24/04/2024

Ρίο ντε Τζανέιρο 2013: Ήρθε η ώρα του Ηλία Ηλιάδη

Στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην Ασία (Τόκιο 2010), στην Ευρώπη (Παρίσι 2011) και πλέον ήρθε η ώρα για το 3 στα 3 στη Λατινική Αμερική. Αύριο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ηλίας Ηλιάδης καλείται να διατηρήσει τα σκήπτρα στην κατηγορία των -90κ. που κατέχει από τις τελευταίες δύο διοργανώσεις και παράλληλα να κάνει πραγματικότητα ότι δεν κατάφερε πριν από έξι χρόνια στο παγκόσμιο της Cidade Maravilhosa (σ.σ. «υπέροχη πόλη» όπως είναι το προσωνύμιο του Ρίο). Τότε είχε περιοριστεί στο ασημένιο μετάλλιο της κατηγορίας, αφού στον τελικό είχε γνωρίσει την ήττα από τον Γεωργιανό Ιρακλί Τσιρεκίντζε. Πλέον, πιο έμπειρος, πιο ώριμος και πιο δυνατός από ποτέ, ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο, έχει την υποχρέωση να πάρει το τρόπαιο… σπίτι του! Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού εφόσον έρθει το χρυσό μετάλλιο, θα δημιουργήσει ένα μοναδικό ρεκόρ -με την κατάκτηση τριών σερί χρυσών μεταλλίων σε διάστημα τεσσάρων ετών (μεσολάβησαν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου)- ισάξιο ενός μοναδικού αθλητή όπως είναι οΗλίας Ηλιάδης.

«Ο Ηλίας είναι έτοιμος για το καλύτερο, έτοιμος για ένα μετάλλιο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σωματική και ψυχολογική, έχει δουλέψει σκληρά όλο το χρόνο και θα μπει στους αγώνες δυνατά, όπως κάνει πάντα. Η κλήρωση έχει φέρει μπροστά μας δυνατούς αθλητές, αλλά ξέραμε ότι θα αντιμετωπίζαμε καλά ονόματα του παγκόσμιου τζούντο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να γυρίσουμε στην Ελλάδαμε με μια μεγάλη διάκριση. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό και με τη βοήθεια του Θεού, ελπίζω να ανταμειφθούν οι κόποι μας», δήλωσε ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης στο hjf.gr αναφερόμενος στη νέα αγωνιστική πρόκληση του Mr. Ippon.

Ο Ηλίας Ηλιάδης θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ οι τελικοί θα ολοκληρωθούν στις 01:30 ξημερώματα Σαββάτου.

Ο Σλοβάκος Ραντλ (και πάλι) στο δρόμο του Ηλιάδη


Όπως ακριβώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έτσι και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Σλοβάκος Μίλαν Ραντλ θα αποτελέσει το πρώτο αγωνιστικό εμπόδιο για τον Ηλία Ηλιάδη. Με τον Ραντλ, ο οποίος βρίσκεται στο Νο-27 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει αναμετρηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν με τον Ηλιάδη να μετράει τρεις νίκες. Το 2009 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ, όταν ο Ηλιάδης βρισκόταν στη μεγαλύτερη αγωνιστική κάμψη της καριέρας του, ο Ραντλ είχε επικρατήσει στη φάση των «32», όμως στις 10 Δεκεμβρίου 2011 ο Έλληνας τζουντόκα πήρε… εκδίκηση κατά τη διάρκεια του Γκραν Σλαμ στο Τόκιο. Η δεύτερη νίκη για τον Ηλιάδη ήρθε τον Μάιο του 2012 κατά τη διάρκεια του Γκραν Σλαμ της Μόσχας, ενώ… τρίτωσαν πέρυσι, στον α` προκριματικό γύρο για το Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου με Waza-ari.

Από τη στιγμή που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του Ραντλ, ο Έλληνας τζουντόκα θα βρεθεί αντίπαλος του Ολλανδού Γκουιλέμ Έλμοντ, Νο-24 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο 32χρονος αθλητής, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005 στο Κάιρο στην κατηγορία των -81 κιλών, ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση του2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είχε βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών, πάντα στα -81 κιλά.

Εφόσον δεν… στραβώσει κάτι μέχρι τον τελικό του προκριματικού γκρουπ (προημιτελικά), τότε ο Ηλιάδης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ιάπωνα Μασάσι Νισιγιάμα (Νο-8 στον κόσμο). Οι δύο «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, έχουν αναμετρηθεί δύο φορές στο παρελθόν. Στο παγκόσμιο Masters του Μπακού το 2011 νικητής αναδείχθηκε ο Ηλιάδης, ενώ ένα χρόνο αργότερα στο παγκόσμιο Masters που διεξήχθη στο Αλμάτι, επικράτησε ο Ασιάτης τζουντόκα με Yuko.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΤ