26/04/2024

Χρυσό μετάλλιο ο Μπαλαμπανασβίλι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U18

Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος U18, πανηγυρίζει εδώ και λίγη ώρα το ελληνικό τζούντο με πρωταγωνιστή τον Βασίλι Μπαλαμπανασβίλι. Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου στην κατηγορία των -73 κιλών του παγκοσμίου πρωταθλήματος που φιλοξενείται για 3η ημέρα στο Σεράγεβο. Αυτό είναι μόλις το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μετά την 3η θέση του Αλέξη Ντανατσίδη το 2009 στην Βουδαπέστη.

Ο Μπαλαμπανασβίλι, η… εκτόξευση του οποίου στην κορυφή του παγκοσμίου τζούντο ήταν θέμα ωρών βάσει της εξαιρετικής αγωνιστικής παιδείας την οποία διαθέτει, στον δρόμο για το χρσό μετάλλιο σημείωσε πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Μάλιστα, η υπεροχή του ήταν τέτοια που κέρδισε όλους τους αγώνες με Ippon, ενώ μόλις σε ένα ματς χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 2.5 λεπτά προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του αντιπάλου του.

Στο προκριματικό γκρουπ νίκησε κατά σειρά τον Ρουμάνο Αντρέι Πιρλόγκα, τον Αντιλέτ Ταλάτ Ούλου από το Κιργιζστάν και τον Ουκρανό Ολεξάντρ Τσερκάι (σ.σ. τον τελευταίο σε μόλις 29 δευτερόλεπτα). Στα ημιτελικά, ο Μπαλαμπανασβίλι νίκησε τον Ουζμπέκο Γιασούρ Σοντίκοφ, ενώ στον τελικό «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες και τον Λετονό Νικίτα Ντουίνοφς.

«Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν αυτό το μετάλλιο. Πέρυσι, στο Ευρωπαϊκό της Αθήνας, δεν ανέβηκε στο βάθρο λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε λίγο πριν τους αγώνες. Σήμερα δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Τους κέρδισε όλους με σχετική άνεση. Η διαφορά δυναμικότητας με τους αντιπάλους του ήτνα τεράστια. Περιμέναμε μια διάκριση εφέτος και φυσικά περιμένουμε να δούμε ακόμη περισσότερα πράγματα από αυτόν στο άμεσο μέλλον. Είναι από τα παιδιά που μπορούν να φτάσουν σε ακόμη υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Του αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης.

Φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο Βασίλι Μπαλαμπανασβίλι, ο οποίος αφιέρωσε το μετάλλιο στους προπονητές του και τον σύλλογό του τον Φίλιππο Αμυνταίου. «Ένοιωθα καλά κι αυτό φάνηκε στους αγώνες μου. Ευχαριστώ τους προπονητές μου και τον σύλλογό μου που στέκεται δίπλα μου».