24/06/2022

Τζούντο: Ο 92χρονος Νίκος Κλουβάτος στην ομάδα των Ελλήνων βετεράνων που θα αγωνιστούν στο Ηράκλειο

Ο μακροβιότερος αθλητής Τζούντο

Κεντρικό πρόσωπο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τζούντο βετεράνων, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο από 2 έως 5 Ιουνίου στο Ηράκλειο, με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης, είναι αναμφίβολα ο Νίκος Κλουβάτος. Aναλυτικά η ανακοίνωση:

O 92χρονος τζουντόκα, με συμμετοχή σε περισσότερα από έξι Παγκόσμια πρωταθλήματα βετεράνων, βρίσκεται στη λίστα για τη διοργάνωση που θα γίνει στα Δύο Αοράκια και η οποία συγκεντρώνει συνολικά περισσότερους από 250 αθλητές και αθλήτριες από 31 χώρες.

Ο μακροβιότερος ενεργός αθλητή τζούντο παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί αφού στην ηλικιακή του κατηγορία δεν υπάρχουν άλλοι αθλητές. Ωστόσο σύμφωνα κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, τιμητική διάκριση για την πολυετή προσφορά του στο άθλημα του τζούντο, όπως άλλωστε είχε και συμβεί και μερικά χρόνια πριν στην Ισπανία, όταν και τον είχε βραβεύσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία (IJF).

Να θυμίσουμε ότι η τελετή έναρξης θα έχει… άρωμα Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 15:30, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ αναφορικά με τη Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, θα γίνει την Δευτέρα 30 Μαΐου (ώρα 13:00) στην Περιφέρεια Κρήτης.

Νίκος Κλουβάτος… σχεδόν ένας αιώνας ελληνικό τζούντο

Παρουσίαση-συνέντευξη του μακροβιότερου ενεργού αθλητή τζούντο παγκοσμίως, του 92χρονου Νίκου Κλουβάτου, στο επίσημο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, με αφορμή την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο βετεράνων που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η παρουσίαση-συνέντευξη του Νίκου Κλουβάτου στο hjf.gr :

Είναι το τζούντο, η πηγή της αθλητικής νιότης; Αν κρίνουμε από τον 92χρονο Νίκο Κλουβάτο η απάντηση μάλλον είναι ναι. Ο κάτοχος επτά DAN, διατηρεί τον τίτλο του μακροβιότερου ενεργού αθλητή τζούντο παγκοσμίως και αποτελεί παράδειγμα των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει ο αθλητισμός στην υγεία μας αφού όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που είχαμε μαζί του, η… αιώνια νεότητα μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή διαχείριση, εντός κι εκτός τατάμι! Και ο Νίκος Κλουβάτος είναι πρεσβευτής μιας θεωρίας αδιάψευστης.

Από μικρός είχε μεγάλη αγάπη για την γυμναστική η οποία τον «ανάγκασε» να ασχοληθεί με πολλά αθλήματα. Όμως τη δεκαετία του ‘60 καταστάλαξε στις μαχητικές τέχνες και συγκεκριμένα στο τζούντο.

«Το τζούντο με κατέκτησε γιατί πρώτα από όλα είναι ένα άθλημα ευγενικό, γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και δεν έχει πολλούς τραυματισμούς», δήλωσε όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τους λόγους που τον ώθησε να μπει στο «δρόμο της ευγένειας». Στην αρχή πήγαινε ως θεατής στις λιγοστές τότε προπονήσεις τζούντο και ο ίδιος ξεκίνησε στην ηλικία των 35 (!) ετών. Στην παρθενική του παρουσία στην σχολή τζούντο, εξέφρασε την ανησυχία για την ηλικία του στον συνομήλικό μάλιστα προπονητή του, δεδομένου ότι όλοι ήταν έως 20 χρόνων… «Όχι απλά με δέχτηκαν, αλλά με αγκάλιασαν. Παράλληλα με αγκάλιασε και το άθλημα».

Ο Νίκος Κλουβάτος ομολόγησε ότι το κίνητρο του για να συνεχίζει τόσα χρόνια είναι καθαρά η αγάπη προς το τζούντο και γενικότερα τον αθλητισμό. Αθλείται 365 ημέρες τον χρόνο, έχει προπονήσει πολλούς αθλητές που «έχουν γίνει πιο σπουδαίοι από εκείνον», χωρίς να λάβει ποτέ αμοιβή παρά μόνο ηθική ικανοποίηση. Θεωρεί ωστόσο πως η συνεχής παρουσία του στον χώρο του τζούντο τον έκανε να πετύχει όλα όσα έχει καταφέρει έως τώρα στη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βετεράνων θα λάβει τιμητική διάκριση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (όπως έχει συμβεί και παλαιότερα από την Παγκόσμια), δεδομένου ότι στην ηλικιακή του κατηγορία… δεν υπάρχουν αντίπαλοι και ως εκ τούτου, η συμμετοχή του έχει περιοριστεί στο κομμάτι της τελετής έναρξης, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης.

