20/04/2024

Νέα ανακοίνωση – απάντηση Ηλιάδη στην προσωρινή διοίκηση τζούντο

Ο «πόλεμος» στις τάξεις του ελληνικού τζούντο καλά κρατεί και η πλευρά Ηλιάδη απαντάει στην προσωρινή διοίκηση με νέα ανακοίνωση. 


Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Μπορεί η προσωρινή διοίκηση να αποτελεί οριστικά παρελθόν από την οικογένεια του τζούντο, ωστόσο η διοίκηση του Γιάννη Καφενταράκη φροντίζει να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε από το μοναδικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το περασμένο τετράμηνο. Προς ενημέρωση της αθλητικής ηγεσίας αλλά πρωτίστως για την ενημέρωση των σωματείων-μελών της ΕΟΤ, η εκλεγμένη διοίκηση του κ. Καφενταράκη εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντάει στις «εικασίες» και τα «ψεύδη» της προσωρινής διοίκησης.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τέσσερις μήνες επέδειξαν αδιαφορία για την πορεία του αθλήματος και το μόνο που επιζητούσαν ήταν να γίνουν «τιμωροί» και να φέρουν την «κάθαρση». Αυτοί που όταν αποχώρησαν από το Τζούντο άφησαν 912.619 € χρέη στην Ομοσπονδία, ενώ η Ομοσπονδία τότε ελάμβανε 1.200.000 € περίπου επιχορήγηση ετησίως.

Με μεγάλη προσοχή διαβάσαμε το μοναδικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Προσωρινή Διοίκηση στους τέσσερις μήνες παρουσίας της στο Τζούντο, που στιγματίστηκε από αδιαφορία προς το άθλημα, περιφρόνηση προς τα σωματεία, διάλυση των εθνικών ομάδων και αντιπαλότητα με εκείνους που έχουν φέρει επιτυχίες στο άθλημα.

Ο συντάκτης του δελτίου τύπου (που συντάχθηκε μετά την έκδοση της απόφασης με βάση την οποία δεν ήταν πλέον νόμιμος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας) εκτιμούμε ότι αγνοεί βασικές νομικές έννοιες.

Ειδικότερα:
Το καταστατικό μας αναφέρει στο άρθρο 10 παρ β: τα μέλη της Ε.Ο.Τ πρέπει να καλούνται να παραστούν στις ΓΣ- τακτικές και έκτακτες – 15 τουλάχιστον ημέρες πιο πριν με δημοσιεύσεις σε αθλητικές εφημερίδες και έγγραφες προσκλήσεις….»

Η Γραμματεία της Ομοσπονδίας απέστειλε την πρόσκληση για τη σύγκληση της ΓΣ στα σωματεία, δημοσίευσε αυτήν σε 2 αθλητικές εφημερίδες όπως ορίζει το καταστατικό και την ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδας , διαδικασία που γινόταν από το 2001 και επί των ημερών σας κ. Σουφλέρη.

Απόδειξη είναι ότι όλα τα σωματεία προσήλθαν και κανένα σωματείο δεν διαμαρτυρήθηκε για μη ενημέρωσή τους. Επομένως αυτό που αναφέρει ο συντάκτης του δελτίου τύπου «δεν στάλθηκε ποτέ ….. ενημέρωση στα σωματεία» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το ερώτημα είναι σαφές κι αφορά τον συντάκτη του Δελτίου Τύπου. Πως γνωρίζει ότι τα σωματεία δεν ενημερώθηκαν, αφού ο ίδιος στις αρχαιρεσίες δεν εκπροσωπούσε κάποιο σωματείο; Μήπως έχει την επιθυμία να είναι πρόεδρος στην ομοσπονδία χωρίς να ανήκει σε κάποιο σωματείο; Μάλιστα προσφάτως έγινε μέλος σε σωματείο της Θεσσαλονίκης, που κίνησε τη δικαστική περιπέτεια σε βάρος της Ομοσπονδίας. Προφανώς μετοίκησε στην Θεσσαλονίκη!!

