24/04/2024

Καράτε, η αρχαιότερη πολεμική τέχνη!

Πρώτη σύνοδος Μάστερς

Το Καράτε αποτελεί μία από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες της οικουμένης. Για πολλούς, το Καράτε είναι η βάση πολλών μαχητικών αθλημάτων και χωρίζεται σε διάφορές υποκατηγορίες… Η ακριβής χρονολογία της τελειοποίησης δεν έχει προσδιοριστεί, όμως η γέννηση του προήλθε από την πόλη Οκινάβα της Ιαπωνίας. Από τη μητρική γλώσσα των ντόπιων, το Καράτε μεταφράζεται στα ελληνικά ως: «άδειο χέρι». Ο λόγος για τον οποίο η ιαπωνική, αυτή τέχνη, πήρε αυτό το όνομα έχει ιδιαίτερη σημασία και ορίζεται ως εξής: Στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να… αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και να αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης που δεν παύει ποτέ να διδάσκεται!
Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, το Shito-Ryu και το Uechi-Ryu και το Shidokan. Τα Goju-Ryu και Uechi-Ryu είναι αδελφά σύστημα με κοινές ρίζες στο κινέζικο Κουνγκ-Φου. Στις αρχές του 1900 οι πολεμικές τέχνες «άδειων χεριών» της Οκινάουα (ή Οκινάβα) χωρίζονταν σε τέσσερα γκρουπ, ανάλογα, με την περιοχή που έδρευαν τα Dojo της εποχής: Α) Shuri-Te, Β) Naha-Te, Γ) Tomari-Te και Δ) Pangai-Noon.
Για κάποιους το Pangai-noon συγκαταλέγεται στα Naha-Te συστήματα, δηλαδή, με βάση την πόλη της Νάχα. Μετά τις 25 Οκτωβρίου του 1936 το γκρουπ “Shuri -Te ” μετονομάστηκε σε “ Shorin -Ryu ” το γκρουπ “Naha -Te ” σε “Goju -Ryu ” και το γκρουπ “Tomari -Te ” ενώθηκε με τα δύο προηγούμενα. Το έτος 1940 το τέταρτο γκρουπ “Pangai -Noon ” μετονομάστηκε σε “Uechi -Ryu ”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 25η Οκτωβρίου είναι η μέρα των απανταχού Καρατέκα, καθώς από το 2005 όπως ανακήρυξε ο “Okinawa Prefecture Assembly ” η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η «ΜΕΡΑ ΚΑΡΑΤΕ». Η πρώτη μεγάλη συνεδρία των Masters της τέχνης έγινε το 1930. Εκεί, συμμετείχαν οι ιδρυτές, του μαχητικού αθλήματος που αυτή τη στιγμή στον κόσμο μετράει αναρίθμητους αθλητές. Σημειώνεται ότι το Καράτε παρά τη δημοφιλή έκταση που έχει λάβει, δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα, για λόγους… ανεξήγητους.
Τα σημαντικότερα ονόματα: Kanken Toyama, Hironori Otsuka, Takeshi Shimoda, Gichin Funakoshi, Motobu Chōki, Kenwa Mabuni, Genwa Nakasone, Shinken Taira.