25/04/2024

Μαθημένος στα μετάλλια ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος

Φωτό: Demi Karatzaferi

Άλλο ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Δημήτρη Μαργαριτόπουλο που κατέκτησε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκο BJJ No Gi πριν λίγες μέρες. Αυτό είναι το τρίτο μαχητικό άθλημα στο οποίο φέρνει τέτοια διάκριση ο Έλληνας αθλητής και το fightsports.gr μίλησε μαζί του για αυτή την επιτυχία, τα σχέδιά του, αν τον ενδιαφέρει το ΜΜΑ κ.α.

.

Δημήτρη πριν λίγες μέρες κατέκτησες το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του BJJ στο No Gi, πως νιώθεις για την εμφάνισή σου εκεί; Το περίμενες το μετάλλιο;

Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ χαρούμενος για την εμφάνιση μου ειδικά για τον αγώνα που ηττήθηκα στην open blue belts-adults και αυτό γιατί πάλεψα ένα πολύ σκληρό match και νομίζω πως είδη με πήγε μπροστά. Δεν ξέρω αν πραγματικά περίμενα την διάκριση, αλλα ξέρω ότι με όλη την ομάδα από Άγιο Δημήτριο και Νέα Σμύρνη δουλέψαμε πολύ σκληρά και θα ερχόταν σε κάποιους. Ήμουν ίσως ο πιο τυχερός. Επίσης ο λόγος που νιώθω την μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι ότι αφήνοντας αγωνιστικά πίσω μου πλέον το karate, την εθνική ομάδα και γενικότερα μια σχετικά στρωμένη καριέρα μικρή η μεγάλη, κατάφερα και κάνω και στο bjj πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο και αγωνίζομαι σε μεγάλες διοργανώσεις.

Έχεις ανάλογες διακρίσεις σε περισσότερα από ένα μαχητικό σπορ έτσι;

Nαι έχω καταφέρει να διακριθώ στις 3 επίσημες/μεγαλύτερες ομοσπονδίες σε 3 διαφορετικά μαχητικά αθλήματα.
Στο karate έχω καταφέρει να κερδίσω 2 χρυσά ευρωπαϊκά και ένα χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο, επίσης στο μοναδικό παγκόσμιο που έχω αγωνιστεί ως karateka κατέκτησα την πρώτη θέση με όλες τις διακρίσεις μου  να είναι στην ομοσπονδία τις wkf όπου είναι και η επίσημη ομοσπονδία. Στο ju jitsu fighting system έχω ένα τρίτο ευρωπαϊκό μετάλλιο το 2010 στην ομοσπονδία τις ijjf και τέλος όπως αναφέρατε πριν ήρθε η τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα bjj στην ρώμη στην κατηγορια blue belts-adults -91kg.

Πιο δύσκολο στην διάκριση στο εξωτερικο πιο είναι; το BJJ ή το Καράτε;

Eίναι 2 εντελώς διαφορετικά μαχητικά αθλήματα με 2 διαφορετικούς τρόπους διεξαγωγής αγώνων. Tο bjj έχει την αγριάδα τον knock out γύρων..οποτε με την πρώτη  ήττα ας πούμε ότι επιστρέφεις σπίτι, μπορεί να είναι πρώτος αγώνας, μπορεί ημιτελικός και να πάρεις την τρίτη θέση. Eπίσης δεν έχει εθνικές ομάδες και τα διεθνή πρωταθλήματα είναι ανοιχτά για όλες τις χώρες, μπορεί σε μια κατηγορια να είναι 10 βραζιλιάνοι και 10 αμερικανοι, αυτό κάνει το επίπεδο να είναι ανάκατο στις μπλε ζώνες για παράδειγμα αλλα σίγουρα δίνει μέγεθος στις κατηγοριες εξωπραγματικό οποτε η διάκριση δυσκολεύει και άλλο. Επίσης στο bjj ακόμα και να κερδίζεις υπάρχει το submission που σου στερεί την νίκη, οποτε σε κανένα match δεν ηρεμείς ποτε ούτε καν το τελευταίο δεύτερο. Στο karate από την άλλη η διάκριση είναι δύσκολη για άλλους λόγους, εθνικές ομάδες, ο κάθε παίχτης είναι ο καλύτερος τις χώρας του, που κάνει τον κάθε αγώνα τελικό, χωρίς απαραίτητα οι κατηγοριες να αγγίζουν τον αριθμό των κατηγοριών του bjj. Βεβαια, στο karate αν ο αντίπαλος που σε κερδίσει φτάσει τελικό είναι δηλαδή πραγματικά ικανός έχεις δικαίωμα να προσπαθήσεις να βγείς 3os αν δεν κανεις άλλη ήττα, ίσως λίγο πιο αντικειμενικό κριτήριο. Έκανα μια εντελώς πρόχειρη διαφοροποίηση ώστε να μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως και τα 2 αθλήματα είναι πολύ δύσκολα το καθένα με τον δικό του τρόπο.

margaritopoulos2
Φωτό: Demi Karatzaferi

Στο Καράτε έχετε πολλά μετάλλια σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστεύεις ότι υπάρχει το ταλέντο στο BJJ να δούμε Έλληνες στο βάθρο σε Mundials;