Σχετικά με τις «εκλογικές συνελεύσεις παρελθόντων ετών….» προφανώς το Δελτίο τύπου αναφέρεται στις αρχαιρεσίες επί των ημερών άλλων Διοικήσεων που προϊστατο και πάλι ο απελθών διορισθείς με προσωρινή διαταγή πρόεδρος, καθώς οι μόνες εκλογές που διενήργησε η διοίκησή μας ήταν το Νοέμβριο 2016 και με απόφαση του ΔΣ (Οκτώβριο 2016) αποκλείσθηκαν 10 σωματεία, επειδή δεν διέθεταν ειδική αθλητική αναγνώριση, τα οποία όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, είναι φίλα προσκείμενα προς τη διοίκησή μας. Επιλέξαμε όμως το δρόμο της νομιμότητας.

Το ερώτημα είναι σαφές. Στις αρχαιρεσίες τον Οκτώβριο 2004 και Σεπτέμβριο 2008 που τις διενήργησε η διοίκησή με πρόεδρο τον κ.Σουφλέρη και επενεξελέγη ο ίδιος πρόεδρος, πως ψήφισαν τα σωματεία: ΣΒΑ Τρικάλων, Α.Σ. Ζευς, Άτλας Λαμίας, Παλαίστρα Ελασσόνας (2004) και Γυμναστικός Σύλλογος Αθλητής Ρόδου, Α.Σ. Δημοκρίτειο, Όλυμπος Μουδανιών Α.Σ Παγκρατίου Λαμίας το 2008; Είχαν ειδική αθλητική αναγνώριση; Ή μήπως ΔΕΝ είχαν ;

Στις 27/10/2016 συνεδρίασε το ΔΣ, το οποίο προέβη σε έλεγχο νομιμότητας των εκπροσώπων των σωματείων- μελών. Δεν υπήρχε καμία καταγγελία για εκπρόσωπο σωματείου. Αντίθετα υπήρχαν έντονες φωνές ότι η αίτηση υποψηφιότητας του συνδυασμού με τον κ. Σουφλέρη είχε αρκετές ελλείψεις, όπως επί παραδείγματι ότι δεν συνοδευόταν από τις προβλεπόμενες υπεύθυνες δηλώσεις, υπεβλήθη μέσω κινητού τηλεφώνου με ηλεκτρονικό μήνυμα και δεν είχε υπογραφές των υποψηφίων. Όμως το τότε ΔΣ, στα πλαίσια της πολυφωνίας και της δημοκρατικής διαχείρισης της ομοσπονδίας, έκανε δεκτή την υποψηφιότητα του συνδυασμού εκείνου που ως γνωστό έλαβε μόνον εννέα ψήφους στους 56 ψηφίσαντες.

Αντί λοιπόν με το Δελτίο Τύπου να κατηγορούνται νόμιμα ορισμένοι εκπρόσωποι σωματείων, που είναι και πρόεδροι σωματείων, καλό θα ήταν, στο μέλλον τουλάχιστον, όποιος καταθέτει υποψηφιότητα, να επιμελείται να είναι αυτή ολοκληρωμένη.

Και βέβαια όποιος αναφέρεται σε δήθεν παραβίαση διατάξεων του Ν. 2725/99, τουλάχιστον να διευκρινίζει σε ποιο ακριβώς άρθρο αναφέρεται και για ποιούς εκπροσώπους, γιατί όπως πρέπει οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ο Αθλητικός Νόμος έχει 140 άρθρα.

Σχετικά με πρόσληψη του κ. Νικ. Ηλιάδη ως ομοσπονδιακού προπονητή, ο κ. Σουφλέρης πρέπει να ενημερώσει τους ανθρώπους του Τζούντο καθώς η πρόσληψη αυτή έγινε επί των ημερών του το 2001. Δέκα χρόνια είχαν γίνει ανανεώσεις συμβάσεων (το 2004, το 2006 και το 2008) του ομοσπονδιακού μας προπονητή. Προφανώς αυτές οι ανανεώσεις δεν είναι παράνομες, ενώ αυτές που έγιναν μεταγενέστερα του κ. Σουφλέρη είναι «έκνομες» και θα απαιτηθεί ο καταλογισμός των μισθών του. Αναρωτιόμαστε εάν θα απαιτηθεί και από τον κ.Σουφλέρη.

