29/03/2024

Λέο Μάτος: Το σκληρό παιδί απ’την φαβέλα που έμαθε τζούντο για να επιβιώνει

Ένας  από τους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στην σημερινή Σούπερ Λιγκ είναι ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Λέο Μάτος. 


Ο σκληροτράχηλος μπακ παίζει σχεδόν πάντα στα όρια του αντιαθλητικού κάτι που στο ποδόσφαιρο φαίνεται σκληρό, όμως για εμάς τους μαχητικούς είναι θεμιτό. Ο Βραζιλιάνος μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας όπου χρειάστηκε πολλές φορές να αμυνθεί για να επιβιώσει. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο paokfc.gr παραδέχεται πως έμαθε Τζούντο για να ανταπεξέλθει!

«Στη φαβέλα βιώνεις πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Βλέπεις πράγματα που δεν πρέπει να βλέπει ένα παιδί. Κόσμο να σκοτώνεται μπροστά σου, κλέφτες, ξύλο, ναρκωτικά. Ήταν θέμα… επιβίωσης.

Δεν ήθελα ποτέ ν’ ασχοληθώ με το τζούντο, αλλά ήταν θέμα ανάγκης. Στη Βραζιλία γυρίζεις από το σχολείο γύρω στις 13:00, τρως κι έπειτα είσαι έξω στη γειτονιά. Στους δρόμους μαζεύονται σχεδόν 200 άτομα και όλοι παίζουν ποδόσφαιρο.

Η μία γειτονιά με την άλλη. Εγώ ήμουν ο πιο μικρός και υπήρχαν κάποια μεγαλύτερα παιδιά που με έδερναν. Μια μέρα γύρισα στο σπίτι κλαμένος και μαύρος στο ξύλο.

Τότε η μητέρα μου, μου είπε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με έστειλε να μάθω τζούντο για να μην τις…τρώω. Έτσι, πήγα, έμαθα να προστατεύω τον εαυτό μου και στη συνέχεια σταμάτησα».