχικό χαρακτήρα «Kara» που έδειχνε την κινέζικη καταγωγή σε έναν δεύτερο χαρακτήρα «kara» που ενώ είχε την ίδια προφορά ήταν Ιαπωνικής καταγωγής και σήμαινε «άδειο χέρι» και έτσι γεννήθηκε το Karate – Do.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι Κορεάτες αποφάσισαν και αυτοί να οργανώσουν το δικό τους σύστημα πολεμικών τεχνών στράφηκαν και αυτοί προς το Καράτε και την παράδοσή του την οποία έφεραν πίσω στην πατρίδα τους, την έσμιξαν με τις δικές τους τεχνικές και έτσι δημιουργήθηκε το Taw Kwon Do (το οποίο πάντα ήθελα να επισημάνω και ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω, ότι δεν προφέρεται «Τάε Κβον Ντο» όπως το λέμε στην Ελλάδα, αλλά «Τε Κον ντο»).

Αντίθετα, μια παραδοσιακή Κορεάτικη πολεμική τέχνη είναι το Taekkyon το οποίο όπως μπορείται να δείτε στο βίντεο στο τέλος του άρθρου, διαφέρει αρκετά από το TKD. Κάτι παρόμοιο μπορούμε να πούμε και για την αναβίωση του μοντέρνου παγκρατίου στην Ελλάδα που τράβηξε επιρροές κυρίως από Ιαπωνικά στυλ (είμαι εμφανές και στις τεχνικές αλλά και στο ότι φωνάζουν σε επιδείξεις «kiai») και λιγότερο από την ελάχιστη, δυστυχώς, γνώση που έχει διασωθεί για το αρχαίο Παγκράτιο.

.

Η μαχητική ροή στην ιστορία 

Βλέπουμε δηλαδή πως από ένα συγκεκριμένο στυλ Kung Fu, ξεπήδησαν πολλούς αιώνες αργότερα δύο νέες πολεμικές τέχνες με το δικό τους χαρακτήρα και τις δικές τους τεχνικές που ουσιαστικά κατέκτησαν σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο. υπάρχουν λίγες ομοιότητες σήμερα μεταξύ των τριών αλλά η ιστορία τους δείχνει αυτή την διαχρονική μεταφορά γνώστης και στο θέμα των πολεμικών τεχνών και Θα έχει ενδιαφέρον να ψάξουμε λίγο και το αν μπορούσε όντως το παγκράτιο μέσω του μεγάλου Αλεξάνδρου να βρει τον δρόμο του από την Ινδία στην Κίνα και από εκεί στην ιστορία που μόλις γράψαμε παραπάνω. Αυτό είναι κάτι που έχω ακούσει πολλές φορές αλλά το να βρεις ουσιαστικά στοιχεία αυτής της μετακίνησης είναι λίγο δύσκολο.

.

Πηγές: 

KARATE'S SACRED TOME: THE BUBISHI AND THE EVOLUTION OF MARTIAL ARTS (FIGHTLAND - Sascha Matuszak)
History of Karate

WIKIPEDIA

Taekwondo`s Karate roots