Όμως ο αθλητικός Νόμος 2725/99 στο άρθρο 30 παρ. 3 (και όχι αόριστα) είναι σαφής: ΟΙ προσλήψεις προπονητών, τεχνικών συμβούλων, γυμναστών επιστημονικών συμβούλων… εξαιρούνται από τις διαδικασίες του Ν. 2190/1994 (ΑΣΕΠ). Όπως είναι κατανοητό κάθε ομοσπονδία έχει δικαίωμα να συνεργάζεται με τους προπονητές με τους οποίους κρίνει ότι θα έχει επιτυχίες και ειδικότερα όταν αυτός έχει παγκόσμιες –πανευρωπαϊκές επιτυχίες και έχει φέρει και δύο ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ.

Σχετικά με την καταβολή πριμ προπονητών από επιτυχίες αθλητών και αθλητριών από καταγγελίες του σωματείου Ηρακλής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 2725/99 (και όχι αόριστα) αναφέρονται αναλυτικά οι διαδικασίες χορήγησης οικονομικών παροχών σε αθλητές που σημείωσαν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις. Η αναφερόμενη διαδικασία τηρείται από τη ΓΓΑ και η οποία είναι και υπεύθυνη να καταβάλει τις οικονομικές παροχές ή να τις άρει. Αναρωτιόμαστε ποιος εκτιμά ότι μπορεί να υποκαταστήσετε την δημόσια υπηρεσία και τις υπηρεσίες της ΓΓΑ;

Η διοίκησή μας για την καλύτερη προετοιμασία των μελών της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ) Κι μας παραχωρήθηκε αίθουσα προπόνησης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2016 εντελών δωρεάν. Μετά τους Ο.Α υπήρξε συμφωνία με τη διοίκηση του ΣΕΦ να μας δοθεί η αίθουσα, όπου έκαναν προπόνηση τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων καθώς και όλα τα σωματεία της περιοχής, όπως αναγράφει και το συμφωνητικό, αντί 650 € μηνιαίως. Επιβλέπουσα των προπονήσεων του κλιμακίου ήταν η 5η Ολυμπιονίκης Μαρία Καραγιαννοπούλου. Οι προπονήσεις του κλιμακίου σταμάτησαν μόλις διορίσθηκε με προσωρινή Προσωρινή Διοίκηση με πρόεδρο τον κ. Σουφλέρη. Σύμφωνα με το καταστατικό της ομοσπονδίας μας σκοπός είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια του Τζούντο. Τα σωματεία-μέλη της ομοσπονδίας δεν ανήκουν σε καμία οικογένεια αλλά στους αθλητές και τους ανθρώπους του Τζούντο.

Με την ευκαιρία της αναφοράς στο ΣΕΦ. αντί να κατηγορούμασθε εμείς επειδή ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη του τζούντο, παρακαλούμε την προηγούμενη Διοίκηση να ενημερώσει τους ανθρώπους του Τζούντο, πως δημιουργήθηκε το χρέος των 32.707,44 ευρώ επί της θητείας της; Το χρέος αυτό παρέμενε από το 2009 μέχρι που η διοίκησή μας έκανε διακανονισμό το 2016 και έχει ήδη καταβάλει 22.000 €.

Η Ε.Ο. Τζούντο κατά την τετραετία 2012-2016 προέβη στη σύναψη συμβάσεων και ανανεώσεων με συνεργάτες, ειδικότερα με τον ομοσπoνδιακό προπονητή, το λογιστή και την υπεύθυνη γραφείου τύπου, σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 του Ν. 2725/99. Δεν έκανε καμία πρόσληψη υπαλλήλου. Το τακτικό προσωπικό αποτελείται από τέσσερις εργαζόμενους, όσοι ήταν δηλαδή και πριν τέσσερα χρόνια.

