13/07/2024

Ασημένιο μετάλλιο ο Τσαπάρας στη Νάπολη, 3η θέση ο Τσουτλασβίλι στη Σόφια

Ο Κωνσταντίνος Τσαπάρας και ο Μιχαήλ Τσουτλασβίλι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των ελληνικών μεταλλίων.

Ο Κωνσταντίνος Τσαπάρας και ο Μιχαήλ Τσουτλασβίλι ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των ελληνικών μεταλλίων στην πρεμιέρα δύο μεγάλων διεθνών διοργανώσεων που φιλοξενούνται σε Ιταλία και Βουλγαρία αντίστοιχα. Ο Τσαπάρας, έφτασε έως τον τελικό των -60 κιλών στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο U18 της Νάπολης, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, την ίδια στιγμή που ο Τσουτλασβίλι ήταν 3ος στο Ευρωπαϊκό Όπεν ανδρών της Σόφιας. Αυτό ήταν το πρώτο διεθνές μετάλλιο για τον 16χρονο Τσαπάρα, αλλά και η πρώτη διεθνής διάκριση για τον 20χρονο Τσουτλασβίλι σε επίπεδο ανδρών. Στο κατώφλι του χάλκινου μεταλλίου στην Ιταλία έφτασε και η Ελένη Απολλωνία Δημητριάδη (-52κ.), η οποία κατετάγη 5η, ενώ στην ίδια κατηγορία, η Μαρία Ελένη Γκόγκουα ήταν 7η.

Πρώτο «μεγάλο» μετάλλιο για τον Τσαπάρα

Το πρώτο του διεθνές μετάλλιο σε διοργάνωση της EJU, πανηγύρισε ο Κωνσταντίνος Τσαπάρας στη Νάπολη. Περίπου πέντε μήνες μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Βαλκανικό πρωτάθλημα της Τουρκίας, ο νεαρός τζουντόκα, με τον προπονητή Γιάννη Παπαχρηστίδη στο πλευρό του, έμοιαζε ασταμάτητος στην κατηγορία των -60 κιλών (σ.σ. συμμετείχαν 49 αθλητές), φτάνοντας στον τελικό με πέντε σερί νίκες και συγκεκριμένα επί του Ουκρανού Πονομαρένκο, του Ιταλού Μενγκίνι, του Νέπτον από τον Καναδά, του Κοέν από το Ισραήλ και επί του Γκεταρί από τη Γαλλία.


Στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου, ηττήθηκε στις παρατηρήσεις από τον Ιταλό Εσπόσιτο, απέδειξε ωστόσο ότι αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού τζούντο για να συνεχίσει την παράδοση της γενιάς που το ανέδειξε στα πέρατα του κόσμου (Ηλιάδης, Ντανατσίδης, Αζωίδης κ.α.).

Στην ίδια διοργάνωση, η Δημητριάδη έφτασε με τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες έως τον τελικό των ρεπεσάζ στα -52 κιλά, όπου ηττήθηκε από την Γαλλίδα Πουλανζέ με αποτέλεσμα να μείνει 5η, ενώ στην ίδια κατηγορία, η Γκόγκουα με δύο νίκες σε τέσσερις αγώνες, κατετάγη 7η.

Πρώτο διεθνές μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών για τον Τσουτλασβίλι

Το πρώτο του διεθνές μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών, κατέκτησε ο Τσουτλασβίλι στη Σόφια. Σε μια πολυάριθμη κατηγορία, αυτή των -73 κιλών, όπου συμμετείχαν συνολικά 53 (!) τζουντόκα, ο «χάλκινος» πρωταθλητής στους U18 το 2019, με την καθοδήγηση του εθνικού προπονητή Νίκου Ηλιάδη, κατάφερε να βρεθεί στο πόντιουμ των νικητών με συνολικά τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες.

Έφτασε αήττητος έως τα ημιτελικά (νίκες επί του Γερμανού Μέγιερ, του Γάλλου Μπλαντίν και του Ρουμάνου Σούλτσα), όπου εκεί όμως γνώρισε την ήττα από τον Ρουμάνο Ράικου. Στον τελικό της δεύτερης ευκαιρίας, ο 5ος Μεσογειονίκης τον περασμένο Ιούνιο στο Οράν (7ος λίγους μήνες νωρίτερα στο Γκραν Σλαμ της Αττάλειας), νίκησε με εκπληκτικό Ippon τον Ναρκούλοφ από το Καζακστάν.
 
 
VIDEO από τους αγώνες και τις απονομές, μπορείτε να βρείτε στον επίσημο λογαριασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο στο facebook