29/03/2024

Γενέθλια με…προεδρικό μήνυμα!

ΜΆΡΙΟΥΣ ΒΙΖΕΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΟΥΝΤΟ

Μέρα γιορτής η 28η Οκτωβρίου για τους απανταχού Τζουντόκα…Ο ιδρυτής της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης, Τζιγκόρο Κάνο είχε γεννηθεί ανήμερα της εθνικής μας εορτής και τα μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας ανακήρυξαν, πέρυσι, την παραπάνω ημέρα ως «World Judo Day»!
Ο πρόεδρος μάλιστα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Μάριους Βίζερ απέστειλε μήνυμα σε όλους τους αθλητές και προπονητές, τονίζοντας τα πάντα γύρω από τη φιλοσοφία του Τζούντο και τις αρχές που πρεσβεύει:

Αγαπητοί Judoka,

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η IJF διοργανώνει την Παγκόσμια Ημέρα Τζούντο, η οποία είναι μια ολόκληρη μέρα αφιερωμένη στις αξίες του αθλητισμού μας σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς σε όλο τον πλανήτη θα προετοιμάζετε μια ειδική εκδήλωση για να τιμήσετε το «δρόμο προς την ευγένεια».
Στην πραγματικότητα, όλοι εργάζεστε σε καθημερινή βάση για την προώθηση των αξιών και της φιλοσοφίας του αθλήματός μας. Είμαι πολύ περήφανος, και μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι χάρη στη σπουδαία δουλειά που κάνουμε.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο, στις αποστολές της, έχει την υποχρέωση να αναπτύξει το τζούντο σε όλους τους τομείς, χωρίς κανενός είδους κέρδος. Όταν ο Δάσκαλος Jigoro Kano δημιούργησε την τέχνη μας το 1882, θέλησε να δημιουργήσει ένα μέσο εκπαίδευσης και το έκανε. Αυτό είναι το θεμέλιο της επιστήμης μας.
Το Τζούντο έχει θεμελιώδεις αξίες που αναπτύσσονται φυσιολογικά στο ντότζο και στο τατάμι. Αυτές οι αξίες πρέπει να βρουν μια ευνοϊκή ηχώ στην καθημερινή ζωή και πάνω απ’ όλα στην κοινωνία μας.
Πέρυσι πετύχαμε μία φανταστική διοργάνωση στα «γενέθλιά μας». Χάρη σε όλους εσάς και την εφευρετικότητα σας, ήμασταν σε θέση να οργανώσουμε λαμπρές δραστηριότητες και στις πέντε ηπείρους. Το θέμα της πρώτης έκδοσης της Παγκόσμιας Ημέρας Τζούντο ήταν «σεβασμός». Το 2012, έχουμε επιλέξει «ΤΖΟΥΝΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ως το κύριο θέμα. Από όπου κι αν προέρχεται, όποια και αν είναι η κοινωνική κατάσταση, το φύλο, τις σωματικές ή πνευματικές ικανότητές, όλοι έχουμε ίσες ευκαιρίες πάνω στο τατάμι. Αυτό συμβολίζεται από το λευκό judogi…
Φέτος, θα θέλαμε να δούμε σε όλο τον κόσμο, στο ίδιο τατάμι και την ίδια στιγμή, όλες τις δραστηριότητες εκπαίδευσης: ανδρών και γυναικών, νέων και ενηλίκων. Θα θέλαμε επίσης να δούμε ψυχικά και σωματικά την άνθιση του Τζούντο μαζί με όλους τους πρωταθλητές πάνω στον  ίδιο αγωνιστικό χώρο…
ΤΖΟΥΝΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Υ.Γ. Η 28η Οκτωβρίου είναι η γενέθλια ημέρα του Jigoro Kano, είναι μια ετήσια ημέρα της ευαισθητοποίησης σχετικά με το τζούντο και τις αξίες του. Αυτή η μέρα είναι για όλους τους τζουντόκα. Ελπίζω όλοι οι επαγγελματίες, σύλλογοι και ομοσπονδίες να συσπειρωθούν για την ανάδειξη του μεγαλείου όλων των Τζουντόκα.
Με όλη μου τη φιλία και το σεβασμό για το έργο που έχετε αναλάβει σε καθημερινή βάση σε όλες τις σχολές σε όλο τον κόσμο.

Marius L. Vizer,
IJF Πρόεδρος