Ο Ρομάν Μουστόπουλος μετά την επίπονη διαδικασία και πολύμηνη προετοιμασία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου δυστυχώς δεν μπόρεσε πετύχει κάτι σημαντικό. Μετά τους Ο.Α του Ρίο έχασε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στο τελικό της κατηγορίας του. Ο αθλητής θεώρησε ότι ως δεύτερος στην κατηγορία του δεν θα προετοιμαζόταν επαρκώς για την επόμενη Ολυμπιάδα και τους προσεχείς διεθνείς αγώνες, κάτω από τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και ζήτησε να ψάξει να βρει άλλη χώρα για να αγωνισθεί. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης μάταια προσπάθησε να τον μεταπείσει και απογοητευμένος ζήτησε γραπτώς να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευθεί μόνος του το αθλητικό μέλλον του. Η διοίκηση μας δεν θα μπορούσε ούτε να παραβλέψει τις παρακλήσεις ενός αθλητή ούτε να σταθεί εμπόδιο σε κάποιο αθλητή και του δόθηκε γραπτώς η δυνατότητα να αγωνισθεί όπου ήθελε. Όμως είναι προφανές ότι αυτά τα αθλητικά ιδεώδη τα μοιράζονται μόνον τα αληθινά μέλη της οικογένειας του Τζούντο. Στις 18/12/2016 παραχωρήσαμε στον αθλητή τη δυνατότητα γραπτώς, θέμα που θα λάμβανε έγκριση στη συνεδρίαση του ΔΣ που είχε ορισθεί στις 19/1/2017 (αρ.πρωτ πρόσκλησης 7079/16-1-2017), το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς στις 18/1/2017 ορίσθηκε η προσωρινή διοίκηση.
Είναι παράδοξο να κατηγορούμαστε ότι αφήνουμε σπουδαίους αθλητές να φύγουν, όταν η διορισμένη με προσωρινή διαταγή διοίκηση, κατά τη διάρκειας της 4μηνης προσωρινής θητείας της, διέλυσε την εθνική ομάδα, οι αθλητές δεν έλαβαν μέρος σε κανένα διεθνές τουρνουά ή προπονητικό καμπ, περικόπησαν τα οδοιπορικά τους κλπ.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Ρομάν δεν έχει βρει ακόμα το δρόμο του και πιθανώς να σταματήσει το τζούντο. Παρακαλούμε να μη βάζετε τους αθλητές στο κέντρο της αντιπαράθεσης και πρωτίστως να μην επιδιώκετε πολιτικά κέρδη από μια τραγική περίπτωση αθλητή.

Η ΓΓΑ με το αρ. πρωτ 28379/4-12-2012 έδωσε την έγκρισή της, κατόπιν αιτήματος της Ε.Ο. Τζούντο, να διεκδικήσουμε τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στην Ελλάδα, αδαπάνως για τη ΓΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 2725/99. Η Ομοσπονδίας μας προχώρησε στη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και εκτός των άλλων μελών, με συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Φυλής , τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού – Αθλητικού Οργανισμού, και εκπροσώπου της ΓΓΑ, που ορίστηκε με το αρ. πρωτ 19186/19-7-2013 έγγραφό της.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τζούντο με αρ. πρωτ 3555/29-10-2013 έγγραφό της ανάθεσε στο Sport Camp Λουτρακίου τις υπηρεσίες διαμονής, μεταφορών, διατροφής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων.

Στις 10-1-2014 υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό με το Sport Camp Λουτρακίου, όπου αναλαμβάνει και σύμφωνα με το προαναφερθέν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Επίσης η Ε.Ο. Τζούντο δεν αναλάμβανε καμία οικονομική υποχρέωση. Αντίθετα όλο το αθλητικό υλικό και εξοπλισμός που αγοράσθηκαν ειδικά για τους αγώνες πέρασε στη διαχείριση της Ομοσπονδίας (αρ. πρωτ 4737/15-10-2014). Αποτέλεσμα ήταν να διεκδικήσουμε και να διοργανώσουμε με ιδανικό τρόπο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2014 και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον αθλητικό νόμο. Πρωτίστως χωρίς να επιβαρυνθεί η ομοσπονδία ούτε ένα ευρώ.