«Δεν έχω ξαναπάει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βετεράνων και η ομοσπονδία μας βρήκε τρόπο να συμμετέχω κι εγώ». Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος εντός Ελλάδας του κίνησε το ενδιαφέρον και με δεδομένο ότι για πρώτη φορά θα βρεθεί μπροστά στο κοινό της πατρίδας του, του έχει δημιουργήσει προσμονή και επιθυμία να ταξιδέψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην Κρήτη.

Δεν έκρυψε τη χαρά του για την ανάληψη από τη χώρα μας μια τόσο σημαντικής αθλητικής εκδήλωσης, δίνοντας συγχαρητήρια στην Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο.

Η διοίκηση της τελευταίας, το 2020, του παρέδωσε το τιμητικό 7ο DAN και όπως μας εκμυστηρεύτηκε αισθάνεται ευτυχής. Εφόσον δεν ξεκίνησε νωρίς ήταν δύσκολος ο ανταγωνισμός στους αγώνες στην πορεία του στο τζούντο, όμως «ευτυχώς ο κανονισμός της ομοσπονδίας προβλέπει ότι μπορούν να δοθούν DAN σε άτομα στυλοβάτες του αθλήματος με αναγνωρισμένη πορεία».

Παράλληλα δήλωσε πως τον χαροποιεί το γεγονός ότι «είναι εφικτό να βραβεύονται αθλητές που έχουν δείξει υποδειγματική αλλά και παραδειγματική στάση στην προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος».

Στάσεις ζωής, όπως αυτή του Νίκου Κλουβάτου, ενισχύουν τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός και μας δείχνουν ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε τόσο έντονες αλλαγές που υπέστη η ελληνική κοινωνία από το 1929 έως και σήμερα, η αγάπη για τον αθλητισμό και το τζούντο που έχει ο Νίκος Κλουβάτος έμεινε απαράμιλλη. Και τον ευχαριστούμε που μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο καθένας από εμάς.

Υπό την αιγίδα του ΠΣΑΤ το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων

Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), τελεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΕΟΤ, Δημήτρη Μιχαηλίδη με τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ,  Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, παρουσία και του ομοσπονδιακού προπονητή του τζούντο, Νίκου Ηλιάδη. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν και στη σημασία μια τέτοιας συνεργασίας, η οποία αποσκοπεί και στην περαιτέρω προβολή του μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, σε εθνικό επίπεδο.
 
Βαρδαβάς: «Το κλειστό στα Δύο Αοράκια είναι από τις καλύτερες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα»

Εκ των υποστηρικτών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είναι o Δήμος Ηρακλείου, με τον αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Βαρδαβά, να αναφέρεται αφενός στην προσπάθεια που κάνει η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, να καταστεί σε κέντρο φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και αφετέρου στο εγχείρημα του αθλητικού τουρισμού.

«Mας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους το γεγονός ότι μία διοργάνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο. Είναι αποτέλεσμα δουλειάς από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου να καταστεί το Ηράκλειο ένα αθλητικό κέντρο. Ένα κέντρο που φιλοξενεί μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.  Θεωρούμε ότι το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου στα Δύο Αοράκια είναι από τις καλύτερες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Συνδυάζει πολλές δραστηριότητες και μπορεί να εξυπηρετήσει συγχρόνως πολλούς ανθρώπους και να καλύψει τις ανάγκες τους σε πολλά αθλήματα», δήλωσε ο κ. Βαρδαβάς στο Γραφείο Τύπου της διοργάνωσης.

Και συνέχισε: «Περιμένουμε η διοργάνωση να είναι άψογη, που σημαίνει οι αθλητές να έχουν τις καλύτερες συνθήκες και βέβαια να περάσουν πολύ καλά στην πόλη. Η φιλοξενία να είναι τέτοια ούτως οι βετεράνοι να αποτελούν αύριο πρεσβευτές για την πόλη μας, για το Ηράκλειο, για την Κρήτη, για την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω την ομοσπονδία και τους συντελεστές και διοργανωτές της εκδήλωσης και θέλω να πω ότι πάντα ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και το υφυπουργείο αθλητισμού δουλεύουν από κοινού για τον ίδιο στόχο που είναι ο αθλητικός τουρισμός και η προσέλκυση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων».

Εκτός από τον Δήμο Ηρακλείου, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο Ηρακλείου και οι Μινωϊκές Γραμμές. Να θυμίσουμε ότι τις τρεις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν τα ατομικά, ενώ την τελευταία το ομαδικό.

Οι αγώνες, καθ` όλη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα εκκινούν στις 09:30 και οι τελικοί στις 16:00 εκτός της Κυριακής που θα πραγματοποιηθούν στις 14:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.