28/03/2024

Δύο χρυσά μετάλλια η Ελλάδα στο 9th Iliadis Cup

Η αυλαία του Junior European Judo Cup Athens 2017 που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, έπεσε με την Ελλάδα να συνεχίζει την παράδοση που τη θέλει να κατακτά ένα τουλάχιστον μετάλλιο στις μέχρι τώρα διοργανώσεις.


Στα -63 κιλά, η Μίνα Αγνέτα Ρίκεν πήρε το χρυσό μετάλλιο, όπως και ο Δημήτρης Τσουμήτας στα +100 κιλά. Τα δύο χρυσά μετάλλια έφεραν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, μπροστά από την 3η Αυστρία (2-0-0) και την 4η Ουκρανία (1-3-1).

Η Τουρκία, όπως άλλωστε φάνηκε και από την πρεμιέρα, κατέκτησε την πρώτη θέση. Οι εκπρόσωποι της γειτονικής χώρας, πήραν οκτώ χρυσά, πέντε ασημένια και οκτώ χάλκινα μετάλλια και έφτασαν με χαρακτηριστική άνεση στην κορυφή.

Το 9ο Iliadis Cup διεξήχθη με τη συμμετοχή 238 τζουντόκα από 24 χώρες με διοργανωτή σύλλογο τον Ολυμπιονίκη Αγ. Ι. Ρέντη.

Ρίκεν και Τσουμήτας από… χρυσό
Ένα λεπτό και τέσσερα δευτερόλεπτα χρειάστηκε η Ρίκεν για να κάμψει την αντίσταση της Γιιοβάνα Ομπράντοβιτς από την Σερβία και να πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -63 κιλών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2016 ήταν 3η, ενώ το 2015 κατετάγη 5η, χρειάστηκε τρεις νίκες μέχρι να φτάσει στον τελικό, όπου εκεί με δύο Waza-ari και Ippon πανηγύρισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

«Είμαι ενθουσιασμένη για τη κατάκτηση αυτού του χρυσού μεταλλίου που εκτός των άλλων δείχνει ότι είμαι σε μία ανοδική πορεία. Μετά την πέμπτη θέση του 2015, πέρυσι ήμουν τρίτη κι εφέτος πρώτη, κάτι που σημαίνει ότι η προπόνησή μου αποφέρει καρπούς. Ήθελα πολύ τη νίκη και για να την πετύχω, προπονούμαι σκληρά και καθημερινά, βάζοντας τον καλύτερό μου εαυτό. Παρακολουθώ αυτές τις δύο ημέρες τους Έλληνες αθλητές και διαπιστώνω ότι το επίπεδο είναι όπως πάντα υψηλό και ότι έχουν να δώσουν πολλά στο μέλλον. Ο Ηλίας Ηλιάδης, αποτελεί για μένα πρότυπο και ίνδαλμα και νοιώθω μεγάλη τιμή που αγωνίζομαι σε μια διοργάνωση που φέρει το όνομά του. Μελλοντικοί μου στόχοι είναι να διεκδικήσω στους εφετινούς διεθνείς αγώνες ό,τι μπορώ καλύτερο με πρώτο στόχο τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο U21 του Βερολίνου», δήλωσε η αθλήτρια του ΑΟΝ Αργυρούπολης.

Ο Τσουμήτας, στον τελικό των +100 κιλών νίκησε τον Βλάντισλαβ Μπερέζκα από την Ουκρανία. Ο πρωταθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου, πέρυσι ήταν 7ος στην αντίστοιχη διοργάνωση, όμως εφέτος η καλή κλήρωση σε συνδυασμό με την εξαιρετική αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε, τον έφεραν στην πρώτη θέση της μεγαλύτερης κατηγορίας σωματικού βάρους.

«Δεν σκεφτόμουν τίποτα κατά τη διάρκεια του τελικού. Η νίκη οφείλεται στις οδηγίες του προπονητή μου, ο οποίος με τις συμβουλές και τη στρατηγική, με έχει φέρει σε αυτό το εξαιρετικό σημείο. Έβαλα τα δυνατά μου σε αυτόν τον δύσκολο τελικό και αφιερώνω τη νίκη στους γονείς μου που έχουν σταθεί δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος μου, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 που ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να προκριθώ και να διακριθώ. Όλοι οι Έλληνες αθλητές είναι σε καλό επίπεδο και μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε τις επιτυχίες που φέρναμε όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης U18 του 2015 στη Σόφια.

Η κατάταξη των υπόλοιπων Ελλήνων τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης:
-90 κιλά
5. Μάρκος Παπαδόπουλος
7. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
+100 κιλά
5. Γιώργος Χρήστος Παπουτσάκης
5. Γιώργος Πασαλίδης
7. Απόλλων Μπιζμπιρούλας
-63 κιλά
7. Μαριάνθη Ειρήνη Σκορδά
-70 κιλά
7. Ελένη Γαρυφαλλίδου
Με τα μετάλλια των Ρίκεν και Τσουμήτα, η Ελλάδα έφτασε τα 61 στην ιστορία του Iliadis Cup (2009-2017).

Χρυσό μετάλλιο για την Αμερικανίδα Νεφέλη Παπαδάκη
Η ελληνικής καταγωγής Νεφέλη Παπαδάκη, μοναδική εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη διοργάνωση των Άνω Λιοσίων, κατέκτησε την πρώτη θέση στα -78 κιλά. Η 5η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U18 που έγινε το 2015 στο Σεράγεβο, σημείωσε τρεις νίκες στον δρόμο προς τον τελικό, εκεί όπου αντιμετώπισε την Νάργες Μπεν Χμιντα από την Τυνησία. Ο τελικός κρίθηκε στο Golden Score με την πρωταθλήτρια από το Σικάγο, να «κλέβει» το χρυσό μετάλλιο στις παρατηρήσεις.

Μιλώντας άπταιστα ελληνικά η Παπαδάκη είπε: «Το 2004 ήμουν στην Ελλάδα και παρακολουθούσα τον Ηλία Ηλιάδη να θριαμβεύει στα 17 του χρόνια. Αυτό ήταν ένα κίνητρο για μένα να ασχοληθώ με το τζούντο και 13 χρόνια μετά, εδώ, στην δεύτερη πατρίδα μου, κατακτώ ένα χρυσό μετάλλιο. Αγωνίστηκα στον τελικό με πολλή σκέψη και στρατηγική. Πίστευα τη νίκη και ενθουσιάστηκα γιατί διαπίστωσα τις μεγάλες μου δυνατότητες. Ήταν μια σπουδαία διοργάνωση και ελπίζω να έχω πολλές δυνατότητες να έρχομαι στην Ελλάδα και ν` αγωνίζομαι. Έχω αγωνιστεί απέναντι στην Ελισάβετ Τελτσίδου. Παρακαλουθώ το ελληνικό τζούντο και διαπιστώνω ότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο».

Στο Λουτράκι το EJU Junior Training Camp
Να σημειωθεί πως από αύριο, Δευτέρα 27 έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στο SportCamp του Λουτρακίου, θα πραγματοποιηθεί το EJU Junior Training Camp που διοργανώνει επίσης ο Ολυμπιονίκης Αγ. Ι. Ρέντη. Θα συμμετέχουν 82 αθλητές και αθλήτριες από πέντε χώρες.