27/04/2024

Γιώργος Τζάνος: Τίποτα δεν θα με σταματήσει να φτάσω στην κορυφή

Από τους τελευταίους της παλαιάς φρουράς των επιτυχημένων Καρατέκα στην Ελλάδα είναι ο Γιώργος Τζάνος, που κουβαλάει το βαρύ φορτίο να οδηγήσει τους νεότερους σε παρόμοιες επιτυχίες του παρελθόντος.


Ο Έλληνας Καρατέκα πήγε στην Γαλλία και εκπροσώπησε ξανά επάξια τα Ελληνικά χρώματα, φέρνοντας πίσω το χάλκινο μετάλλιο στο Open De Paris και απέδειξε πως είναι ο leader της επόμενης μέρας, για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Τζάνος φιλοξενήθηκε στο Fightsports.gr όπου τον «ανακρίναμε» ενδελεχώς. Αναλυτικά:

Γιώργο άλλο ένα μετάλλιο για σένα στην πλούσια καριέρα σου. Ποιος είναι ο στόχος σου την νέα σεζόν και τι μπορείς να υποσχεθείς στον κόσμο;

«Στόχος μου είναι να καταφέρω να ανέβω και πάλι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις που έχω μπροστά μου . Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι εφόσον είμαι καλά στην υγεία μου και έχω έστω και μια μικρή οικονομική στήριξη για τους αγώνες μου , τότε τίποτα δεν θα με σταματήσει από το να φτάσω  στην κορυφή του παγκόσμιο ranking της κατηγορίας μου».

Το καράτε βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο όπου η παλιά φουρνιά των επιτυχημένων αθλητών διαδέχεται μία νέα γενιά. Τα μετάλλια όπως βλέπουμε έρχονται λίγο δυσκολότερα. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

«Τα νέα παιδιά της Εθνικής ομάδας, μας φέρνουν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον . Έχουμε πολλά αξιόλογα ταλέντα και ευελπιστώ να τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό υπάρχουν και εκεί πολλά ανερχόμενα ταλέντα με  μεγάλη δίψα για διάκριση , προσηλωμένα στο καράτε χωρίς άλλες υποχρεώσεις πέρα από το άθλημα τους .

Κάποιες φορές η δίψα αυτή μπορεί να υπερνικήσει την εμπειρία και την τεχνική ενός μεγαλύτερου και παλαιότερου αθλητή, διότι καθώς μεγαλώνει ο έμπειρος αθλητής, έχει περισσότερες ανάγκες και υποχρεώσεις ,όπως οικογένεια , δουλειά , κούραση και περισσότερους τραυματισμούς . Αν όμως κάποιος μπορεί να τα ρυθμίζει όλα αυτά σωστά , τότε όποιος έχει την μεγαλύτερη θέληση θα είναι και ο νικητής. Οπότε προσωπικά πιστεύω δεν τίθεται θέμα ηλικίας .

Αυτός είναι και ο κύκλος της ζωής μας , οι παλιοί να διαδέχονται και να παραδίδουν την σκυτάλη στους νέους όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή .Επίσης τα μετάλλια πλέον έρχονται πιο δύσκολα λόγω  ανταγωνισμού ενόψει της επερχόμενης Ολυμπιάδας άλλα και επειδή δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη στήριξη από το κράτος και την χώρα μας καθώς δίνουμε μια άνιση μάχη στην όποια όμως και πάλι πολλές φορές καταφέρνουμε να βγούμε νικητές».

Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε να αγωνίζεσαι και σε κάποιο άλλο μαχητικό στυλ. Παράδειγμα μικτές πολεμικές τέχνες; Το έχεις σκεφτεί;

«Το έχω σκεφτεί και ιδιαίτερα για το ΜΜΑ . Ούτως η άλλως προπονούμαι και σε αυτό το κομμάτι καιρό τώρα ,όπως και σε διάφορες άλλες πολεμικές τέχνες , αυτό άλλωστε με γεμίζει , με ολοκληρώνει και με βοηθάει να ξεφεύγω από την ρουτίνα μιας συνηθισμένης προπόνησης του καράτε. Για να μπω στο κλουβί θα πρέπει να αφήσω τις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις και να αφοσιωθώ εκεί . Αν το έκανα θα ήθελα να  γίνει επαγγελματικά και με βλέψεις για το εξωτερικό ,αλλιώς δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία αυτή . Προς το παρών είμαι αφοσιωμένος στο στόχο μου κυνηγώντας το όνειρό μου».

Κλείνοντας εσύ πλέον είσαι η παλιά φρουρά της Εθνικής. Τι θα συμβούλευες τους νεαρούς συναθλητές σου στην Εθνική ομάδα για να φτάσουν ψηλά;

«Η συμβουλή που θέλω να δώσω στα νέα παιδιά και που δίνω και στους μαθητές μου συχνά,  είναι πρωτίστως να αγαπάνε αυτό που κάνουν , να μην το κάνουν μόνο για να αποκομίζουν προνόμια αλλά για να γίνονται καλύτεροι μέρα με την μέρα, έχοντας ως στόχο την αυτογνωσία και την καλλιέργεια του νου και της ψυχής τους . Ένας αθλητής δεν γίνεται καλύτερος μόνο από την προπόνηση αλλά κυρίως από την πνευματική του ανάπτυξη σαν ανθρώπινο ον .

Επίσης αν κατανοήσουν νωρίς πόσο σημαντικό είναι το καράτε σαν πολεμική τέχνη και όχι μόνο σαν άθλημα ,τότε προσωπικά πιστεύω θα έχουν ακόμα περισσότερες επιτυχίες».