Με την ευκαιρία της αναφοράς διεκδίκησης μίας μεγάλης διοργάνωσης, παρακαλούμε τον συντάκτη του προηγούμενη Δελτίου Τύπου να ενημερώσει τους ανθρώπους του Τζούντο, γιατί δεν διοργανώσαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 2009, ενώ μας είχε ανατεθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και πόσα ευρώ κόστισε στην ομοσπονδία μας οι επιλογές (διαφημιστικά, υπηρεσίες κ.α) για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που τελικά ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ. Και φυσικά όταν προηγούμενη διοίκησή κ. Σουφλέρη διοργάνωνε τα «Αλεξάνδρεια» & « Ακρόπολις» που επιβάρυναν κατά χιλιάδες ευρώ την ομοσπονδία μας, είχαν γίνει διαγωνισμοί;

Σχετικά με τη διοργάνωση Iliadis Cup, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναθέτει σε σωματεία τη διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου, που τους ανατίθενται μέσω των εθνικών ομοσπονδιών. Είναι μια πάγια πρακτική πολλών ετών και πουθενά δεν προβλέπουν κάτι αντίθετο «οι σχετικές διατάξεις του Ν. 2725/99».

Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009 από το σωματείο Φίλιππος Αμυνταίου, επί διοικήσεως. Σουφλέρη. Το 2017 κατά τον χρόνο που υπήρχε η διορισμένη με προσωρινή διαταγή προσωρινή διοίκηση έγινε προσπάθεια να ματαιωθεί, αλλά κατόπιν παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ανατέθηκε στο σωματείο Ολυμπιονίκης Ρέντη.

Η απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης να διοργανώσει το Iliadis Cup το σωματείο Ολυμπιονίκης Ρέντη δεν αντιτίθενται στις «σχετικές διατάξεις του Ν. 2725/99»;

Οι πολύ καλές σχέσεις, προσωπικές & διοικητικές, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Σολοβέιτσκ με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας καθώς και με τον ομοσπονδιακό προπονητή μας Νίκο Ηλιάδη, είχε ως αποτέλεσμα να μας συνδράμουν όλα αυτά τα χρόνια οικονομικώς και μας υποστηρίξουν σε πολλά επίπεδα. Εκτός των άλλων, παραχώρησε τατάμι για τις ανάγκες του τουρνουά Iliadis Cup στο σωματείο Ολυμπιονίκης Αγ. Ι. Ρέντη. Τα έξοδα μεταφοράς πληρώθηκαν από το σωματείο και το τατάμι βρίσκεται στην αποθήκη της ομοσπονδίας και το χρησιμοποιεί η ομοσπονδία όπου κριθεί απαραίτητο.

Οι αποφάσεις που αφορούν την έγκριση του προϋπολογισμού, του οικονομικού απολογισμού, του ισολογισμού, των μεταβάσεων των εθνικών ομάδων στο εξωτερικό, των μισθολογικών δαπανών για όλα αυτά τα έτη αναρτώνται στο Διαύγεια από την εποπτεύουσα αρχή , που είναι η ΓΓΑ.

Οι… ενδεικτικές αναφορές περί διαγραφών απαιτήσεων – οφειλών αφορούν τις διοικήσεις των ετών 2010-2011 και προφανέστατα είναι διαγραφή απαιτήσεων – οφειλών που δημιουργήθηκαν τα έτη 2001-2009, επί των ημερών της προηγούμενης Διοικήσεως.
Όσο αφορά την περιβόητη έκθεση των ορκωτών ελεγκτών θα σας προκαλούσαμε να τη δημοσιεύσετε, ώστε να μάθουν οι άνθρωποι του τζούντο ότι τέσσερα έτη διαχειριστήκαμε με το πιο τίμιο και καθαρό τρόπο την ομοσπονδία μας. Άλλωστε το γνωρίζουν πολύ καλά και για αυτό μας εμπιστεύθηκαν, με υψηλά ποσοστά μάλιστα, το μέλλον του αθλήματος μας».