18/04/2024

Ο Michael Jordan του τζούντο

Την τελευταία δεκαετία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο τζούντο. Η τελευταία ήττα που υπέστη εντοπίζεται το 2010. Έκτοτε μετρά 134 διαδοχικές νίκες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πανηγύρισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Εκεί, όπου κατέκτησε τον 9ο τίτλο, επίδοση που συνιστά ρεκόρ. Ο Teddy Riner είναι ένας ξεχωριστός αθλητής που πρέπει να γνωρίσεις.


Η γαλλική εφημερίδα Equipe (των 286.000 πωλήσεων το έτος 2017 και των 100.000.000 «επισκέψεων» στο site) του αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο, ανήμερα της ανάδειξής του σε Παγκόσμιο πρωταθλητή judo, για 9η φορά. Παρεμπιπτόντως, έπαιζε η εθνική ποδοσφαίρου στα προκριματικά του 2018 FIFA World Cup και αυτή του μπάσκετ στο Eurobasket. Ο Teddy Riner ωστόσο, πέτυχε κάτι που δεν είχε προηγούμενο και δύσκολα θα ‘χει επόμενο. Για αυτό και κρίναμε πως ήλθε η ώρα να γνωριστούμε.

Ο παγκόσμιος αθλητισμός είναι γεμάτος με μεγάλα ονόματα. Ελάχιστοι όμως, έχουν καταγραφεί ως θρύλοι. Έχουν κυριαρχήσει στο χώρο τους, έχουν αγαπηθεί, έχουν γίνει αντικείμενο θαυμασμού και… αιτία φόβου -ισόποσα. Ακόμα πιο λίγοι έχουν αλλάξει το άθλημα τους, το ‘χουν περάσει στο επόμενο επίπεδο. Ένας είναι ο Muhammed Ali, στην πυγμαχία. Άλλος ο Usain Bolt, στους αγώνες της «μιας ανάσας» -ου μην του στίβου γενικότερα. Σε αυτό το κλειστό κλαμπ ανήκει και ο Michael Jordan. Ε, ο Teddy Riner είναι ο βασιλιάς του judo.

Σε αφιέρωμα που του έκανε μεγάλο αμερικανικό μέσο (edition.cnn.com) τον είχαν συστήσει  ως «Judo’s history-making man mountain». Δηλαδή ο άνθρωπος-βουνό που γράφει ιστορία στο judo. Όπου «judo», η παιδαγωγική μέθοδος που είχε ανακαλύψει ο Ιάπωνας Kanō Jigorō (αθλητής και παιδαγωγός) το 1882, για σωματική, πνευματική και ηθική εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά το «βουνό» που τοποθετήθηκε δίπλα στο όνομα του Teddy Riner, στον τίτλο του αφιερώματος που σου είπα, το λες και… ρεαλιστικό χαρακτηρισμό, αν σκεφτείς πως ο Teddy Riner έχει ύψος 2.03 και είναι 140 κιλά. Στον πάγκο σηκώνει 230 κιλά και υπάρχουν και αποδείξεις.

Όταν πατά το πόδι του στο tatami γίνεται ο πιο επιθετικός αθλητής πολεμικών τεχνών που έχεις δει. Όταν τελειώνει το ματς γίνεται ο «Teddy Bear», παρατσούκλι που του ‘χουν δώσει εδώ και χρόνια οι συμπατριώτες του. Η αφορμή για να ασχοληθούμε με «τον καλύτερο judoka στην ιστορία του αθλήματος» ήταν η κατάκτηση του 9ου παγκοσμίου τίτλου. Επίδοση που δεν έχει επιτύχει ποτέ άλλοτε μέλος της συγκεκριμένης -ή άλλης- πολεμικής τέχνης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου της Νίκης Μπάκουλη στο sport24.gr