Aν και δεν έχω την πρέπουσα εμπειρία για να μιλήσω γι αυτό στο κομμάτι του brazilian, μπορώ να πω πως ναι απλά ίσως θέλει χρόνο. Bλέπω όλες τις ομάδες στην Eλλάδα να προπονούνται πολύ σκληρά και το πανελλήνιο θεωρώ πως κάθε χρόνο είναι και πιο ανταγωνιστικό. Aν kai ξαναλέω δεν είμαι σε θέση να κάνω τέτοιες εκτιμήσεις. Nομίζω πως οι αθλητές του brazilian στην ελλάδα το αγαπάνε πολύ, τα περισσότερα παιδιά ταξιδεύουν είτε για αγώνες είτε για camps, και γυρνάνε πίσω με μεγάλες εμπειρίες που ανεβάζουν πολύ το γενικό επίπεδο. Tώρα στο karate μπορώ να πω πως η ομάδα υπήρξαν ολόκληρες δεκαετίες που ήταν υπερδύναμη σε ευρώπη και κόσμο και αυτό γιατί οι προπονητές και οι αθλητές ταξίδεψαν πολύ, με δικά τους έξοδα πολλές φορες και το αγαπούσαν πραγματικά, έτσι το πανελλήνιο έγινε πολύ ανταγωνιστικό ώστε οποιο παιδί κέρδιζε την κατηγορια του μπορούσε να πρωταγωνιστήσει έξω. Eπειδή αυτό συμβαίνει kai τώρα στο bjj νομίζω πως απλά χρειάζεται επιμονη και υπομονή.

Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος τώρα και σε ποιο άθλημα;

Στην ουσία οι σοβαρότερες διοργανώσεις της χρονιας, ευρωπαϊκό gι και no-gi έφυγαν με απολογισμό σχετικά θετικό, τώρα μένει μονο το ευρωπαϊκό ju jitsu όπου θα αγωνιστώ στο newaza. Bεβαια εκεί επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ο διαχωρισμός ζωνών η διάκριση είναι δύσκολη πολύ αλλα σκοπεύω να παλέψω να χαρώ την διοργάνωση και όπου βγει, είναι η μονη ευκαιρία να παλέψουμε με μεγαλύτερες ζώνες. Άλλοι στόχοι δεν υπάρχουν εκτος από το να ολοκληρώνομαι όλο και  περισσότερο σαν μαχητής με ότι αυτό συνεπάγει.

Νομίζω ότι συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω αθλήματα είναι λογική η ερώτηση για το αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς κάποια στιγμή με το ΜΜΑ.

Σίγουρα. Απλά είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει σταθερά και με σιγουριά.  Όπως φαίνεται και  από την αλλαγή που έκανα από το karate στο bjj  είμαι ανοικτός σε νέες προτάσεις και αγαπάω πολύ αυτό που κάνω, δηλαδή την προπόνηση μου. Μου αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα στην προπόνηση και στους αγώνες μου. Επαναλαμβάνω πως στόχος μου είναι να γίνομαι ολοκληρωμένος μαχητής και  η δοκιμη στις mma θα ήταν ένα βήμα μπροστά.

Παρακολουθείς τις ελληνικές ΜΜΑ διοργανώσεις; Ξεχωρίζεις κάποιον Έλληνα που σου αρέσει να βλέπεις;

Παρακολουθώ όσο περισσότερο μπορώ τις ελληνικές ΜΜΑ και είναι πολλοί αθλητές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου και μου αρέσουν κομμάτια στο παιχνίδι τους. Εξαίροντας αθλητές όπως Μιχαηλίδη και Τony που νομίζω κάθε μαχητής πρέπει να παρακολουθεί, μου αρέσει παρα πολύ ο τρόπος που ο Σταμάτης  Μωρουλης  αγωνίζεται. Εφόσον μπορώ να διαλέξω έναν θα διάλεγα αυτόν αυτήν την στιγμή. Αν και σαν στυλ περισσότερο από όλους μου άρεσε ο ηρακλής τσαμουρλίδης. Μπορεί να τον είδα σε λίγα παιχνίδια αλλα πιστεύω πως αν είχε συνεχίσει, θα ήταν από τους κορυφαίους και αυτός.

Εχεις προπονηθεί ποτέ συγκεκριμένα στο ΜΜΑ με κάποιον Έλληνα ή ξένο μαχητή;

Ναι έχω προπονηθεί με τον Γιώργο Κατσινοπουλο  και την τότε ομάδα του mma gym περιστασιακά. Επίσης κάνω προπονήσεις με τον Βασίλη Θέμη και τον Καρμίρη Παναγιώτη που είναι παιδιά που με πολύ κέφι με βοηθάνε, και προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ. Με αλλα παιδιά των ΜΜΑ έχω προπονηθεί μονο στο κομμάτι του bjj.

Το κλείσιμο δικό σου

Για να κλείσω  θέλω να ευχαριστήσω μια ομάδα και έναν άνθρωπο πρώτα από όλους.. την ομάδα μου Rio Grappling Club και τον δάσκαλο μου Ερμή Δημητρόπουλο για όλες τις ευκαιρίες που μου δίνουν και τον τρόπο που έχουν αγκαλιάσει εμενα, και τον σύλλογο μας THE BROTHERHOOD-M.F.T .  Θέλω να ευχαριστήσω τον αδερφό μου Σπύρο,την οικογένεια μου και όλα τα παιδιά της ομάδας μου. Ευχαριστώ τον δάσκαλο της εθνικής ομάδας Κώστα Γκουβούση που όταν πήρα την απόφαση να συνεχίσω με το BJJ στήριξε την απόφασή μου ενώ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάλεψα ποτέ χωρίς να ξέρω καν τι είναι το BJJ. Επίσης, τους χορηγούς μου αρτοποιεία captains, και skinners tattoo που με βοηθάνε να ταξιδεύω και  να αγωνίζομαι. Τέλος το recreation fitness team όπου είναι σε κάθε διοργάνωση διπλα μου. Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ στο fightsports.gr για την δουλειά – ενημέρωση  στα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά μαχητικά αθλήματα.